Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Vyrovnání s Microsoftem je prohnilé a plné skulin od MiN - Tak jsem si poprvé přečetl pár článků na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 11. 2002 22:54

    MiN (neregistrovaný)

    Tak jsem si poprvé přečetl pár článků na této stránce a mám z toho pocit, že vás všechny spojuje jediné - nenávist k Microsoftu a snaha "ukázat mu neřádovi". To je trochu málo. Přijměte prosím bez emocí můj názor. Operační systém této firmy je výborný a dlouhá léta s ním nemám žádný problém. Protože programuji, nepřeju si, aby bylo více operačních systémů. Mou práci to pouze prodraží. Konkurence, po které voláte, nás všechny bude stát také pouze další peníze. Myslím za nákup dalších systémů, železa, kompatibilních programů atd. Není to rozumné, sami si říkáme o další vyhozené peníze. Linux má jisté přednosti a také spoustu nedostatků. Pro uživatele, který vyžaduje komfort a potřebuje používat programy a ne nastavovat operační systém (a těch je naprostá většina) je Linux nevhodný a zbytečný. Je třeba Microsoft tlačit k ještě lepší práci, ano, to je pravda. Může k tomu přispět i vznik jiného systému. Ale pouze jako hnací motor a dále je pak lepší zůstat u systému nejrozšířenějšího. Zbavte se zbytečné snahy něco této firmě dokázat a kritizujte to, co se vám na Win nelíbí. Nezapomeňte ale na peněženku a rozum. Mám na svém počítači zakoupené programy (vč. vývojových) za cca 200 000 Kč. Nemohu si tytéž programy koupit znovu pro Linux (ani neexistují) a až vystřízlivíme a vrátíme se k Windows, nebo třeba i k dalšímu třetímu systému opět všechno dokola. Uvědomme si, že všem firmám na světě jde jen a jen o zisk a to za každou cenu a chce-li se dostat na obsazený trh, musí nasadit nízkou (nebo nulovou)cenu.

  • 5. 11. 2002 0:39

    Maa01 (neregistrovaný)

    Jake programy to (zhruba) jsou? Ne ze by na tom zalezelo, protoze vam jde o to dokazat vsem ze vy jste lepsi nez oni protoze oni maji linux a vy zaplacene windoze, ale kromne vektorovych grafickych editory neni program, na ktery by nebyla alternativa. A to o tech multipaltformnich programech: Skutecni programatori pracuji multiplatfomne (at uz je to proto, ze vetsina knihoven je multiplatformnich, tim ze jazyk ve kterem pracuji je multiplatformni a nebo tim, ze server side programy (ne ze bych si myslel ze windozak bude vedet co to znamena) jsou vzhledem ke klientovy multiplatformni. Takze klidek :)

  • 7. 11. 2002 22:42

    MiN (neregistrovaný)

    Protože na urážky nereaguji, snad jen toto: Píše se "klientovi" s měkkým i.

  • 9. 11. 2002 11:02

    Maa01 (neregistrovaný)

    Uznavam ze to co ted napisu nebude hezke a spis bych to cekal od cloveka z MS, ale: Nereagujete proto, ze muj prispevek vam dava najevo, ze vami pohrdam, nebo proto, ze ve skutecnosti zadne takove programy neouzivate a vymyslel jste si je, abyste mel nejake ,,Kladivo na linuxaky``?

    BTW: Pokud mluvim urazlive, tak je to proto, ze jsem se naucil, ze s lidmi, kteri jdou obhajovat Windows na Linuxacky server stejne nema smysl diskutovat. Viz vas kolega Motl.

  • 8. 11. 2002 14:20

    anonymní

    Vis ,frajere, ti co obcas zabrousi na underground vi ze ses desne tvrdej a desne chytrej, a ze ses jedinej skutecnej programator ;-))), ale programatorsky um se podle me nepomeruje jestli tohle a tohle je multiplatformni. Pokud muzu bez ujmy pouzit multiplatformni knihovnu za priblizne stejneho "pohodli" jako u knihovny singleplatformni, a navic bez znatelnych vykonovych ztrat, klidne ji pouziju. Nicmene pokud ne, kaslu na jakoukoli multiplatformnost, a delam to co potrebuju, jak to potrebuju, a pokud to nekdo chce prepsat, at si to klidne pripise do lispu (nebo do fortranu ;-))) a ukaji se nad tim ;-))) (Jen tak navrch, pac te znam, a nechci zas poslouchat protiargumenty typu "si debil, co cecko, kdo by to dele v lispu", samozrejme ze temi multiplatformnimi jazyky si myslel C++, Pascal a dalsi, vcetne ruznych interpretovanych jazyku a obludnosti jako je perl/python, nicmene proc si to neudelat trochu veselejsi ...) (Btw, castokrat nemuzes psat veci multiplatforme, protoze klient ma presnou predstavu co chce, jak to chce a v cem to chce psat, aby si to mohl sam rozsirovat. Nic proti linuchu, stravil jsem s nim hodne casu, a miloval ho nade vse, nicmene nyni delam na W2000 (prvni operacni system, co se M$ aspon trochu poved), pro soucasny projekt pouzivam .NET Framework, a myslim ze to je jedna z veci, ktera se microsoftu povedla. Nejen na papire (to znamena navrh) vypada genialne, ale i to jejich vyvojovy prostredi je sqely, a co se tyce samotnyho frameworku, nema cenu se ani bavit, pouzitelnost 99.9% objektovost 200%, parada (Btw, abys nebrecel jak je to drahy, muzes si stahnout i SDK, ktery je zadara, sice bez gui, ale co, a pro vyvoj WEB Aplikaci pak navrch i jednoduchy vyvojovy prostredi a free verzi SQL Serveru. Ze to musi bezet na Woknech a za ty se plati ? I to je dost velky pokrok od to, ze se platilo za vsechno. A proc za neco platit ? Proc platit za cleba, rohliky, auta, knizky ? Ze to nekdo vyrabi a neco to stoji ? Ale notak, vzdyt pekarny maji tez moznost pouzivat free software od nas zadarmo, tak proc jim platit za rohliky ... Takhle to vidis ? Nic proti myslence "Kazdy dle svych moznosti, kazdemu dle jeho potreb", ale dokud lidy budou (jako ze budou porad, dokud se nevyvrazdi) svine, se nic nezmeni) . A ze je to vsechno od Veklyho Bratra Billa ? No a co, az o jeho SW nebude zajem, tak .... Musi si furt nekdo hrat na spasitele sveta ? Sakra, lidi, to ste jeste nepochopili ze nic nezmenite ? Proste si sed dal na svym pisecku, a neber hracky deticam z pisecku f. Microsoft. Ze maj vetsi piskoviste, a zlaty babovicky ? Nezavid, a vydelej si na svuj pisecek, skutecny programatore ;-))))))))) Mozna ze Gates je hovado a pijavice, ale svy prachy, a svuj vliv si umel udelat. Ze byl nekdy svine, a co ? Vsichni lidi sou svine, nekdo vetsi, nekdo mensi. Tak uz dejte pokoj vsichni, radsi umrete a uvolneme tady misto nejake dalsi, mozna "lepsi" forme zivota, co bude mit zadarmo software, ale ne vzduch ;-)))))


    Btw, tohle nebylo mysleno jen tobe, ale vsem "opravdovym programatorum" ;-)

    A Btw, doufam, ze se vsichni pobavite jako ja kdyz jsem to psal ;-)

  • 9. 11. 2002 10:56

    Maa01 (neregistrovaný)

    Rad se o sobe dozvim spoustu zajimavych veci od nekoho kdo se neumi podepsat.

  • 9. 11. 2002 11:08

    Maa01 (neregistrovaný)

    Tak jsem si ten prispevek precetl a tady je skutecna reakce: Ja si prece hrabal na vlastnim pisecku. Ja neprisel hlasat o skvelosti MS na linuxacky server.

  • 5. 11. 2002 1:02

    AnachronyX (neregistrovaný)

    Naštěstí není svět pouze a jen o pragmatismu a o penězích, ale také o myšlenkách a ideálech. Být ostatní jako vy, ještě teď jsme na stromech - proč lézt dolů, když by se toho muselo tolik změnit, že...
    Hlavní problem MS netkví v nekvalitě jeho produktů, ale v tom, jak beztrestně šlape po hlavních zásadách volného a svobodného trhu.
    Sejměte si konečně pásku z očí - copak vám nevadí, že právě díky způsobu prodeje softwaru mohutně uplatňovaného především díky ms like politice, budete do smrti vázán na jeden (celkem mizerný) operační systém a jednu jedinou (nepříliš zdařilou) počítačovou architekturu? Vám nevadí, že jste za své peníze nedostal to, co jste si koupil, totiž počítačový program, ale pouze licenci s milostivým svolením, kdy, kde a jak ji smíte využít? Opravdu si myslíte, že až se MS rozhodne přejít na ia-64 a jeho supermegacool nové WinXXLP2004/WinterEdition, bude jej zajímat nějaký noname programátor, kterému nepojede půlka programů, do nichž investoval nemalou část peněz? Opakuji - nejste žádným faktickým vlastníkem programu - tím je stále pouze a jen MS. Vam je jen milostivě dovoleno používat zakoupenou licenci na binární kopii dat, navíc vázanou na konkrétní médium, na níž jste tu kopii dostal.

  • 7. 11. 2002 22:39

    MiN (neregistrovaný)

    Nemohu odpovědět na všechny reakce, je jich příliš mnoho. Odpovím tedy "všem" reakcí na odpověď Vaši. Vlastně všem ne, těm, kteří urážejí, moje odpověď nepatří. Moje přesvědčení je takové, že konkurence existovala v 19. století. Dnes už jsou podle mého jen dvě možnosti. Jedna z firem spolkne druhou, nebo dojde ke kartelové dohodě. Od toho se odvíjí můj názor, že na celý ten kolotoč finančně doplatí pouze uživatel.

  • 12. 4. 2004 10:33

    Pavel Pleva (neregistrovaný)

    Vaše přesvědčení, že konkurence vždy zmizí, protože buď jedna firma spolkne ostatní, nebo s ostatními uzavře kartelovou dohodu nesdílím. Ani důsledek, že to tedy spotřebitele vyjde vždy stejně - a pokud je více systémů, tak to vyjde dráž.
    1. Vždy se může objevit nová myšlenka, se kterou nějaký nadšenec může prorazit - ale musí existovat konkurence.
    2.Pokud existuje konkurence (byť se snahou uzavřít kartelové dohody, které se bude snažit stát stíhat), je to vždy lepší než monopol. Monopol zvýší ceny vždy, konkurence možná - i kdyby se snažila o kartel.
    3. Kartel se časem rozpadá a proto nelikviduje vývoj tak, jako monopol. Vzpomeňte si na socialistické monopoly. Vím, že v tom bylo i plánování. Ale JZD musela také plánovat a přesto mnohým trh obohatila.
    4. Ano, pokud je více systémů než jeden, tak možná v součtu zaplatí spotřebitel více Kč, než kdyby byl jeden. Ale v tom samém součtu je třeba do kladných položek započítat vývoj, který je mnohem rychlejší. Nedělejte si iluze, že by Vaše vývojové nástroje vypadaly tak, jak vypadají, kdyby MS nebyl ohrožen Linuxem.

  • 5. 11. 2002 1:21

    Miloš (neregistrovaný)

    Vážený pane kolego. Jste buď velmi mladý nebo velmi hloupý. Chtěl bych Vás jen upozornit na to, že systémy umírají dříve, než programátoři - bohužel. Může se Vám stát, že se jednou probudíte a zjistíte, že Vaše oblíbené Windows neexistují a Vaše profese programátora Windows rovněž.(Vím o čem mluvím, kdysi se mi stalo totéž se sálovými IBM). Nemůžete zakázat programátorům mimo Microsoftu pracovat na vývoji operačních systémů ani očekávat, že Váš oblíbený systém bude existovat za 20 let. Zájmem programátora by mělo být především to, aby jazyky byly normované a přenositelné a aby i systémy dodržovaly normy, protokoly, formáty a dohodnuté konvence. To všechno Microsoft zcela záměrně porušuje. Jeho existence je spojena s existencí monopolu. Padne-li monopol, kdo bude používat systém, který odmítá spolupracovat s čímkoliv od konkurence! Není mým zájmem, aby existoval jen jeden operační systém. Mým zájmem je, aby můj program pracoval na všech operačních systémech. Microsoft se tomu všemožně brání - a proto ho nesnáším!
    Jinak jsem ovšem rád, že Microsoft nebyl rozdělen soudní cestou, protože by mu to poskytlo kýženou výmluvu, až se bude ubírat tam, kam vždycky patřil - do říše hraček.

  • 5. 11. 2002 7:51

    fikus (neregistrovaný)

    ja zase nechapu proc programatori ztraceji cas s
    okennim operacnim systemem.
    proc se radeji nevenuji unixovym systemum, ktere
    jsou navzajem kompatibilni (posix).
    mozna, ze kvuli penezum!

  • 5. 11. 2002 9:24

    Petr (neregistrovaný)

    Protoze vsichni zakaznici (minimalne ty v kancelarich, co znam ja) pouzivaji Wokna a maly programator s tim moc nenadela (zkousim alespon premlouvat k prechodu MSOffice->OpenOffice, sami zakaznici jsou nespokojeni). Kdyz budu delat desktopove aplikace pro Qt, jak je prodam (abych uzivil dve deti)?
    [Pouzivam C++Builder a databaze]

  • 5. 11. 2002 16:54

    Lukas (neregistrovaný)

    > Kdyz budu delat desktopove aplikace pro Qt, jak je prodam (abych uzivil dve deti)?

    Mozna by bylo dobre vedet, ze i pod M$ Windows muzete programovat s pouzitim QT knihoven. Pokud jeden program naprogramujete poradne, tak ho budou moci spustit uzivatele na mnoha operacnich systemech. Mozna taky stoji za zminku Kylix (resp. Delphi), ale to uz by bylo noseni drivi do lesa.

  • 5. 11. 2002 8:55

    zoul (neregistrovaný)

    "Protože programuji, nepřeju si, aby bylo více operačních systémů. Mou práci to pouze prodraží."

    :-)

  • 5. 11. 2002 9:24

    Frn (neregistrovaný)

    Váš názor bez emocí přijímám. Ale že jde o "výborný" systém a že s ním nemáte problémy je vaše subjektivní hodnocení. Jsou i jiní uživatelé, kterým nepřipadá až tak moc výborný a kteří mají problémy. Ale to jistě dokážete přijmout na oplátku Vy - a taky bez emocí.

    V ostatním jste vedle jako jedle. Konkurence snižuje náklady, to jistě vidíte kolem sebe (pokud nemáte klapky na očích - viz mobilní telefony aj.)
    To jestli je linux nevhodný a zbytečný, to laskavě nechte na ostatních uživatelích. Nevím jakým právem rozhodujete i za ně.

    Na peněženku nezapomínáme. Je spousta lidí (i firem), kteří si prostě nemohou dovolit vydat za SW tolik peněz jako např. vy. Co by tedy podle vás měli dělat ? Mají být ochuzeni o kvalitní programy jen proto, že si je nemohou dovolit koupit ? Nebo je snad mají ukrást ? Anebo by se měli podívat po jiném, levnějším řešení ?
    Ano, c) je správně. Vy si samozřejmě používejte svoje zakoupené programy pro Windows, když vám tak vyhovují. Nikdo Vám v tom bránit nebude. Ale nenuťte do toho prosím i ostatní. My "odpůrci" M$ nechceme jeho zničení, ale chceme jenom rovné podmínky, aby si každý mohl vybrat. Prasečin jako je INDOŠ už snad bylo dost, nemyslíte ???

  • 5. 11. 2002 10:30

    MoDo (neregistrovaný)

    Vážení zuřiví Linuxáci, jsem normální uživatel pécéčka s Windows a jsem celkem v pohodě. Občas mě Windows naštvou, ale není to častěji než neochotný uředník nebo protivná prodavačka. A často si za to taky můžu sám. Z vašich mnohdy plamenných příspěvku cítím jediné - svačinu vám ještě balí maminka a pokud si náhodou občas vyděláte na pivo, jointa nebo novej harddisk, je to díky tomu, že se umíte nafoukaně tvářit na pracující jako jsem já. Ne, chlapci, už proto do mé firmy Linux ani jeho proroci nesmí a smět nebudou.

  • 5. 11. 2002 11:52

    gmmns (neregistrovaný)

    Nerikam to casto, ale ted udelam vyjimku - jste vul. Na slusny prispevek urazkou slusny clovek neodpovida.

  • 5. 11. 2002 12:53

    u_x (neregistrovaný)

    Nevazeny tupce, je mi 40, svacinu mi bali jina zenska, nez maminka, nebo sam a svacim, jen kdyz mam cas.

    Pouzivam i ta m$wokna, i kdyz patrne jinak nastavena, nez ta Vase, ty pocitace jsou na praci, ktera spociva nejen v psani textu, tabulek a chatovani. Ovsem na 4 z 5 serveru je linux a na 2/3 pracovnich stanic taky a jsou k tomu dobre duvody provozni, bezpecnostni i ekonomicke. Uznavam, ze to muze byt pod rozlisovaci schopnosti mnohych, to je ale spise jejich problem.

    Ton prispevku zde se mi nezdal vubec zurivy ze strany uzivatelu linuxu, spise vysvetlujici. Ono totiz kazdy linux admin je schopen v pohode obslouzit win, naopak to ale zdaleka tak nebyva.

    Z Vaseho prispevku jsem si vzal jedine pouceni - zachazet s ignoranty jeste odmereneji. Arogantni boreckove s klapkami na ocich mi uz neprodaji ani hodinu sluzby, natoz pak nejaky produkt.

    Doufam ze plnite podminky vsech licencnich ujednani male mekke a ostatnich producentu software.

  • 5. 11. 2002 13:32

    MoDo (neregistrovaný)

    Faktem je, že už jsem se do další plané diskuse pouštět nechtěl, tak jen poslední poznámku - můj příspěvek byl určen právě těm, kteří dokáží nesouhlasícího člověka titulovat "tupče" nebo "vůl". Je evidentní, že jsem zasáhl správně. Jinak licenčních ujednání se skutečně držím a užívaný software v mé firmě je normálně zakoupen, s výjimkou několika freewarových utilitek. A vůbec mě nebolí hlava, že jsem někomu za něco zaplatil. Ono to tak v normálním slušném podnikatelském životě bývá. Jinak souhlasím, arogantní borec mi opravdu žádnou službu neprodá - nejsme počítačová firma a když si představím jako dodavatele firmu, která jedná takto hrubě... ani omylem. Bohužel, tyto projevy jsou typické právě pro Linuxovou komunitu, k její velké škodě. Sbohem.

  • 5. 11. 2002 15:00

    Pavel (neregistrovaný)

    Tak se Vam to povedlo, MoDo:

    napsal jste provokaci, nekteri se nechali vyprovokovat a Vy jste se utvrdil ve svem nazoru... no, jestli jste takhle spokojeny, tak je to Vas problem. Byl jste to vy, kdo zahajil tuhle planou diskusi, od ktere se ted odtahujete.

    A pokud si predstavim jako objednavatele partnera firmu, ktera jedna jako vy (sproste se da jednat i bez pouziti sprostych slov), tak to pujdu o dum dal, i kdybych mel vydelat min.

  • 5. 11. 2002 15:20

    gmmns (neregistrovaný)

    Nekdo tady pusobi dojmem, ze ho v detstvi klovnul tucnak do hlavy a on mu to dodneska nezapomnel. Jako by tady nekde letal duch velkeho JXD. ;-)

  • 5. 11. 2002 17:03

    Lukas (neregistrovaný)

    Rad bych se zeptal, kdo tady zacal jako prvni nekoho napadat. Myslim, ze jste to byl zrovna Vy. Nase firma ma s vice systemy docela dlouhe zkusenosti, v minulosti jsme vyvijeli systemy na bazi DOSu, OS/2, Windows, ale v posledni dobe se jedna z 99% o programy urcene primarne pro Linux. A nejedna se jen tak o "obycejne" programy, nase systemy jsou pouzivany u dost narocnych zakazniku (typu armada) s pocitacove velmi negramotnou obsluhou.

  • 7. 11. 2002 12:04

    juno (neregistrovaný)

    No tak tam bych chtel jednou delat.
    S Linuxem se stretavam uz 2 roky jen zatim nemam moznost rozchodit poradnej servr.V praci jedem 100 % wokna kompatibilni a nekdy mi s toho hrabe.Nejhorsi je ze na serveru w2k neco dohledat je na mysaka.To mi v Linuxu pripada znacne jednodusi.Neexistuje tam neco jako cron (nelze nastavit o pulnoci skopiruj neco tam a tam )takze zalohovani se provadi docela podivne.Pokud by me nekdo poucil o zalohovani u w2k serveru byl bych docela rad.Fakt je ten ze doma mam herni zavadec kvuli mamine ucetnictvi (s tim by uz konecne chtelo neco udelat, vzhledem k tomu ze nejsem programator tak ho bude muset napsat nekdo jinej ale uz by to neco chtelo).Tam si myslim ze je nejvetci slabina.

  • 6. 11. 2002 0:18

    Martin Povolny (neregistrovaný)

    Chlape, Vy jste fakt dobrej.
    Vy prece ve Vasem prispevku nevyjadrujete nesouhlas. Vy me urazite a nejen me, ale i radu mych kolegu a kamaradu.
    Venujte se svym windows a svym programum a budeme vsichni spokojeni.
    Ja taky nelezu na servery venovane MS a nepisu jejich uzivatelum, ze jsou usmrkanci a magori.

  • 5. 11. 2002 13:30

    Izak (neregistrovaný)

    A fi. rict muzete ??
    Ja jen abych vedel kde se linuxaci nemaji uchazet o misto.

    Jinak ja zase vyhodim kazdeho, kdo mi nabidne M$ Windows jako server, nebo pokud jeho reseni/HW bezi jen na M$ Windows.

    Ja osobne pouzivam vyhradne Linux a M$ ad si dela co chce, jedine co me zarazi, ze vubec nic ve Windows nefunguje (rozumej, funguje= spolupracuje s jakoukoliv platformou ...) priklad: SMB, M$ proxy, Exchange, DHCP, ZmrsenyLDAP, Kerberos, M$ SQL ... proste vse skurvi za ucelem bud prejdete vyhradne na nase produkty, nebo budete mit problemy (ne ze by po prechodu na full M$ problemy nenastaly a jsou jeste horsi nez predtim)

    Kdyby byl M$ tak skveli tak proc je zde samba, firewall na linux/BSD, postfix/qmail, squid, php/mysql/postgres/oracle ??? proc se clustery stavi na linux?, proc tak bohata organizace jako NASA pouziva linux a ne M$ Windows? , proc v cernu dodane M$ windows(na terminal !!!! ani jako graf terminal nejsou dobre) smazali a preinstalovalui linuxem?, proc filmovi prumysl pocita slozite sceny na linuxu ?? ........ mam pocit to bude mit neco spolecneho s kvalitou, spolehlivosti, rychlosti a dodrzovani standardu

  • 5. 11. 2002 16:16

    u_x (neregistrovaný)

    Samozrejme,ze firmu rici nemuze, nebo uvede jmeno firmy konkurerence. Tihle provokateri jsou odvaha sama. :-\

    Ted tak videt do logu tohoto serveru, ta IP adresa by rekla vic..

    No nic. Nahodou jsem vydelal par kacek, koupim jointa, novej harddisk, pivo a k tomu zhltnu cerstve rozbalenou svacinku od maminky, celej zurivej, jak mi to hrdina MoDo nandal a budu se nafoukane tvarit na pracujici, jako je On.

    Tupec v tomto pripade ani neni nadavka, spis diagnoza, navic pomerne kulantni..

  • 5. 11. 2002 13:49

    Jan Šimůnek (neregistrovaný)

    Vazenosti,
    na pocitaci mam wokna i linux (Mandrake 8.2). V zamestnani
    jsem si oboji nechal nainstalovat, doma jsem instaloval
    linux bez problemu sam. W pouzivam v podstate pro beh
    nekolika free programu, na ktere jsem si zvykl, net
    a e-mail jsem prevedl pod linux, od te doby mi prestaly
    v pocitaci radit viry.
    Kancelarska prace je pod linuxem stejna, ne-li pohodlnejsi.
    S linuxem jsem napr. poprve zjistil, ze je mozne soucasne
    tisknout a provadet nejakou dalsi cinnost (i pro "tisku
    na pozadi" wokna jednoduse ztvrdnou).
    V linuxu jsem omezen ve skale multimedii (proto ma
    cenu ta wokna v pocitaci drzet, ale to je o nedodrzovani
    platnych standardu jistou, v clanku uvedenou, firmou.
    A, mimochodem, nejsem zadny "rybizek", skarede mi leze
    na zada paty krizek.

  • 5. 11. 2002 14:19

    Izak (neregistrovaný)

    Pokud potrebujete prehravat multimedia tak doporucuji mplayer(BEST), avifile (aviplay),xine + xmms(mp3, ogg ....)
    vse jde najit na http://freshmeat.net
    A muzete prehravat snad vse krome "Sorenson3 ..nebo jak se to jmenuje", takze i mpeg4/5 ...
    Pokud si chcete prohledout stremovana asf,vmw... z netu:
    asfrecord2 (nasledovnik asfrecorder) ten to stahne na disk a mplayer to prehraje.
    Pokud to neni stream tak stahnout wget_em (nebo primo browserem)

    Jinak wget je zrcadlic webu a umozni vam si v praci ozrcadlit web a doma si to klidne precist a protridit

    PS: mplayer umi mnoho vystupu, pokud pouzivate X11 tak skuste -vo xv (vyuziva akceleraci karty a CPU zatizi minimalne), -vo x11 (neakcelerovane a zatezuje CPU), -vo dga (pres X11, ale primi pristup, prehrava plynule i na P200MMX (dimm pameti)) a bez X11 -vo vesa (taktez jede na P200MMX) .... viz -vo help

  • 5. 11. 2002 15:32

    Petr J. (neregistrovaný)

    Nová verze mplayeru (i grafickým rozhraním) je na CDéčku v novým CHIPu. 11/02 v sekci Zkuste si sami/Linux. (zkoušel jsem ho hned na Mandrake 9.0 a SuSE 8.0 - v obou případech funguje bez chyb.)

    A ještě bych doporučil kromě mplayeru i XINE to je taky dobrý

  • 5. 11. 2002 14:43

    Jiri (neregistrovaný)

    Omlouvam se, ale Vas prispevek nemuzu brat vazne. Kdybyste smyslel tak jak se snazite vypadat, nepsal byste do fora na rootu. Bavi Vas provokovat ty, co se snadno chyti, ze? To se mi zda byt docela nechutnym plytvani casem svym, casem k rychlemu nabuzeni nachylnejsich jedincum i mistem na webu.

  • 5. 11. 2002 16:26

    u_x (neregistrovaný)

    Jiri, minim, ze mista na webu je dost.

    Ale ostatni si beru xrdci, cas je vzacny..I kdyz pobavit se je take relaxace, ne?

  • 5. 11. 2002 12:39

    mol (neregistrovaný)

    naprosto nesouhlasim. pokud by na trhu OS pro desktopy existovala normalni situace - napr. 5 OS kazdy s 20% zastoupenim na trhu - znamenalo by to:

    1) konkurence by vedla k podstatne rychlejsimu vyvoji danych OS - meli by moznosti o kterych se nam dneska ani nezda

    2) podstatne vetsi odolnost "pocitacoveho sveta" jako celku vuci virum a chybam v jednom systemu

    3) opravdove dodrzovani standardu a rychlejsi standardizaci ve vice oblastech

    4) mnohem, mnohem snadnejsi vyvoj multiplatformnich aplikaci. jednak z duvodu viz 3) a druhak podstatne lepsi podpora pro vyvoj multiplatformnich aplikaci co se tyce vyvojovych nastroju (s nastroji za 200000 byste urcite nemel - narozdil od dnes - problemy vyvijet multipatforme)

    a dalsi, z uvedenych bodu vyplyvajici, pozitiva (napr. lepsi prenositelnost dokumentu, vice multiplatformnich aplikaci, mensi homogenita na trhu aplikaci atd..)

    samozrejme nepopiram, ze byste mozna v nejake konkretni situaci nezaplatil o 5 Kc vice - nicmene v dlouhodobem pohledu po zapocitani i neprimych nakladu by se vam nepochybne konkurence na trhu OS pro desktopy mnohonasobne vyplatila

  • 5. 11. 2002 14:34

    Jiri (neregistrovaný)

    > je Linux nevhodný a zbytečný...

    Tak z tohohle prispevku jde strach. Ja k MS zadnou zast nechovam a MS Windows jsou mi opravdu ukradena. Zkratka me to nezajima. Diky systemum jako je Linux, FreeBSD, atd. si kazdy muze vybrat s cim bude pracovat. Snad uz jen proto nemuze byt zadny z nich "nevhodny" ani "zbytecny".

    Clanek ale je o necem jinem nez lasce nebo nelasce k operacnimu systemu. Americka administrativa dovolila Microsoftu aby se choval protizakonne a z moralniho hlediska naprosto neprijatelne. Ted byl vynesen podivny rozsudek a domnivam se, ze nikdo snad nic jineho necekal. Jedna se tady o brutalni zneuzivani monopolniho postaveni, spinave obchody, zcizovani technologii, zastrasovani, vydirani atd. Takove chovani vyzaduje konkretni a uvazlive zvoleny trest. Americane ale slepici snasejici jim zlata vejce nezariznou, takze zadny vysledek. Domnivam se, ze to je pro USA naprosto tipicke.

    (Poznamka: Za idealistickeho studenta me prosim nepovazujte. To uz je opravdu velmi davno.)

  • 6. 11. 2002 5:07

    fyzik (neregistrovaný)

    Zatim tady stale nepadla ta zakladni vec, lez jak vez M$ frieds - cit: "Pro uživatele, který vyžaduje komfort a potřebuje používat programy a ne nastavovat operační systém (a těch je naprostá většina) je Linux nevhodný a zbytečný."

    Pokud vim, tak jediny OS, ktery uzivatelum umoznuje (a castecne i od nej vyzaduje, dokonce se to povazuje za znak 'znalosti obsluhy PC'), aby se v nem neustale ryli a neco nastavovali, jsou Woknousy!

    Linux se jednou nainstaluje, nastavi se tak, aby uzivatel mohl klikat v nejakem GUI a delat v tom pouze/prave to, co MA! (datlit dopisy, dokumenty a tabulky v maileru, openofficu, abiwordu, kofficu nebo co kdo (firma, ne uzivatel!) chce, pracovat s nejakym firemnim programem, brousit web ...), udela se nejake automaticke upgradovani baliku ze sdileneho adresare a nazdar! Zadne dalsi zasahy do systemu - a kdyz uz, tak ne od uzivatele.

    Ne jako u Woknous, kde u kazdeho serveru musi tancit alespon jeden "sysadmin", aby to nechcipalo, nevirovalo, nekousalo se, rebootovalo se a ja nevim co jeste. Mnojo, hlavne ze ty M$ softy setri penize ;-)

    Co ty na to, MiNe nebo Motle?

    Jnak konkurence samozrejme snizuje naklady, protoze nuti programatory k dodrzovani standardu, a pak je jedno, pro jakou platformu se ten zdrojak prelozi.

    Vite treba, jak dlouho trvalo jednomu cloveku preportovat celou distribuci Gentoo na architekturu MIPS/Alpha? Jeden clovek to delal DVA DNY!!!

    Jo a k woknousum se nikdy nevratim :) usetril jsem spoustu casu neparenim gamesek :) pouzivam na svych stojich pouze Linux uz pres dva roky a fakt nemam problem ... v nejhorsim mame prece wine :)

  • 6. 11. 2002 16:33

    hkmaly (neregistrovaný)

    Ten clovek u toho ty dva dny sedel, nebo jen prisel jednou za hodinku pustit dalsi make ?

  • 7. 11. 2002 22:35

    MiN (neregistrovaný)

    Děkuji za slušnou odpověď. Pouze jsem nucen říci, že na W jsem nikdy nic nastavovat nemusel a nikdy mi nehavarovaly. Funguje mi na nich naprosto vše, třeba jsem opravdu výjimka. S Linuxem jsem měl problémy, které ovšem byly odstranitelné. O to mi ale nešlo a nejde. Jde mi o to, že z hlediska peněženky je 1 systém výhodnější. Pokud se Linux podaří prosadit tak, že W zaniknou, vznikne další OS a jeho výrobce jej dá zpočátku zdarma. To ale jen do té doby, než bude lepší. Takže zaplatíme znovu jak za OS, tak za programy. To si prostě myslím.

  • 8. 11. 2002 4:01

    fyzik (neregistrovaný)

    Rado se stalo :) Akorat mi prijde trochu z rise pohadek, ze Vam Woknousy 'nikdy nehavarovaly' :)
    A ze jste na nich nic nenastavoval .. co aspon registracni # a ip adresu?

    Mno ale kdyz to rikate, jiste s nima mate vetsi zkusennost nez ja ..