Hlavní navigace

Výsledky soutěže o barevný laser od HP

30. 4. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vyhlášení výsledků soutěže, která probíhala minulý týden. Měli jste šanci získat například barevnou laserovou tiskárnu Color LaserJet 1600 od společnosti HP, která je partnerem soutěže, mikinu, trička nebo poukázku k odběru knih. Kolik se vás zúčastnilo? Kdo správně odpověděl a získal tiskárnu?

Soutěž probíhala od pondělí 23. až do pátku 27. dubna. Úkolem všech soutěžících bylo odpovědět na deset soutěžních otázek. Odpovědi bylo možné poměrně snadno najít na internetu a mnoho z nich se nachází i přímo na Root.cz. Celkem se soutěže zúčastnilo 1166 čtenářů.

Na všech deset otázek odpovědělo správně přesně 137 soutěžících, což je asi 12 % všech zúčastněných. Z nich jsme pak s pomocí linuxového random generátoru vylosovali osm výherců, kterým pošleme cenu. Zkrácené e-maily výherců naleznete níže. Nyní ke správným odpovědím.

Správné odpovědi

1) Kdy oficiálně vznikl projekt Linux?

Odpověď jste mohli najít například v našem tutoriálu o historii systému GNU/Linux ze série Jak na Linux. Píše se v něm: …v roce 1991 začal finský student Linus Torvalds pracovat na vývoji vlastního unixového jádra…

2) Kolik balíčků má distribuce Debian?

Toto číslo se velmi často mění, ale pokud navštívíte domovskou stránku projektu Debian, hned na titulní stránce se dozvíte oficiální počet balíčků, kterých je v současné době něco přes 18 000.

3) Která společnost vyvíjí distribuci Ubuntu?

Odpověď jste mohli opět najít na domovské stránce nebo na její české variantě. Ubuntu vyvíjí společnost Canonical Ltd.

4) Ve kterém roce vyšel Firefox 1.0?

Hledat jste mohli například v našem článku o Mozparty nebo se podívat na zprávičku, kterou jsme vydání Firefoxu 1.0 oznamovali. V každém případě byste se dozvěděli, že Firefox 1.0 vyšel 9. listopadu 2004.

5) Z čeho vychází zdrojový kód Linuxu?

V tomto případě mohlo někoho z vás zmást to, že Linus Torvalds začal Linux vyvíjet, protože se mu líbil Minix. Linus ovšem začal svůj kód vyvíjet na „zelené louce”, takže je napsán od nuly.

6) Hard linky lze použít

Opět bylo možno hledat na různých místech, v článku Triky pro začátečníky (4) se například dočtete Pevný link i jeho cíl musí být vždy na stejném oddílu.

7) Příkaz dd v editoru Vim

Návodů na obsluhu editoru Vim naleznete celou řadu, do Google proto stačilo zadat něco jako „vim editor dd” a odpověď byla na očích. Ve Wikipedii se například píše command „dd“ deletes the line the cursor is currently on, čili příkaz „dd“ smaže řádek, na kterém je právě kurzor.

8) Jádro Hurd

historii GNU/Linuxu se můžete dočíst, že vývoj jádra Hurd byl zahájen v roce 1990. Z toho vyplývá, že je to skutečný software, který existuje a není jen matematickým modelem. O pár řádek níže pak naleznete informaci o tom, že Hurd není stále dokončen a jeho moderní návrh velmi komplikuje vývoj a testování.

9) XMPP je

V tomto případě stačilo jen najít definici zkratky XMPP, která říká, že se jedná o Extensible Messaging and Presence Protocol. XMPP je tedy komunikační protokol.

10) Ve kterém jazyce není dostupná implementace Pythonu?

Tato otázka byla trochu zapeklitá a byl to maličký chyták. Stačilo ovšem opět navštívit Wikipedii a dočetli byste se, že Jython je implementací Pythonu v Javě a PyPy je experimentální implementace v Pythonu. Zbývá tedy C++, ve kterém skutečně implementace Pythonu neexistuje.

Výherci a ceny

Během dnešního dne budou výherci kontaktováni e-mailem a ceny jim budou zaslány poštou. Gratulujeme!

HP Logo

Partnerem soutěže je společnost Hewlett-Packard Česká republika.

1. cena: tiskárna HP Color LaserJet 1600

dave@a…

HP 1600

HP Color LaserJet 1600 je barevná laserová tiskárna ideální pro domácí kanceláře a svým výkonem a spolehlivostí vyhovuje potřebám uživatelů v malých kancelářích, kteří chtějí vytvářet barevné obchodní dokumenty a marketingové materiály vlastními prostředky. Je to tichá kompaktní tiskárna s malými nároky na prostor, která nabízí skutečný barevný laserový tisk.

Tiskárnu do soutěže věnovala společnost Hewlett-Packard Česká republika.

2. cena: mikina Root.cz

pavel@n…

Mikina

Příjemná černá mikina má potisk s tučňákem Tuxem a nápisem Root.cz na hrudi. Vhodná nejen pro návštěvu klimatizovaných serveroven a pro chladnější části roku.

root_podpora

3. – 5. cena: nové tričko MILUJI LINUX!

frank.karel@t…, jk@w…, martink@h…

Miluji Linux

Stylové černé triko s krátkým rukávem z exkluzivní limitované série Fun with Root.cz. Na první pohled je jasné, že vztah nositele tohoto trička k Linuxu je více než platonický. Zaručeně nejvtipnější tričko z vašeho šatníku!

6. – 8. cena: poukázka Kanzelsberger

krizb@s…, vslavik@f…, jiri.urianek@p…

Poukazka Kanzelsberger

Poukázka v hodnotě 500 Kč pro odběr knih v knihkupectví Kanzelsberger. Do soutěže věnovalo knihkupectví Kanzelsberger.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku