Hlavní navigace

Výsledky průzkumu: jak si vede Linux na desktopu?

8. 8. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před týdnem jsme spustili anketu, ve které jsme se vás ptali na Linux na vašich pracovních stanicích. Nyní vám přinášíme podrobné výsledky, ze kterých vyplývá, která distribuce je nejoblíbenější, zda preferujete 32 či 64 bitů a jestli máte raději notebooky nebo klasické stolní počítače. Jak se daří desktopovému Linuxu?

Před měsícem jsme vám přinesli výsledky průzkumu, který se týkal linuxových serverů. Zjistili jsme, že Linux na serverech používáte především kvůli spolehlivosti a nejčastěji jde o 64bitovou distribuci Debian, na které provozujete webserver Apache, databázi či poštovní server. Nyní vám přinášíme výsledky dalšího průzkumu, který se ale tentokrát zaměřil na využití Linuxu na desktopu. Průzkumu se tentokrát zúčastnilo 4423 respondentů.

Distribuce

První otázka směřovala na distribuce, které používáte. Vítězné Ubuntu asi není pro nikoho překvapením, najdeme ho na více než 53 % linuxových stanic. Na druhém místě se umístil Debian, který na desktopu používá více než 17 % z vás. Následuje Fedora s 12 % a Mint s 10 %, dále Arch s 9,5 %, openSUSE se 7,4 % a Gentoo se 6,7 %. Ostatní distribuce pak mají méně než dvě procenta.

Asi největším zklamáním je Mandriva, kterou používá jen 1,6 % uživatelů, stejně jako její sestru s názvem Mageia. Ještě před pár lety šlo přitom o jednu z nejviditelnějších a nejpoužívanějších desktopových distribucí vůbec. Rovněž velmi malou uživatelskou základnu má PCLinuxOS. Téměř 8 % z vás pak používá jinou distribuci.

Podle výsledků průzkumu je většina uživatelů věrna jedné linuxové distribuci. Přibližně 82 % z vás totiž zvolilo jen jednu možnost.

Desktopové prostředí

Dále jsme se vás ptali na to, jaké je vaše primární desktopové prostředí. Nejvíce z vás hlasovalo pro KDE 4 – celkem 23,6 %. Pokud ale sečteme uživatele konkurenčního Gnome 2 (16,5 %) a Gnome 3 (19,7 %), je jich o polovinu více. Znamená to, že mnoho uživatelů ještě zůstává u starší generace Gnome, zatímco většina uživatelů KDE už přešla ke čtyřce. KDE třetí řady už využívá jen necelé jedno procento uživatelů.

Z dalších prostředí následují Unity s 13,6 %, Xfce s 11,7 % a LXDE s 3,4 %. Jiné prostředí pak používá asi desetina uživatelů. Vraťme se ale na chvíli k Unity. Jen asi čtvrtina uživatelů Ubuntu opravdu používá Unity, ostatní raději volí jiné desktopové prostředí. Zda je to dobrý či špatný výsledek už necháme na vašem posouzení.

Stolní počítač či mobilní

Dále nás zajímalo, na jakém typu počítače provozujete Linux. Nejvíce z vás zvolilo notebook, který získal zářez od 68 % hlasujících. Na druhém místě pak byl klasický stolní počítač, který používá 58,6 % z vás.

Překvapivě málo linuxáků používá dříve populární netbooky – jen 9 %. Zřejmě tu sehrál svou roli nízký výkon těchto zařízení spolu s nízkou cenou za plnohodnotné notebooky. Ještě o něco méně (7,7 %) pak používá tablety s „velkým“ operačním systémem. Praxe ukazuje, že tablet s mobilním operačním systémem je přeci jen výhodnější.

Živé (čili live) distribuce

Zdaleka ne všichni respondenti používají živé distribuce, které je možné provozovat přímo z CD nebo dnes častěji z flash disku či přenosného pevného disku. Na tuto nepovinnou otázku odpovědělo jen 57 % dotazovaných, ostatní pravděpodobně vůbec živé distribuce nepoužívají.

Z uživatelů, kteří živé distribuce používají, jich 46 % používá Ubuntu. Instalační médium této populární distribuce totiž funguje velmi dobře právě jako živý systém a je možné jej využít třeba k opravě problémů. Na druhém místě se umístil System Rescue CD s 23,6 %. Tato distribuce se přímo na řešení problémů zaměřuje a v této své roli je velmi dobrá. Není tedy divu, že je hojně využívána.

Následuje Slax se 16 %, který je stále populární, přestože už jej jeho tvůrce dále nevyvíjí. Dříve populární Knoppix s 12 % následují ještě Puppy Linux s 5,4 %, Damn Small Linux s 4,9 % a PCLinuxOS s jedním procentem. Jinou živou distribuci pak používá 26 % dotazovaných.

Platforma

Průzkum ukázal, že linuxový desktop je provozován především na architektuře x86. Tu zvolilo 99,8 % respondentů, což je očekávaný drtivý výsledek. Jen 1,8 % z vás zvolilo, že používá i procesory ARM, 0,4 % pak ještě využívá procesory PowerPC. Dalších 0,4 % používá ještě jinou architekturu.

Co se týče 32– a 64bitových procesorů, je výsledek podobný tomu, který jsme viděli v průzkumu serverů. Více než 78,2 % dotazovaných používá 64bitový procesor a asi 36 % starší 32bitový.

V počtu bitů operačního systému jsou čísla mírně odlišná: 45 % dotazovaných používá 32bitový systém, 71,5 % pak používá 64bitový. Přestože je ve využívanosti obou architektur jistý překryv, není tak veliký. Obě možnosti kombinuje jen 17 % respondentů. Ostatní preferují jen jednu z možností.

root_podpora

Další operační systém(y)

Poslední otázka se týkala toho, zda na desktopu využíváte ještě jiný operační systém. Kladně odpověděly jen necelé dvě třetiny z vás. Více než třetina uživatelů Linuxu se tak obejde bez dalšího systému a ten jeden jejich jim zřejmě stačí.

Není překvapením, že na počítači těch, kteří používají další operační systém, je to v 89 % systém Windows společnosti Microsoft. Ostatní systémy už pak získaly méně než deset procent. Na druhém místě je Mac OS X s 8,8 %, následuje FreeBSD s 5,5 %, pak Solaris s 2,4 %, (MS) DOS s 1,8 % a seznam uzavírají OpenBSD s 1,2 % a NetBSD s pouhými 0,4 %. Jiný operační systém používá 4,7 % uživatelů s více systémy.

Byl pro vás článek přínosný?