Hlavní navigace

Výsledky průzkumu: jak si stojí Linux na serverech?

4. 7. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před týdnem jsme spustili anketu, ve které jsme se vás ptali na Linux na vašich serverech. Nyní vám přinášíme podrobné výsledky, ze kterých vyplývá, která distribuce je nejoblíbenější, jaké služby na serverech nejčastěji běží a zda jsou dnes servery častěji 32bitové či 64bitové. Jak je na tom Linux na serverech?

Linux sice na pracovních stolech příliš často vidět není, ovšem daří se mu jinde: na serverech. Tam je jeho doména, tam je často nasazován pro svou robustnost a další vlastnosti. V datacentrech je to známý hráč, který si dávno vybojoval svou pozici.

Před týdnem jsme spustili průzkum mezi čtenáři, kterých jsme se ptali, jak provozují Linux na serveru. Výsledky ukazují, pro jaké vlastnosti je Linux na servery nasazován, jaké služby jsou na něm nejčastěji provozovány a jaký software na něm běží. Zúčastnilo se 2683 respondentů z řad čtenářů Root.cz.

Poznámka: Sloupcové grafy zobrazují odpovědi na otázky, u kterých bylo možné zaškrtnout více odpovědí. Vyjadřují tedy, kolik procent respondentů zaškrtlo tu kterou odpověď. Proto součet jednotlivých hodnot nedává dohromady 100 %.

Proč právě Linux?

Začneme důvody, kvůli kterým uživatelé Linux zvolili. Téměř třetina z vás odpověděla, že z finančního hlediska je nejdůležitější počáteční investice do linuxového systému. Následovala cena za licence a lidské zdroje. Nejméně důležité jsou pak ceny za služby a za licence aplikací. To asi není překvapivé, linuxový administrátor nemusí být levnější než jiní admini a stejně tak software stojí většinou stejně, ať běží na libovolné platformě. Pokud navíc většina linuxových administrátorů používá software, který je k dispozici zdarma, nehraje cena za licenci žádnou roli.

Dále jsme se vás ptali, jaké technické vlastnosti jsou pro vás u linuxových řešení nejpodstatnější. Pro dvě třetiny adminů je to jednoznačně spolehlivost, která je na serverech zřejmě tím vůbec nejdůležitějším parametrem. Následovaly přizpůsobitelnost, bezpečnost a otevřenost. Pod pět procent pak dostaly výkon, dostupnost software a nejméně pak škálovatelnost.

Distribuce: Debian není překvapením

Pravděpodobně nejzajímavější položkou v celém průzkumu byla otázka na používané linuxové distribuce. K žádnému velkému překvapení nedošlo, polovina z vás používá distribuci Debian, která je synonymem pro dobrý serverový systém. Na druhém místě se pak umístila enterprise distribuce CentOS, kterou používá třetina uživatelů. Poměrně velká skupina uživatelů (čtvrtina) pak používá na serveru Ubuntu. Přestože je tato distribuce obvykle vnímána jako desktopová, má svou serverovou variantu, která také využívá předností Debianu.

Asi desetina serverů běží na Gentoo, přibližně stejně jich používá dohromady SLES a openSUSE. Fedoru na serveru pak mají jen čtyři procenta adminů a Mandrivu ještě méně – jen jedno procento. Téměř dvanáct procent z vás pak zaškrtlo, že používá jinou distribuci. V diskusi byla zmínka například o Slackware.

Ještě jednu zajímavost nakonec: 59 % hlasujících vybralo jen jednu distribuci z nabídky. Ostatní používají na serverech kombinaci několika různých systémů.

Architektura: většina serverů už má 64 bitů

Dále jsme zjišťovali, jakou architekturu používají dnešní linuxové servery. Asi nikoho nepřekvapí, že 96,7–% používá procesor s architekturou x86. Nejčastěji byly zastoupeny 64bitové procesory, které jste zvolili ve více než osmdesáti procentech. Téměř polovině z vás někde ještě navíc běží i 32bitový server.

Ostatní architektury nebyly příliš zastoupeny, na třetím místě byla IA64 (Itanium), na čtvrtém ARM a další architektury už používají méně než dvě procenta hlasujících.

Služby: samozřejmě web a databáze

Další otázka směřovala na služby, které na vašich serverech běží. Dalo se očekávat, že na většině z nich poběží nějaký ten web. Webový server provozuje přibližně devadesát procent serverů, necelých osmdesát k němu pak ještě přidává databázi. Dvě třetiny serverů také nabízejí poštovní a souborový server.

Přibližně na polovině pak běží ještě DNS, zálohy a firewall. Třetina pak slouží jako router a případně na další služby z kategorie „jiné“. Nejméně hlasů dostal tiskový server, který běží jen na sedmnácti procentech serverů.

Web server: indián stále vede

Web server je nejrozšířenější službou na serverech. Ptali jsme se vás ale, jaký web server konkrétně používáte. Téměř devadesát procent z vás používá populární server Apache, ostatní konkurenti jsou pak využíváni o poznání méně. Na druhém místě je se čtrnácti procenty Nginx, který je často využíván jako reverzní proxy právě před Apache. Desetina serverů pak běží na Lightttpd a sedm procent na jiném software.

Dvě třetiny serverů virtualizují

Další zajímavou a dnes velmi skloňovanou oblastí je virtualizace. Sedmdesát procent z vás odpovědělo, že virtualizaci na serveru používá.

Virtualizace: vede VMware

Ptali jsme se vás i na konkrétní technologie, které používáte. Zvítězilo řešení firmy VMware, pravděpodobně jde skutečně o to nejlepší na trhu a administrátoři si to jasně uvědomují. O trochu méně serverů pak provozuje KVM a VirtualBox. Druhý jmenovaný pro nás byl trochu překvapením, protože je většinou využíván na desktopu. Samozřejmě je možné jej provozovat na serveru, ovšem otázka zní, zda respondenti nezapomněli, že se jich ptáme na server.

Čtvrtina administrátorů pak na svých serverech využívá i Xen a jen deset procent má nasazeno i OpenVZ. Tato kontejnerová technologie je bohužel trochu na okraji zájmu a Debian už ji v příští verzi neplánuje používat.

CS24_early

Windows: užitečná symbióza

Poslední otázka se týkala vztahu serverů s Linuxem a Windows. Více než polovina respondentů odpověděla, že používá a používala vždy výhradně linuxové servery. Ve třetině případů se pak Windows s Linuxem vhodně doplňují. Nahrazování Windows Linuxem pak probíhá či probíhalo asi ve čtrnácti procentech případů. Zajímavé je, že opačný proces se objevuje velmi zřídka. Méně než jedno procento z vás odpovědělo, že u nich nad Linuxem postupně vítězí řešení s Windows.

Za čas se pokusíme podobnou anketu zopakovat, případně vytvořit nějaké další. Na co byste se zeptali vy? Co vás zajímá na serverech, desktopech i v jiných prostředích?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku