Hlavní navigace

Kurz Bitcoinu stále roste, chystá se na snížení odměn za těžení

19. 6. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Bitcoin je na koni, Rhapsody vzkřísí Napster, Android (Nutella?) nabírá jasné obrysy a levný a opěvovaný smartphone OnePlus 3 ukazuje, proč čínské značky bodují na mobilním trhu.

Software a hardware

Canonical ve spolupráci s vývojáři dalších distribucí zapracoval na tom, aby v nich bylo možné používat kontejnerový systém balíčků Snap. Reakce komunity ale v mnohých případech byla spíš negativní. Řada vývojářů argumentuje, že by distribuce měly adoptovat spíš konkurenční technologii Flatpak. Její vývoj sice financuje hlavně Red Hat, ale firma nad projektem příliš nemá kontrolu. To je rozdíl oproti Snap, kterou má v otěžích jasně Canonical, což je terčem kritiky. Svůj pohled na věc nabízí např. Adam Williamson z Red Hatu nebo Cassidy James z elementary OS.

Společnost OnePlus novým smartphonem OnePlus 3 potvrdila svou pověst, že nabízí hodně muziky za málo peněz. Za 11 tisíc Kč včetně daně a záruky nabídne skoro totéž, co konkurence za téměř dvojnásobnou cenu. Ve zkratce: hliníkové tělo, čipset Snapdragon 820, plná podpora LTE, NFC, USB-C, velmi rychlé nabíjení (z 0 na 60 % za půl hodiny) a navrch dual SIM. Z hrstky nedostatků zmiňme pouze Full HD displej a absenci slotu pro microSD, bezdrátového nabíjení nebo vodotěsnosti. O distribuci se stále stará výhradně výrobce, ale naštěstí už pro koupi nemusíte mít pozvánku. O telefon je ale velký zájem, takže si stejně nějakou dobu budete muset počkat.

Microsoft začíná krotit své ambice v hraní na PC. Několik posledních let se snažil prosazovat svůj herní ekosystém a obchod Windows Store, což se moc nelíbilo Valve, dominantnímu hráči na poli prodeje PC her. Dle Valve to také byl jeden z důvodů, proč vznikl SteamOS. Teď se Phil Spencer, šéf herní divize Microsoftu, nechal slyšet, že se hry od Microsoftu opět objeví i v dalších obchodech, minimálně na Steamu. Týká se to hlavně nových kousků, ty starší na Steamu pochopitelně zůstaly.

Pokud vyvíjíte pro Android a ještě jste se nepustili do zkoumání připravovaného vydání Android N, už byste mohli začít. Byla totiž vydána čtvrtá verze developer preview, od které už se nijak nebudou měnit API a vývoj systému se bude zaměřovat hlavně na ladění chyb. Finální verze vyjde někdy ve třetím čtvrtletí tohoto roku, počítá se spíš se zářím, a zřejmě bude debutovat na nových zařízeních Nexus. Mezitím se dál spekuluje o názvu vydání. Šéf Androidu Hiroshi Lockheimer totiž několikrát nápadně naznačil, že by nový Android mohl být Nutella. Může jít o trolling, ale po KitKatu bychom se asi nedivili ničemu.

Internet a web

Legendární značka Napster opět ožívá. Napster byl u počátků internetové distribuce hudby coby šedá P2P služba umožňující sdílení mezi uživateli. Později to Napster zkoušel jako legální obchod s hudbou, ale bez větších úspěchů. Společnost poté několikrát změnila vlastníka a v roce 2011 doputovala do společnosti Rhapsody, která ji konečně využije. Od července se na Napster přejmenuje hudební streamovací služba Rhapsody. Jedná se čistě o marketingovou změnu. V České republice služba zatím není dostupná.

Apple na konferenci WDC mimo jiné oznámil, že bude po aplikacích v systému iOS chtít, aby komunikovaly výhradně přes zabezpečené spojení, obvykle tedy HTTPS. Do konce roku se musí přízpůsobit všechny aplikace, které chtějí zůstat v App Store. Přestože je rozhodnutí Applu krokem vpřed, mnohým vývojářům jistě udělá vrásky na čele. Část vývojářů rozhodnutí kritizuje proto, že ve svých aplikacích používají různá API, která spojení přes HTTPS nenabízí. Tato API většinou neposkytují žádná citlivá data. Ale dá se očekávat, že široce používaná API na HTTPS přejdou, protože nebudou mít jinou možnost.

Byznys, politika, právo

Virtuální měna Bitcoin je opět na koni. Poslední měsíc neustále roste a v nejlepší chvíli kurz dosáhl na hranici 780 dolarů za BTC, což je nejvíc od ledna roku 2014. Tržní kapitalizace se pohybuje pod 12 miliardami dolarů. Důvodů růstu bude víc, z části určitě budou čistě spekulační. Důvodem jistě je také jedna velká změna, která proběhne za tři týdny. Jde o tzv. halving, kdy se odměna za vytěžený blok sníží na polovinu – 12,5 BTC. S tím se samozřejmě sníží i tempo, jakým jsou do oběhu uvolňovány nové BTC. Halving probíhá po 210 tisících blocích, tedy cca každé čtyři roky.

Vývoj kurzu BTC/USD za poslední měsíc

Vývoj kurzu BTC/USD za poslední měsíc

Dropbox patří mezi nejhodnotnější a zároveň nejstarší technologické firmy, které se zatím neodhodlaly vstoupit na burzu. Po devíti letech existence se hodnota společnosti odhaduje na cca 10 miliard dolarů. A šéf služby Drew Houston prohlásil, že se na tom v dohledné době nic nezmění. Razí konzervativní přístup, že dokud má firma dost svých peněz na rozvoj, což podle něj Dropbox má, nemá IPO smysl.

Čínští výrobci mobilních zařízení představují pro zaběhlé značky čím dál větší konkurenci. Podle statistik za první čtvrtletí 2016 sice stále jasně vedou Samsung a Apple, ale oba tito výrobci zaznamenali lehký meziroční pokles. Zato čínští výrobci Huawei, Oppo, Vivo a Meizu hlásí nárůst počtu prodaných zařízení v desítkách procent. Výjimkou je Lenovo, které sice je z Číny, ale můžeme ho řadit mezi tradiční značky. V Číně sídlí osm z dvanácti nejvytíženějších výrobců. Na posledním místě také zaujme indický Micromax, který hlásí 74% meziroční růst.


Autor: IC Insights

Zajímavosti

Overwatch, novou FPS hru od Blizzardu, si první měsíc od vydání stabilní verze zahrálo 10 miliónů lidí. A to nejde o žádný free-to-play titul, ale o hru za plnou cenu (40 dolarů). Na Linuxu bohužel neběží, ani ve Wine.

První banka v ČR konečně začne využívat hlavní přednost technologie NFC, tedy platbu prostřednictvím mobilního telefonu. Jde o ČSOB, která chce službu uvést 23. června.

Katalog volných fontů Google Fonts se dočkal redesignu, díky kterému je procházení rychlejší a přehlednější. Služba aktuálně nabízí víc než osm set druhů písma.

Přistání rakety Falcon 9 na námořní plošině se tentokrát nepovedlo a stroj explodoval. Firma SpaceX však předem avizovala, že vzhledem k obtížnější trase bude přistání velmi riskantní.

Twitch, služba pro streamování videí z her, se snaží bojovat s vytvářením umělé aktivity (vyšší počet diváků atd.) na kanálech. Už i tak, že subjekty poskytující takové služby zažaluje.

Ubuntu Touch ještě není hotové, soudí GMSArena. Varianta s telefonu Meizu Pro 5 s Androidem je prý mnohem lepší a vyspělejší.

ADWLauncher, kdysi velmi populární launcher pro Android, po pěti letech hlásí comeback s verzí 2.0. Ta je zatím dostupná jen v betě.

UX DAy - tip 2

Twitter investoval do Soundcloudu, zřejmě nejpoužívanějšího serveru pro nezávislé sdílení a streamování audia (obdoba YouTube). Podle Re/code to byla investice ve výši 70 miliónů dolarů.

Autor nedávno vydané hry Brigador popisuje slasti a hlavně strasti nezávislého vývoje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.