Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Vyvíjíme multiplatformní programy na Linuxu (1) od Januš Drózd - Nad titulkem článku jsem zajásal, po přečtení mám...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 3. 2005 14:19

    Januš Drózd (neregistrovaný)
    Nad titulkem článku jsem zajásal, po přečtení mám pocit, že bude řešit pouze výsek ze skutečného rozsahu problému. Pro nový projekt lze jistě zvolit jazyk Python, v reálném světě však převládají projekty, do nichž již byly vloženy desíky, stovky člověkoroků.

    Nejlepší multiplatformní nástroj, který jsem zatím našel, jsou wxWidgets, to však neznamená, že fungují bez problémů - můj seznam záludností, podivností a chyb ve wxWindgets už má dost stránek.

    Nesmírně bych uvítal článek o binární přenositenosti mezi Linuxovými platformami. Například projekt v C++ sestavený na SuSe 9.2 nelze použít ani na SuSe 9.1. Knihovny stdc++ a libgcc můžete sice přilinkovat staticky, ale pro libc není statické linkování řešením, takže při instalaci na cílový systém nastane problém s verzí GLIBC. Kompilovat projekt se starší verzí libc také moc nejde, protože si s ní nerozumí crt1.o. Zkoumal někdo tento problém?
  • 10. 3. 2005 15:37

    honza (neregistrovaný)
    ...Nejlepší multiplatformní nástroj, který jsem zatím našel, jsou wxWidgets...

    je to pravda, ze jestlize musite napsat nejaky novy widget, ktery nemuzete odvodit ze stavajicich trid, tak ze musite kvuli multiplatformite napsat odpovidajici kusy software v gtk+ a v mfc. Jestlize ano, tak pak je ten tool nesmyslny pro _skutecne_ vyvojare, protoze by mel prave aplikacniho programatora drzet v patricne vzdalenosti od gtk+/mfc specialit, nebo?
  • 10. 3. 2005 16:21

    Januš Drózd (neregistrovaný)
    S MFC nemají wxWidgets nic společného. Při vývoji nových tříd záleží na tom, zda se s požadavky vejdete do toho, co nabízejí obecné abstrakce pro "okno", "událost" atd. Pokud ano, pak programujete pouze ve WX API. Pokud ne, pak musíte klesnout k WIN API, GTK2 API atd. U mně druhý případ nastal jen zcela výjimečně, třeba když mi nevyhovovala koncepce tooltipů ve wxWidgets.
  • 10. 3. 2005 16:16

    bez přezdívky
    No právě proto, že je problematika psaní multiplatformních aplikací tak obsáhlá, jsem hned v anotaci upozornil na to, o čem to bude. Hlavním cílem je natrknout vývojáře, kteří se rozhodují o psaní nového projektu, aby použili nástroje a postupy, které zajistí snadnou portaci. Bohužel mám pocit, že alespoň u nás to rozhodně není samozřejmostí.

    (Ne)přenositelnost mezi Linuxy je podle mě jedna z největších nevýhodl Linuxu. Podle mě se na to moc nemyslelo, protože ke všemu jsou přeci zdrojáky a není problém program na každé platformě zkompilovat. Když pak ale přijde na komerční projekty (např. Oracle a pod.), tak aby člověk měl jen jednu z mála doporučených distribucí. Věřím, že se to časem zlepší.