Hlavní navigace

Vychází Ubuntu 18.04 LTS: bezpečnější a aktualizované, ale stále bez Waylandu

27. 4. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos, Canonical
Nová verze oblíbené linuxové distribuce Ubuntu s provedení s dlouhodobou podporou je tu. Do LTS světa přináší několik malých revolucí z poslední doby, na tu největší (Wayland) ale nedošlo.

Délka podpory

Doba podpory této verze 18.04 je stanovena na několik úrovní. Samotné Ubuntu 18.04 LTS ve variantách Desktop, Server a Core bude podporováno 5 let, tedy až do dubna 2023. Varianta Ubuntu Studio 18.04 má podporu stanovenu pouze na 9 měsíců (tedy 3 měsíce po očekávaném vydání budoucí verze 18.10), všechny ostatní varianty budou podporovány 3 roky.

To ale samozřejmě neznamená, že si uživatel nemůže nainstalovat Ubuntu a k němu přidat jiný desktop (třeba KDE, LXQt, Xfce apod.). Jinak tři roky podpory také znamenají podporu distribuce celý 1 rok po vydání budoucí LTS verze, tedy 20.04.

Novinky verze 18.04 LTS

Nové Ubuntu (a stejně tak i jeho jiné varianty) obsahuje jádro verze 4.15 (aktuálně stabilní jádro s ukončenou životností (EOL)), do kterého jsou z mnoha důvodů (z nichž jmenujme zejména Meltdown/Spectre) backportovány další věci z jádra 4.16 (aktuální nejvyšší stabilní Linux je verze 4.16.5, jádro 4.17 je ve stádiu rc2).

Další z novinek je CPU řadič pro rozhraní cgroup v2, podpora šifrování paměti u AMD, novější ovladač md pro RAID, vylepšené řízení napájení na systémech s podporou SATA Link Power Management.

Dále tvůrci vyzdvihují podporu podepisování POWER hostů a NV kernelů, již výše zmíněný backport oprav chyb CPU pro platformy IBM a Intel z jádra 4.16, výchozí JRE/JDK v podobě OpenJDK 10 (u verze OpenJDK 11 se očekává příchod v září 2018 – pak se stane v Ubuntu 18.04 výchozí verzí). Starší OpenJDK 8 se přesouvá douniverse a bude mít v 18.04 aktualizováno, dokud 16.04 nedosáhne EOL (konec podpory) v dubnu 2021.

Další bezpečnostní opatření

V této verzi Ubuntu používá GCC ve výchozí konfioguraci kompilaci aplikací do podoby position independent executables (PIE) s immediate binding(em). Programy tak budou lépe využívat Address Space Layout Randomization (ASLR), tímto způsobem byly rebuildovány všechny balíčky (až na několik výjimek). Podrobnosti ke Spectre a Meltdown nadále shrnuje článek na Wiki projektu.

Pro zabezpečení rozhraní a připojených zařízení Thunderbolt byly do main povýšeny nástroje boltthunderbolt-tools.

Od verze 17.10 přichází změna, kdy pro CIFS/SMB protokol a mountování vzdálených systémů CIFS skrze mount.cifs (za balíku cifs-utils) je potřeba verze 2.1 či vyšší. Záleží na tom, co je vyjednáno se serverem, nicméně pokud není verze specifikována, je vypsáno upozornění, že pro použití SMB1 je potřeba přidat mount přepínač  vers=1.0.

Pohledem desktopu

Nadále platí, že výchozím grafickým serverem je X.Org, Wayland je plně k dispozici jako technologické preview. Předpokládá se, že v LTS se jako výchozí objeví tedy až s verzí 20.04. Přepínat mezi oběma jde na přihlašovací obrazovce. Asi netřeba připomínat, že od Ubuntu 17.10 je výchozím desktopovým prostředím upravené GNOME 3.xx, projekty Unity8 a Mir jsou s osekaným týmem směřovány na segment IoT.

Instalátor nabízí variantu minimální instalace se základním desktopem a několika základními aplikacemi (včetně webového prohlížeče, samozřejmě). Mnohé další varianty Ubuntu tuto věc také nabízí.

Instalátor aplikací z GNOME povýšil na verzi z 3.28, LibreOffice je zde nejnovější 6.0, přibyla lepší podpora Emoji, Kalendář umí předpověď počasí, některé nástroje byly převedeny na balíčky snap (Kalkulačka, Znaky, Záznamy, Monitor systému), neboť snap poskytuje lepší izolaci a možnost aktualizace programů i během LTS cyklu.

V normální instalaci přibyla aplikace To Do, GNOME Shell podporuje Thunderbolt 3 a Ubuntu 18.04 také přináší kontroverzní inovaci: po 20 minutách nečinnosti je počítač uspí, pokud běží z akumulátoru.

Připomeňme, že oficiálně již není nabízen instalační obraz pro 32bitovou platformu x86.

Serverová edice

Zastaralý nástroj ifupdown je nahrazen pomocí netplan.io, je zde kontejnerový systém LXD 3.0, QEMU 2.11.1, libvirt 4.0, DPDK 17.11.x, Open vSwitch 2.9, Chrony (náhrada za ntpd), novější cloud-init, curtin i MAAS, aktualizace pro s390×, OpenStack a spousta dalších věcí.

Ostatní edice

Kubuntu 18.04 LTS přináší Plasma 5.12 LTS + KDE Applications 17.12 a k tomu například Falkon 3.0.0 (dříve Qupzilla), Krita 4.0.1, Amarok 2.90, VLC (namísto DragonPlayeru), správce Muon a tmavé téma desktopu.

UX DAy - tip 2

Xubuntu 18.04 mění některé části vzhledu, přidává lepší podporu PulseAudio či změny ve výběru desktopových aplikací (Evince → Atril, File Roller → Engrampa, GNOME Calculator → MATE Calculator), dále třeba MenuLibre 2.2.0, Parole Media Player 1.0.1, Thunar 1.6.15.

Novinky edice Budgie shrnuje zápisek v blogu, tvůrci Lubuntu a MATE zatím soupis změn pro finální verzi nevydali.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.