Hlavní navigace

Unity 7 chce zpátky do Ubuntu

26. 11. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nový 2000W zdroj, Microsoft a jeho víra v AI, Japonci ukazují 8k vysílání, Nvidia zase ovladač s lepším Vulkan API, máme tu funkční Wayland kompozitor v prohlížeči, nové Wine, FFmpeg, ExTiX a LXLE.

Unity 7 doufá, že bude oficiální odnoží Ubuntu 18.04 LTS

Věci kolem Canonicalem ukončeného, ale nemalou komunitou zbožňovaného desktopu Unity nabírají další zajímavý směr. Zatímco Canonical s Unity prakticky skoncoval, řadu 7 nevyvíjí a řada 8 skončila s koncem desktopové verze serveru Mir, kolem Miru je nově spousta dění a na povrch vyplouvá opět i Unity 7, tedy verze Unity primárně pracující nad X.Org serverem.

Na komunitním webu Ubuntu se tedy objevila úvaha, aby prostředí Unity bylo i v rámci příštího LTS vydání k dispozici jako oficiální odnož, po boku Kubuntu, Xubuntu, Ubuntu Budgie či dalších. Pro tuto možnost se vyslovily dvě třetiny lidí hlasujících v poslední anketě. Aktuálně má Unity zhruba jednou týdně nové zkušební vydání. Zdali se snaha vrátit Unity 7 do Ubuntu alespoň pro příští LTS verzi (a tedy několik příštích let) podaří, uvidíme.

FSP představila 2000W zdroj pro těžbu kryptoměn

Každý, kdo staví nějakou „těžební operaci“, řeší několik problémů. Tím prvním jsou finance na nákup zejména grafických karet (případně ASIC), tou druhou je přetrvávající horší dostupnost karet na trhu a tím třetím je vysoká spotřeba takových těžebních počítačů.

2000W zdroj FSP2000-A0AGPBI
Autor: FSP

2000W zdroj FSP2000-A0AGPBI

FSP Group vychází těžařům vstříc a uvádí na trh 2000W zdroj FSP2000-A0AGPBI. Ten disponuje účinností 80Plus Platinum a zejména několika výkonnými 12V větvemi a celkově 16 konektory typu PCI Express 6+2pin. Z obvyklé nabídky trhu je tedy schopen živit nejméně 8 grafických karet spadajících do nejvýkonnějšího segmentu, případě vyšší množství úspornějších modelů.

CS24_early

2000W zdroj FSP2000-A0AGPBI
Autor: FSP

2000W zdroj FSP2000-A0AGPBI

Ve srovnání s dosavadní nabídkou trhu (kde nejvýkonnější zdroje jsou v rozmezí 1500 až 1700 W) jde o velký krok vpřed. O 2kW zdrojích se mluvilo už před více než 10 lety, tu a tam se různé modely objevovaly na počítačových výstavách, ale nakonec tedy musely přijít kryptoměny a poptávka po výkonném napájení pro jejich těžbu.

Krátce

  • Mezi techno-optimisty věřící v lepší zítřky díky umělé inteligenci (AI) se řadí i šéf asijské sekce Microsoft Research. Hon Hsiao-wuen tvrdí, že AI lze propojit s lidskou inteligencí k řešení problému. Zmiňuje to v kontextu toho, že lidskou kreativitu nelze (stroje) naučit, nelze ji systematizovat, ani nahradit nějakými algoritmy. AI může produkovat malby, ale půjde jen o aplikaci existujících technik, nikoli vlastní tvůrčí dílo. Jinými slovy AI funkce závisí na velkých datech (big data) a nevypadá to, že bychom se dočkali AI metod pracujících s malými objemy dat či žádnými vstupními daty. Na druhou stranu ale jako doplněk sloužit umí.
  • Nové vydání ExTiX 18.0, linuxové distribuce odvozené z Ubuntu a postavené na desktopu Deepin, zakládá na aktuální verzi 17.10. Je tak opět kompatibilní s tím nejnovějším z Ubuntu světa, přináší Deepin 15.5 a přináší nástroj Refracta pro snadnou tvorbu vlastní odvozené distribuce. K dispozici je 64bit LiveDVD.
ExTiX 18.0 s desktopem Deepin 15.5
Autor: ExTiX

ExTiX 18.0 s desktopem Deepin 15.5

  • LXLE se nadále drží posledního LTS vydání Ubuntu, pročež nová verze této z Ubuntu odvozené distribuce má číselné označení 16.04.3. Tato řada bude podporována až do roku 2021. Už jen z dílčího číselného označení je jasné, že změny této verze nejsou velké, ale pár zajímavostí tvůrci přidali. Došlo k nahrazení obkey za LXhotkey (jednodušší na používání), úpravám vzhledu a uspořádání menu, vzhledu prostředí, další integraci komponent z prostředí Mate/LXQT/Mint, ubrání z nabídky her (nyní se soustředí na ryze desktopové), pročištění PPA a repozitářů (kvůli redundancím) či použití comptonu na efekty oken. K dispozici je 32 i 64bit ISO.
  • Japonská státní vysílací společnost NHK prezentovala průběh vývoje, současný stav a budoucnost záznamu a TV vysílání v 8k rozlišení na nedávné konferenci IEEE.
  • Wine 2.22 vylepšuje podporu 64bit ARM architektury. XAudio umí více než 2 zvukové kanály. Nejstarší opravená chyba z roku 2012 29986 se týká Internet Exploreru 6 a 4, nejnovější drobnost 44054 je stará sotva pár dní a týká se Wine-mono.
  • FFmpeg 3.4 „Cantor“ přináší spoustu nových video a audio filtrů. Podporuje pro pár dalších věcí rozhraní CUDA, přibylo několik nových (de)muxerů a (de)kodérů, kompletní přehled je k dispozici na webu projektu.
  • Nvidia vydala ovladač 387.34 opravující chybu, kdy Vulkan přes X11 padá na kartách bez výstupů (např. řada Tesla a notebooky s Optimus) a také padání Vulkan aplikací na některých grafikách generace Kepler (například GeForce GTX 680). Spraveno je také oznamování běhu přes G-SYNC u Vulkan aplikací.
  • Objevila se ukázka funkčního Wayland kompozitoru Greenfield napsaného za pomoci HTML5/JavaScriptu. Projekt používá dřívější Westfield (za oběma stojí vývojář Erik De Rijcke) v kombinaci s WebRTC.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.