Hlavní navigace

Zpracování domácího videa na Linuxu: audio-vizuální efekty

4. 11. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Prolínačky, stmívačky, odbarvovačky, rozmazávačky, stěračky a jiné *ačky...řeč bude o audio-vizuálních efektech v Kinu.

Kde je najdete

Základní instalace Kina obsahuje několik základních audio-vizuálních efektů. Chcete-li další, můžete je najít na Internetu. Efekty se do Kina přidávají jako plug-iny. Obvykle to tedy znamená archiv s plug-inem stáhnout, rozbalit a zkompilovat pomocí klasické kombinace configure, make a

make install.

Abych vám usnadnil hledání, přidám několik odkazů:

  • Kino Plus – sada výborných vizuálních plug-inů. Za zdařilý považuji zejména Tweenies, o kterém bude ještě řeč. (Dalšími jsou Pan and Zoom, Charcoal, Pixelate, Jerky Video Filter, Multiple image support, ImageMagick Titler, ImageMagick Overlay, Blue chroma key functionality.)
  • timfx – další zajímavé vizuální plug-iny (Image Luma, Color Hold, Blur, Soft Focus, Corner Out, OpenGL akcelerovaný Blur).
  • DvTitler-Plugin – titulkovač

Myslím si, že nemá smysl probírat se celou škálou plug-inů a popisovat, co dělají – musíte to zkrátka vidět. Pokusím se zde pouze popsat obecné způsoby používání efektů a zmínit se jen o těch nejzajímavějších.

Jak se používají

Kino má svůj specifický styl použití efektů. Čekáte-li nějaké drag&drop, nedočkáte se. Za největší zápor asi považuji skutečnost, že použití efektu se rovná okamžitému vyrenderování cílového úseku filmu. Má to sice jistou výhodu, totiž že pak můžete jednoduše kupit jeden efekt na druhý, poměrně obtížná je ale cesta zpět. Když se například po shlédnutí konečného výsledku rozhodnete vyřadit nějaký filtr stojící v polovině řady aplikovaných efektů, nezbývá než začít skoro od počátku…

Práce s efekty se odehrává v hlavním okně aplikace v záložce FX. Kýžený efekt nastavíte a prohlédnete si v objevivší se čtveřici záložek Frames, Image, Audio, Preview a poté kliknete na tlačítko Render ve spodní části okna, čímž dojde k zapsání upravené filmové stopy na disk do souboru, jehož název jste předtím zadali do vstupního řádku File.

Záložka FX

Nastavování efektu začíná výběrem, na co chcete filtr/přechod aplikovat. V záložce Frames máte možnost vybrat existující scénu (Overwrite) nebo vytvořit nová políčka filmu (Create). Efekt lze tedy aplikovat buď na celý klip (popř. na jeho n prvních či posledních políček), nebo na nově vytvořenou scénu (můžete např. vytvořit x políček filmu jedné barvy (Fixed Colour), náhodný šum (zrnění obrazu, Random Noise), změnu barvy z jedné na druhou (Colour Range), statický barevný přechod (Gradiated), můžete vložit fotografii (Create From File) nebo animaci tvořenou sadou obrázků (Multiple Image Import)).

Následuje záložka Image. V ní si můžete (ale nemusíte) vybrat nějaký vizuální filtr (Filter) nebo přechod (Transition). Je jasné, že zvolený filtr se použije na scénu specifikovanou v předchozím kroku v záložce Frames. V případě přechodu je situace trochu složitější. K vytvoření přechodu jsou potřebné scény dvě, proto platí, že jako první scéna se použije ta definovaná ve Frames a jako druhá buď následující scéna (Frames following), jeden obrázek bezprostředně předcházející nebo následující „hlavní“ scéně (Frame preceding, Frame following) nebo jednoduše políčko filmu tvořené jedinou barvou. U přechodu také můžete určit směr jeho provedení (Forward, Reverse).

Výběr filtruVýběr přechodu

Např. obyčejnou „stmívačku“ vytvoříte tak, že v záložce Frames nastavíte scénu, kterou chcete stmívat, a v záložce Image nastavíte Transition na Fade, směr Forward a jako „druhou scénu“ zvolíte černou barvu. Naopak „rozetmění“ (nebo „svítání“?) vytvoříte pouhou změnou směru na Reverse.

Za podařenou považuji možnost nastavit stupeň aplikace filtru na počátku a na konci. (Jsou to dvě šoupátka označená Start a End – viz obrázek výše.) Pomocí nich můžete určit, v jakém stádiu má přechod začít, popř. skončit. Chcete-li např. vytvořit klip, ve kterém je jedna scéna poloprůhledná a položená přes druhou, použijete opět přechod Fade, jako „druhou“ scénu zvolíte Frames following a Start i End nastavíte na 0,5.

Podle typu zvoleného filtru/přechodu se vám v záložce Image objeví další volby. Nechcete-li použít ani filtr, ani přechod, zvolte ve výběru možnost No Change.

Než dáme efekt renderovat, musíme ještě určit, co se má stát se zvukem. I v záložce Audio máte možnost volby mezi filtrem (Filter) a přechodem (Transition). Jako filtr můžete použít volby No Change(žádná změna), Silence (ticho, vypnout zvuk) nebo Fade In / Fade Out (zesilování/zes­labování zvuku). Zvukový přechod nabízí volbu Cross Fade (zvuk jedné scény se zeslabuje, zvuk druhé scény naopak zesiluje), Dub (dabování) a Mix (mixování). Na následujícím obrázku vidíte možnost nastavení zvukového přechodu Cross Fade.

Nastavení způsobu mixování zvuku při přechodu Cross Fade

Poslední záložkou efektů je Preview, která slouží k prohlídce nastavení efektů. Jak vypadá, si můžete prohlédnout na následujícím obrázku.

Preview nastavení efektů

Které zaujmou

Na závěr bych se zde rád zmínil o jednom filtru a jednom přechodu, které mě zaujaly mezi šedým průměrem ostatních.

Přechod se jmenuje Tweenies a jeho úkolem je vytvářet obraz v obraze. To by nebylo až tak nic zajímavého. Myslím, že nezvyklé je na tom přechodu množství nastavení, která můžete uplatnit. Lze měnit pozici, velikost, tvar, otočení, skosení a průhlednost vkládaného obrazu. Veškeré parametry lze nastavovat pro každý bod v čase zvlášť, takže můžete vykouzlit kromě nepohyblivě umístěných snímků také nejsložitěji poletující, rotující a jinak transformující se okna s vloženým klipem. Možnosti jsou nekonečné.

Přechod TweeniesFiltr Color Hold

Pamatujete si na červenou holčičku v jinak černobílém filmu Schindlerův seznam? Přesně to samé dělá filtr Color Hold. Můžete si v něm zvolit barvu, kterou chcete ponechat, a všechno ostatní se převede na černobílou. Ve svém archivu jsem nenašel záběr osoby v červených šatičkách, abych mohl kopírovat pana Spielberga, tak jsem vám na ukázku odbarvil jen okolí malého motýla (viz obrázek výše).

Dojmy

A jaké jsou celkové dojmy z používání efektů v Kinu? Smíšené. Na jednu stranu Kino obsahuje docela zajímavé možnosti v této oblasti zpracování digitálního videa, na straně druhé používá ale možná trochu problematický způsob, jak efekty do filmu zahrnout. Pro některé práce je okamžité renderování do DV souboru vhodné, většinou ale vadí obtížné Undo efektů aplikovaných před delší dobou.

Mezi efekty pro Kino naleznete i titulkovač nebo vkládání statických obrázků. Musím říct, že u obou mě znechutila kvalita výsledku. Titulky i importované obrázky jsou na výsledném filmu velmi kostrbaté; nepodařilo se mi kvalitu nijak zlepšit.

CS24_early

Také vkládání hudby se mi zdá poněkud problematické. Například docílit metodou pokus-omyl toho, aby se jistý přechod provedl přesně na zadunění bubnů ve zvukové stopě je takřka nemožné. Mnohem jednodušší způsob nabízí třeba Ulead VideoStudio pro Windows, kde zvuk vkládáte na časovou osu, a než jej jednou provždy zakomponujete do filmu, máte možnost si stokrát zkusit, jak na své místo pasuje.

Pokračování příště…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Michal Burda vystudoval informatiku a aplikovanou matematiku a nyní pracuje na Ostravské univerzitě jako odborný asistent. Zajímá se o data mining, Javu a Linux.