Hlavní navigace

Snowden byl tajemným uživatelem služby Lavabit, odhalil provozovatel

26. 6. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Seafile končí s PayPal, Netflix prý pojede i off-line, mobilní hry jsou velký byznys, Aplhabet ukázal nového robota a v EU zvažují, že se za roboty bude platit sociální pojištění.

Software a hardware

Dolphin, emulátor her pro Nintendo GameCube a Wii, vyšel ve verzi 5.0. Ta přináší opravdu mnoho novinek, ale jednotlivosti nemá cenu rozebírat. Emulace je zkrátka opět lepší, přesnější, spolehlivější a hlavně rychlejší – vývojáři hlásí až stoprocentní zlepšení výkonu. Podrobnosti naleznete v zevrubných, ale velmi čtivých, poznámkách k vydání. Píše se tam také, jak se vylepšení projevují v některých oblíbených hrách. Vylepšení s sebou ale bohužel přináší také konec podpory starších systémů a hardwaru. Na Windows XP už Dolphin neběží a skončila také oficiální podpora Windows Vista. Nově také potřebujete 64bitový procesor a systém a grafickou kartu s podporou DirectX 10 nebo OpenGL 3.

Česká hra Blackhole se víc než rok po vydání hlásí s kompletní edicí, která obsahuje trojici DLC, nové úrovně a také různé bonusové materiály – soundtrack, artwork, první prototyp hry atd. Blackhole je hardcore skákačka, takže pokud máte rádi hry jako Super Meat Boy, pravděpodobně si s ní užijete hodně zábavy. Hra se sice nedočkala většího komerčního úspěchu, ale recenze byly veskrze pozitivní. Kompletní edici lze aktuálně pořídit v akci za 7 eur.

Internet a web

Cloudové úložiště Seafile mělo rozepři s platební bránou PayPal. Ta totiž požadovala přístup k osobním údajům uživatelů a podrobné statistiky o používání a struktuře služby. Seafile pochopitelně odmítlo. Nakonec PayPal přišla s omluvou, že Seafile nesprávně vyhodnotila jako vysoce rizikovou službu a tyto informace tedy nepotřebuje. V Seafile se ale rozhodli nepokračovat v používání PayPal a zajišťují náhradního zprostředkovatele plateb. Mělo by jít o nejmenovanou německou službu. V mezidobí Seafile uživatelům neúčtuje poplatky.

Podle analytické firmy Frost & Sullivan videotéka Netflix připravuje možnost stáhnout videa pro sledování off-line. Šéf Netflixu Reed Hastings už tuto možnost dříve připustil. Problém není ani tak v technologii, ale v tom, že tuto možnost musí odsouhlasit majitelé obsahu. A ti jakékoliv uvolňování vidí neradi. Také je dost možné, že by možnost stažení nabízely pouze mobilní aplikace. Shodou okolností tento týden byla nalezena chyba v prohlížeči Chrome, která umožňuje zachytávat multimediální obsah chráněný DRM, takže i Netflix. Google dostal informace o chybě už před měsícem, ale zatím ji neopravil. Detaily nebyly zveřejněny.

Byznys, politika, právo

Šifrovaná e-mailová služba Lavabit byla uzavřena už před třemi roky. Její provozovatel Ladar Levison tak učinil kvůli tomu, aby nebyl donucen spolupracovat se státními orgány na vydání uživatelských dat. Levison ale doteď soudní cestou bojoval alespoň o to, aby mohl zveřejnit, po jakých datech orgány šly. Nakonec uspěl a mohl potvrdit, že se jednalo o e-mailovou schránku whistleblowera Edwarda Snowdena. V současnosti Levison pracuje na Dark Mailu, otevřené architektuře pro šifrovanou elektronickou poštu.

Mobilní hry jsou obrovský byznys. Pokud vám to ještě nedošlo, tak vězte, že finské studio Supercell založené teprve v roce 2010 a vyvíjející mobilní hry bylo prodáno za 10 miliard dolarů. Přesněji byl prodán pouze 84% podíl za 8,6 miliardy, ale to není moc podstatné. Kupcem je čínská společnost Tencent provozující řadu webových služeb. Supercell se proslavilo hlavně hrami Clash of Clans a Clash Royale, které jsou jak jinak než freemium. Obě hry se podle statistik App Annie řadí mezi deset nejvýdělečnějších her na Androidu a iOS.

Aktuálně top 6 nejvýdělečnějších her pro Android
Autor: App Annie

Aktuálně top 6 nejvýdělečnějších her pro Android

V Evropském parlamentu vznikl návrh, který zvažuje možnost, že by se za roboty platilo sociální pojištění. Jde ale spíš o filosofický elaborát, ze kterého by se mohla rozvinout širší diskuze, než reálný návrh. Výrobci a uživatelé robotů už ale zareagovali a pochopitelně jsou proti. Podle nich by taková regulace akorát zabrzdila slibně se rozvíjející sektor. O sociálním pojištění se prý můžeme bavit možná tak za padesát let, když už budou roboti na jiné úrovni a třeba získají nějaká práva a zákonnou ochranu.

Peter Chou, spoluzakladatel a někdejší CEO společnosti HTC, už ve firmě nepůsobí. HTC potvrdilo, že Chou potichu odešel už v září minulého roku. Do té doby se angažoval hlavně ve vývoji headsetu pro virtuální realitu HTC Vive. Do důchodu se ale Chou nechystá, aktuálně předsedá společnosti Sun Innovation zaměřené na tvorbu vizuálních efektů.

Zajímavosti

Americká lékařská asociace vydala prohlášení, ve kterém varuje před riziky LED osvětlení, konkrétně při osvětlování ulic a jiných venkovních prostor. Asociace doporučuje, aby se nepoužívalo osvětlení s vyšší barevnou teplotou než 3000 kelvinů (škála je od teplého – červeného do chladného – modrého světla). V současnosti se v amerických ulicích běžně používá i osvětlení s teplotou 5000 K. Pro srovnání, klasická žárovka je na hodnotě 2400 K. Chladné osvětlení prý nepříznivě ovlivňuje denní rytmus a u mnoha lidí způsobuje nespavost a naopak únavu v průběhu dne. LED osvětlení se využívá čím dál častěji vzhledem k nízké energetické náročnosti a dlouhé životnosti.

Barevná teplota
Autor: Hołek, podle licence: CC BY-SA 2.0

Barevná teplota

Šéf velkého evropského hostingu OVH si postěžoval, že po nich Canonical chce platbu za každý poskytovaný server s Ubuntu, pokud chtějí říkat, že nabízejí Ubuntu. Nakonec se ale ukázalo, že je to kvůli tomu, že OVH distribuuje modifikovanou verzi Ubuntu, která by se Ubuntu nazývat neměla.

Robotická společnost Boston Dynamics, zatím stále, ale asi už ne na dlouho, vlastněná konglomerátem Alphabet, se pochlubila dalším robotem. Po několika těžkotonážních modelech je to SpotMini, což je podstatně lehčí (30 kg), menší, obratnější a také méně hlučný model. Video ukazuje jeho možné použití v domácnosti. K manipulaci s předměty SpotMini používá žirafí krk. Pozor, video obsahuje drastické záběry v čase 1:28.

Google upřesnil, dokdy budou jednotlivé telefony a tablety Nexus dostávat systémové aktualizace. U bezpečnostních aktualizací jsou to 3 roky od zahájení prodeje nebo 18 měsíců od ukončení.

Odebírat z telefonů konektor Jack je hloupost, píše The Verge. Problém nastává hlavně tehdy, když chcete nabíjet telefon a zároveň poslouchat hudbu.

Stručný přehled způsobů, jakými lze financovat vývoj open source s ukázkami a seznamem výhod a nevýhod.

Webová kamera jako díra do vašeho soukromí? Něco na tom asi bude, když i Mark Zuckerberg má objektiv webkamery zalepený. Kromě něj má také nějak překrytý mikrofonní konektor.

3D tiskárna už vám vytiskne i dům. Ale pravda – úplně tip ťop to zatím není.

CS24_early

Už i BItTorrent spouští hudební streamovací službu. Paradoxně ale nepoužívá protokol BitTorrent, alespoň zatím, běží přes normální servery.

LG prý bude vyrábět (nejen) ohebné OLED displeje pro Huawei a Xiaomi. Může tak narušit nadvládu Samsungu, který vyrábí 95 % OLED displejů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.