Hlavní navigace

Google bude mít dvě varianty: jednu pro PC, druhou pro mobily

16. 10. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V Tichém oceánu bude vystaven nový podmořský kabel, americký provider Comcast zavádí FUP, nikdo nechce koupit Twitter, slovenský paywall končí a internet znovu pohřbil Dennise Ritchieho.

Software a hardware

Herní studio Obsidian Entertainment a vydavatelství Paradox Interactive opět potvrzují, že v přístupu k Linuxu patří mezi nejlepší v oboru. Vydání nového RPG Tyranny bylo stanoveno 10. listopadu a hned k tomuto dni bude k dispozici i verze pro Linux. Obsidian minulý rok zaujal RPG Pillars of Eternity, které téměř všude získalo výborné hodnocení. Právě na Pillars of Eternity novinka staví, jde ovšem o samostatnou hru s vlastním příběhem, nikoliv nějaký datadisk. Tyranny, jak název naznačuje, bude drsnější a podle slov autorů vás zasadí do situace, kdy zlo zvítězilo.

Internet a web

Během několika měsíců by se vyhledávač Google měl rozdělit na dvě části: klasickou desktopovou a mobilní. Nepůjde přitom jen úpravu zobrazení výsledků, mobilní varianta dostane vlastní index a bude stránky indexovat a hodnotit speciálně pro použití na mobilních zařízeních. Uživatel by tak měl dostat výsledky, které pro něj budou v aktuální situaci relevantnější. Mobilní varianta by měla být také flexibilnější a rychleji reagovat na trendy a aktuální informace. Dnes jsou výsledky na mobilních zařízeních téměř stejné jako na desktopu, Google jen do určité míry upřednostňuje stránky, které se na malých displejích dobře prohlíží.

Velké internetové firmy se čím dál více angažují ve výstavbě internetové infrastruktury, např. podmořských kabelů. Nedávno byl uveden do provozu kabel FASTER, který spolufinancoval Google, a Microsoft a Facebook mají v plánu spojit Severní Ameriku a Evropu kabelem MAREA. Teď se pro změnu spojují zase Google a Facebook kvůli výstavbě kabelu PLCN (Pacific Light Cable Network), který propojí Hongkong s Los Angeles. Kabel dlouhý téměř 13 tisíc kilometrů bude mít celkovou přenosovou kapacitu 120 Tbps. U tak dlouhého kabelu je to rekord, ovšem kratší MAREA by měl zvládnout až 160 Tbps. Projekt by měl vyjít na cca 400 miliónů dolarů a zahájení provozu je v plánu na léto 2018.

Slovenský pokus o placený webový obsah moc nevyšel. Po pěti letech provozu končí služba Piano, která za jeden měsíční poplatek ve výši necelých čtyř eur umožňovala přístup k obsahu různých webů a vydavatelství. Provoz bude ukončen na konci tohoto roku. Piano postupně opustila řada producentů obsahu, takže atraktivita předplatného se snižovala. Konec Piana však neznamená konec paywallu, jen si většina vydavatelů předplatné bude řešit sama. Nevýhodou Piana byl také poměrně vysoký správní poplatek – provozovatel si bral 30 % veškerých tržeb.

Seznam.cz opět změřil rychlost internetového připojení českých domácností. Většina z nich prý nedosahuje ani rychlosti stahování 5 Mbps. Naopak rychleji než 30 Mbps stahují cca dvě procenta domácností. Co se týče krajů, tak rozdíly mezi nimi nejsou příliš velké. Od minulého měření před rokem a půl se rychlost zvýšila jen minimálně. Vzhledem k metodice je ale třeba výsledky brát s rezervou. Seznam.cz totiž měří jen to, jak rychle od něj jednotlivé IP stahují obsah – hlavně video. To však nutně neznamená, že jde o limit uživatelovy přípojky. Více píše Lupa.cz.

Mapa rychlosti internetu v ČR
Autor: Seznam.cz

Mapa rychlosti internetu v ČR

Comcast, největší poskytovatel internetového připojení v USA, zavádí FUP. Všichni uživatelé jeho služby Xfinity mají limit stanovený na 1 TB za měsíc. K dispozici je však možnost připlatit si padesát dolarů měsíčně za neomezené množství přenosů. V dnešní době je limit poměrně velkorysý a většina uživatelů by s ním neměla mít problém, řadě klientů ale vadí už z principu. S rozvojem videa ve 4K a různých cloudových služeb je možné, že i jeden terabajt časem bude těsný. Nakonec to dopadlo ještě docela dobře, protože původně Comcast zvažoval stanovení limitu na 300 GB.

Byznys, politika, právo

Problémy sociální sítě Twitter se kupí. Nepřibývají uživatelé, monetizace vázne a navíc se ukazuje, že ani o koupi služby nikdo moc nemá zájem. Přestože se o koupi v nedávné době zajímaly společnosti jako Google, Microsoft nebo Disney, ani jedna svůj zájem neposunula dál. Poměrně vážně vypadalo jednání se společností Salesforce, která dříve utekla koupě LinkedIn, ale ta se nakonec vyjádřila, že se Twitter do jejího portfolia úplně nehodí. Kurz akcií společnosti se v reakci na nepříznivé zprávy propadl cca o třetinu.

Google se v USA bude potýkat s hromadnou žalobou kvůli věkové diskriminaci zájemců o práci. Spor už minulý rok iniciovala dvojice vývojářů, kteří se domnívají, že nebyli zaměstnáni jen kvůli jejich pokročilejšímu věku. Teď soud učinil zásadní rozhodnutí, když umožnil transformaci žaloby na hromadnou. To znamená, že se mohou přihlásit další poškození, kteří budou hromadně zastupováni. Iniciátoři žaloby své domnění kromě osobních zkušeností podkládají také statistikou. Zatímco medián věku programátora v USA je téměř 43 let, v Googlu je to pouhých 29 let. Google nařčení o věkové diskriminaci odmítá.

Zajímavosti / telegraficky

Před pěti lety, 12. října 2011, zemřel Dennis Ritchie, spoluautor jazyka C a Unixu. A na webu a sociálních sítích došlo ke kuriózní situaci. Média připomněla Ritchieho úmrtí pět let starým článkem a někteří to interpretovali tak, že Ritchie zemřel nyní. Spustila se tak řetězová reakce a tisíce lidí na sociálních sítích vyjadřovali smutek nad jeho úmrtím. Tohoto faux pas se dopustilo i několik známých osobností včetně výkonného ředitele Googlu Sundara Pichaie.

Dropbox má nového technického ředitele. Na tuto pozici povýšil dosavadní šéf vývoje Aditya Agarwal. Bývalý technický ředitel a spoluzakladatel společnosti Arash Ferdowsi se bude věnovat spíš strategickému rozvoji firmy.

Herní série Mafia s českými kořeny se dočkala třetího pokračování. Vytvořilo ho studio Hangar 13, které už autory minulých dílů nemá moc společného. A podle recenzí jde o nejslabší díl série. Mafia III sice boduje příběhem a atmosférou, ale technické zpracování a hratelnost už jsou horší.

Electronic Frontier Foundation píše o tom, jestli je certifikační autorita Let’s Encrypt největší na světě a na jaká čísla bychom vlastně měli koukat.

UX DAy - tip 2

Čínská společnost s dlouhým názvem Hangzhou Liaison Interactive Information Technology získala majoritní podíl v americkém prodejci výpočetní techniky Newegg.

Hudební streamovací služba Spotify několik hodin servírovala reklamy, které odkazovaly na stažení malwaru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.