Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Vektory s Xarou od František G. - Používám Xaru ve Windows i v Linuxu. Musím...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 1. 2009 12:16

    František G. (neregistrovaný)
    Používám Xaru ve Windows i v Linuxu. Musím konstatovat, že Linuxová verze Xara LX (Xara Xtreme Version: 0.7 (1692)) je jenom slabým odvarem té Windowsové a působí značně nedotaženým dojmem. Hodně funkčnosti chybí, např. Font Gallery, Name Gallery, nemluvě o Photo Editoru. Obsahuje několik nepříjemných chyb, např. je-li čára přesně vodorovná (úhel 180 stupńů), pak se špatně vypočítává rozměr objektu (patrně v důsledku dělení nulou), takže je prakticky nemožné změnit jeho velikost (scale) nebo jej otočit (rotation). S exportem do vektorových formátů to také není právě růžové: export do PDF probíhá tak, že se obrázek vyrastruje do bitmapy (můžete si zvolit rozlišení) a tato bitmapa se pak vloží do PDF dokumentu - takže žádné vektory. Export do SVG zahlásí chybu plug-inu a nic se neuloží. Export do EPS (postscript) je sice vektorový, ale neporadí si s fonty, takže musíte nechat převést písmo do křivek nebo použít jenom standartní PostScriptové fonty (s kódováním ISO-8859-1). Na jednodušší věci to stačí, ale rozhodně bych to nenazval profesionálním nástrojem. Nenáročným začátečníkům bych raději doporučil InkScape, který má velmi podobné ovládání (pravděpodobně se Xarou inspiroval), ale trochu jiné možnosti dané nativním formátem SVG.

    Windowsová verze je skvělá, mám koupenou licenci na starší verzi a to je jeden z mála důvodů, proč ještě občas používám Windows - samozřejmě pouze ve VirtualBoxu :-) Nejnovější verze Xara Xtreme 4 (PRO) podporuje mimo jiné vícestránkové dokumenty, pokročilejší zalamování textu včetně přetékání mezi několika boxy a obtékání obrázků, takže už se dá srovnat i s profesionálními DTP nástroji. Pro tvorbu webové grafiky a nebo i pro hraní s fotomontážemi je to nejlepší software, co znám.
  • 19. 1. 2009 13:43

    anonymní
    Nekde na webu vyrobce jsem cetl ze linuxovou verzi dodelaji az vydaji novou komercni pro windows a doladi nejake problemy (snad licencni).
  • 20. 1. 2009 14:25

    anonymní
    Tak isto pouzivam Xaru uz asi 10 rokov, este by som spomenul ze maju genialne rieseny help, kedy sa ku kazdej funkcii programu stiahne z netu video s komentarom a ukazkou pouzitia (verzia pre windows).
    Je to asi najlepsi vektorovy editor vobec. Vdaka video helpu idealny aj pre uplnych zaciatocnikov. Tak isto ma aj vyborny web portal kde su pravidel ne uverejnovane tutorialy a dalsie uzitocne vyukove vecicky. Jedine co by som im vycital je ze by mohli zlepsit export do inych vektorovych formatov.