Hlavní navigace

Podmořský kabel o kapacitě 60 Tbps spojil USA a Japonsko

3. 7. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Google
Hry pro Oculus Rift už zase běží i u konkurence, Google a Seznam vylepšují mapy, český a slovenský Microsoft se spojuje a autopilot Tesly možná způsobil první smrtelnou nehodu.

Software a hardware

Společnost Oculus nedávno ve svém obchodu s hrami zavedla DRM, které znemožňovalo hrát zde zakoupené hry na jiném VR headsetu než domácím Riftu. Za to pochopitelně schytala hodně kritiky a nakonec vycouvala a DRM odstranila. Upozornil na to autor nástroje Revive, který umožňuje hraní her pro Oculus Rift na konkurenčním HTC Vive. Překvapivé je, že Oculus změnu nijak neoznámil. Na přímý dotaz ji však potvrdil a zástupkyně společnosti uvedla, že znovuzavedení podobně restriktivního systému už není v plánu.

Uživatelé navigace Google Maps, radujte se! Aplikace konečně dostala tolik žádanou funkci navigace přes několik vybraných bodů – zastávek. Novinkou je také časová osa zobrazující historii cest. Můžete na ni mj. vkládat poznámky, které by se mohly hodit při některé z příštích cest. Nové funkce už jsou dostupné v aplikaci pro Android, ale aktualizace se jako vždy uvolňuje postupně. Pokud funkce potřebujete hned, můžete stáhnout balíček třeba z APK Mirror. Novinky by se brzy měly dostat i do verze pro iOS.

Na pevných discích z druhé ruky lze kolikrát najít velké poklady. Společnost Blancco takto zakoupila dvě stě disků a prozkoumala je. Tři čtvrtiny disků stále obsahovaly osobní informace původních majitelů. 11 % disků obsahovalo dokonce důvěrná firemní data jako e-maily, CRM databáze atd. Cca polovina z disků čitelnými daty vykazovala snahu data smazat, ať už přesunutím do koše nebo – považte – dokonce vysypáním koše. Jedničky a nuly na disku však zůstávají, dokud se na jejich místo nezapíše něco jiného nebo se cíleně nepřepíší. Na Linuxu můžete pro spolehlivé skartování dat (přepsání náhodnými daty) použít např. utilitku shred.

Internet a web

Do provozu byl uveden nový podmořský kabel s příznačným názvem Faster. Kabel leží v Pacifiku a spojuje Japonsko se Spojenými státy, konkrétně státem Oregon. S 60 Tbps má jít o podmořský kabel s největší kapacitou v historii. Vybudování devět tisíc kilometrů dlouhé linky trvalo necelé dva roky a vyšlo na 300 miliónů dolarů. Stavba byla financována konsorciem technologických firem skládajícím se hlavně z několika asijských operátorů a také Googlu. Ten bude mít vyhrazen šestinu přenosové kapacity. Kabel postavila, tedy spíš položila, společnost NEC. Faster si však prvenství zřejmě neužije dlouho, Microsoft a Facebook nedávno iniciovaly vybudování kabelu o kapacitě 160 Tbps.

Co nového u vyhledávačů? Google bude rovnou ve výsledcích vyhledávání zobrazovat texty písniček. Pomůže mu s tím služba LyricFind. Zajímavé je, že za zobrazené texty jejich autoři budou dostávat peníze. Aktuálně funkce běží jen v USA. Něco podobného už dnes nabízí Bing. DuckDuckGo se zase domluvilo s Yahoo, že využije některé jeho další technologie. Díky tomu se naučil filtrovat výsledky podle času a také u prvních výsledků zobrazovat podkategorie dané stránky.

Mapy od Googlu a od Seznamu vylepšují snímky. V případě Googlu se jedná o kvalitnější, zejména ostřejší a barevnější, satelitní snímky, které v průběhu třech let nafotil satelit Landsat 8. Nové snímky samozřejmě využívá i Google Earth. Mapy.cz zase konečně nabízí letecké snímky zbytku světa. Na dodávání materiálů se Seznam dohodl s Microsoftem, jde tedy o stejné snímky jako v Bing Maps. Pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko jsou stále používány detailnější snímky, které Seznam pořídil sám.


Autor: Google

Byznys, politika, právo

Intel podle zdrojů Financial Times připravuje prodej své bezpečnostní divize, která je postavená kolem firmy McAfee akvírované před pěti roky za 7,7 miliardy dolarů. Intel v poslední době trochu zužuje své portfolio a snaží se zaměřovat na to, v čem se mu daří nejlépe – výrobu procesorů pro PC, servery a nově také IoT. Z toho důvodu se také nedávno rozhodl ukončit výrobu čipsetů Atom pro chytré telefony.

Společnost Microsoft k 1. červenci po necelých deseti letech opět sloučila pobočky pro Českou republiku a Slovensko. Pro klienty ani zaměstnance by se nic moc změnit nemělo. Vzhledem k relativně malému počtu zaměstnanců a klesajícím tržbám dává sloučení pod jeden management smysl. Česká pobočka měla cca 250 zaměstnanců, ta slovenská kolem 80. Organizaci povede Biljana Weber, dosavadní šéfka českého Microsoftu. Do širšího vedení se dostali i manažeři ze slovenské pobočky.

Zajímavosti

Elektromobil Tesla Model S řízený autopilotem byl účastníkem první smrtelné nehody, při které zahynul jeho řidič. 7. května vůz narazil do návěsu. Předběžné výsledky vyšetřování říkají, že senzory vozu byly nešťastně osvětleny a proto počítač nezareagoval a nezabrzdil. Tesla upozorňuje, že autopilot je stále považován jen za asistenční funkci a řidič by měl jízdě věnovat plnou pozornost a v případě nutnosti zasáhnout. Nehoda přišla po 210 miliónech kilometrů souhrnně odřízených autopilotem. Pro představu, v USA na jednu smrtelnou nehodu připadá cca 150 miliónů kilometrů. Pro nějaké porovnání ale samozřejmě jde o příliš malý statistický vzorek. Navíc autopilot od Tesly se většinou používá na relativně přehledných cestách, kdežto člověk se musí vypořádat se vším.

Tetris nakonec nebude jediný film, ale rovnou celá trilogie. Podle autorů by se příběh do jednoho filmu nevešel. Otázkou zůstává, co kromě názvu budou mít filmy se slavnou hrou společného.

Twitch, služba pro streamování herních videí, konečně zapne plnohodnotný přehrávač v HTML5. Zatím ale jen v betaverzi pro předplatitele prémiového tarifu Turbo.

Pro zřízení účtu mojeID lze nově použít validaci prostřednictvím datové schránky. Plně ověřené mojeID tak lze získat mnohem rychleji, než dřív přes dopis posílaný na fyzickou adresu.

Respekt jako jeden z prvních zpravodajských a publicistických webů v ČR zapíná HTTPS. Šifrované spojení je dokonce nastaveno jako výchozí.

Za webhosting, VPS nebo další služby u Wedosu už můžete zaplatit i bitcoiny. Platbu zprostředkovává česká platební brána GoPay.

Na letošní Tour de France se začíná víc bojovat proti tzv. technologickému dopingu. Pořadatelé mají k dispozici termální kamery, které by měly ukázat, pokud některému z cyklistů pomáhal nějaký motůrek.

Ars Technica píše o legendárním routeru Linksys WRT54GL, který se bez zásadních změn vyrábí už víc než deset let. Za jeho úspěch prý může i open-source firmware.

Velká výroční aktualizace Windows 10 vyjde 2. srpna a samozřejmě bude dostupná zdarma. V současnosti tento systém běží na cca 350 miliónech počítačů.

Spoluautor souborového systému ZFS zevrubně popisuje a analyzuje APFS, nový souborový systém pro produkty společnosti Apple.

Autor WP-CLI otevřeně popisuje, jaké je to spravovat open-source projekt.

Mozilla prostřednictvím smajlíků vysvětluje, jak funguje šifrování.

CS24_early

SUSE vydalo další hudební remake s ajťáckou tématikou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.