Hlavní navigace

Vyšel nový CentOS, X.Org 1.20 předstihl aktualizace ovladače AMDGPU

13. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vychází CentOS i Scientific Linux založené na Red Hat Enterprise Linux 7.5, FreeBSD 11.2 Beta řeší Spectre/Meltdown, Mesa 18.1-RC4, Wine 3.8, Snap balíčky infikované těžbou Bytecoinu, Opera 53.

Oba velké forky Red Hat Enterprise Linux přicházejí s verzí 7.5

Red Hat Enterprise Linux 7.5 už je nějakou chvíli na světě a tak bylo nasnadě, že Karanbir Singh před pár desítkami hodin ohlásil vydání CentOS 7–1804, které z něj vychází. Z logiky věci tak plyne, že poznámky k vydání této verze 1804 jsou z 99,9 % shodné s RHEL 7.5 s tím rozdílem, že obsahují popis balíčků změněných či přidaných projektem CentOS (týkají se z většiny registrovaných značek, kdy „RH“ jsou nahrazeny za CentOS).

Stejně tak vyšla i varianta Scientific Linux vyvíjená významnými vědeckými institucemi jako FermiLab či CERN. Nová verze s číslem 7.5 ani zde nepotřebuje ve srovnání s RHEL 7.5 většího představování. Tvůrci explicitně zmiňují pro uživatele ZFS on Linux nutnost prostudovat si jeden problém, který na RHEL 7.5 je.

root_podpora

X.Org 1.20 vylepšuje podporu pro Nvidii na XWaylandu

Po více než roce a půl vývoje přichází X.Org Server 1.20 „Avocado Toast“. Mezi novinkami je podpora DRI3 1.1/1.2, nové vlastnosti vylepšující podporu virtuální reality na Linuxu, další vylepšení v XWayland (včetně podpory proprietárního ovladače Nvidia) a mnoho dalšího.

Jak ale dodává Phoronix, ne vše je v pořádku. Například řada obskurních ovladačů pro staré grafiky jako Tseng, SiS, R128 či March64 (to už jsme hodně hluboko v 90. letech) nebyly na verzi 1.20 aktualizovány a stejné platí i pro podstatně důležitější xf86-video-ati a xf86-video-amdgpu (nepochybně je to ale jen otázka času). Thomas Klausner z NetBSD také poukazuje na některé chyby při sestavování oproti X.Org Serveru 1.20. Lze tedy usuzovat, že verze 1.20 trochu předběhla své souputnické části.

Krátce

  • Dále je na světě FreeBSD 11.2 Beta. Tato verze přináší záplaty na Spectre/Meltdown a další haldu aktualizací kernelu, které se od loňského vydání 11.1 nashromáždily. Vydání ostré verze je v plánu na červenec tohoto roku.
  • Příští týden vyjde Mesa 18.1. Na světě je aktuálně vydání RC4 zahrnující posledních 25 patchů zahrnujících opravy pro Gallium3D, R600, RADV, RadeonSI, i965 či ANV fixes. Pokud se neobjeví nějaká nová blokující chyba, verze 18.1 vyjde 18. května. Chystané novinky shrnuje Phoronix.
  • Nová verze Wine 3.8 přináší dekodér formátu MP3 jako DirectX Media Object a další novinky. Nejstarší opravená chyba byla nahlášena v listopadu 2007.
  • Balíčky jednoho z uživatelů snapcraftu těžily kryptoměnu Bytecoin. Balíčky tohoto uživatele byly krátce po oznámení odstraněny.
  • Nová verze 53 prohlížeče Opera staví na Chromium 66.0.3359.139 a přináší změny v grafickém rozhraní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.