Hlavní navigace

Ubuntu 16.10 stále bez nového Unity, MATE přechází na GTK+ 3

14. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vyšlo Ubuntu 16.10, které je o něco větší, má nový Nautilus a kernel 4.8. Ale Unity 8 opět nečekejte. Lubuntu nasazuje GNOME Software, ale přechod na prostředí LXQt byl ještě odložen.

Canonical, jak je tradicí, opět po půlroce vydává novou verzi distribuce Ubuntu. Tentokrát má číslo 16.10 a název Yakkety Yak. Jde o takovou slovní hříčku, kdy yakety-yak znamená ukecaný a samotné yak je jako vždy zvíře, konkrétně jak divoký, tur žijící v asijských horách. Nové vydání 16.10 je řadové a bude podporováno jen devět měsíců. Na jaře vývojáři Ubuntu také dali zelenou tomu, aby se obraz distribuce zvětšoval až na hranici 2 GB. Zatím narostl jen o něco, na 1,5 GB, a to kvůli přidání dalších jazykových balíčků.

Unity 8 stále v nedohlednu

Bohužel ani Yakkety Yak nemění trend posledních vydání a novinek je poskrovnu. Prostředí Unity dostalo nový méně náročný režim, který se hodí pro slabší hardware nebo virtuální stroje. Režim však není k dispozici ve standardním nastavení. Většina součástí prostředí GNOME byla povýšena na verzi 3.20. Správce souborů Nautilus tak má přesunuté nabídky nebo usnadňuje přejmenování.

Jinak je to jako vždy hlavně o aktualizaci balíčků v repozitářích a také kernelu. Ubuntu 16.10 přichází se zánovním jádrem 4.8, které vyšlo teprve před týdnem. Zaujme hlavně podpora HDMI CEC, plná podpora tabletového notebooku Microsoft Surface 3 nebo možnost oficiálně přetaktovat grafické čipy AMD s využitím svobodných ovladačů AMDGPU.

Možná se ptáte: kde je Unity 8? A odpověď je stále stejná. Nasazení Unity 8 v kombinaci se zobrazovacím serverem Mir opět bylo odloženo, protože Unity 8 stále není funkčně hotové ani dostatečně stabilní. Rozhraní však v novém Ubuntu můžete vyzkoušet, stačí ho zvolit na přihlašovací obrazovce.

Také byla značně vylepšena podpora nových balíčků Snap, hlavně jejich integrace do prostředí. Tato vylepšení jsou však dodávána i do Ubuntu 16.04. Co se týče serveru a virtualizace, tak se můžete těšit na nové verze těchto nástrojů: OpenStack Newton, Open vSwitch 2.6, Docker 1.12.1, LXD 2.4.1, libvirt 2.1 a Qemu 2.6.1.

Deriváty: MATE dokončilo přechod na GTK+ 3

Jako tradičně rovnou s vydáním Ubuntu vyšla i kupa jeho derivátů. Asi nejzajímavější je Ubuntu MATE 16.10, a to hlavně z technického hlediska. Prostředí MATE, které vychází ze stařičkého GNOME 2, tu poprvé plně využívá novou verzi frameworku GTK+ 3. Právě tomuto vývojáři zasvětili většinu času, takže funkčních novinek moc není. I tak je plná podpora GTK+ 3 milým překvapením, protože původně byla plánována až na jarní vydání 17.04.

V přechodu na GTK+ 3 pokročilo také Xubuntu 16.10 s prostředím Xfce 4.12, portována byla řada pluginů nebo třeba aplikace pro terminál. Distribuce Lubuntu zase měla v plánu přechod na prostředí LXQt, které navazuje na dosud používané LXDE, ale nakonec k němu nedošlo. Snad příště. Jinak se Lubuntu zbavilo vlastního katalogu softwaru a nasadilo GNOME Software.

root_podpora

Ubuntu GNOME také moc nezaujme, protože používá stejné balíčky GNOME jako klasické Ubuntu, aktuálně tedy hlavně verze 3.20 a částečně 3.22. Jen je zde GNOME jako výchozí a lépe nakonfigurované. Kubuntu nabízí aktualizovanou kolekci aplikací 16.04.3 a také grafické prostředí Plasma 5.7.5, které např. umožňuje nastavit hlasitost pro jednotlivé aplikace.

Tak zas za půl roku

Asi už vám došlo, že ani tentokrát nová verze Ubuntu a jeho derivátů není nějak převratná. Pokud nepotřebujete nové verze balíčků nebo nějakou konkrétní novou funkcionalitu, klidně můžete zůstat u Ubuntu 16.04 s prodlouženou podporou. Do něj navíc co nevidět bude backportován Linux 4.8, takže o podporu nového hardwaru nebudete ochuzeni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.