Hlavní navigace

Wargame: AirLand Battle: ještě žhavější studená válka

6. 9. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Wargame: AirLand Battle: perexový obrázek
Na první pohled se může Wargame: AirLand Battle jevit jako pouhý samostatně spustitelný datadisk. Herní studio Eugen Systems však do hry přidalo celou řadu novinek, které povyšují herní zážitek na zcela nový level. V kampani na dynamické mapě se utkáte s protivníky nejen na zemi, ale i ve vzduchu.

Pokud jste hráli předchozí díl nebo jen četli naši recenzi, na bojišti hry Wargame: AirLand Battle se budete cítit jako doma. Herní principy zůstaly zachovány. Proti sobě opět stojí síly NATO a Varšavské smlouvy, do které patří i naše Československá socialistická republika. Jenom o přidání několika desítek jednotek ale Wargame: AirLand Battle není. Nově zažijete i letecké bitvy a zásadní novinku v podobě dynamické kampaně.

Wargame: AirLand Battle - obrázky ze hry.

Hra pro jednoho hráče nebyla špatná ani v European Escalation, ale něco jí chybělo. Příběh zásadně neoslovil a po dokončení celé kampaně neměla hra pro jednoho hráče dál co nabídnout. Logickou volbou proto bylo se soustředit na hru více hráčů. V AirLand Battle vás nečekají nalinkované scénáře, ale podobně, jako je tomu v sérii Total War, dynamická mapa, která podléhá náhodným událostem a po niž můžete dle své vůle přesouvat jednotlivé vojenské divize z regionu do regionu.

Wargame: AirLand Battle - obrázky ze hry.

Obsadíte v roce 1968 Československo?

Je to jednoduché, snadno pochopitelné a extrémně zábavné. Kampaň se nikdy nevyvíjí stejně. Jednou začne zbrojit Severní Korea a připraví vás o drahocenné síly, jindy zase musíte potlačit reformy v Československu. Záleží, za koho zrovna hrajete a jak se při kampani chováte. Za každé rozhodnutí získáváte politické body. Ty vyměňujete za nové jednotky nebo vojenskou podporu. Můžete tak poslat výsadkáře hluboko za bojovou linii nebo použít atomovku.

Wargame: AirLand Battle - obrázky ze hry.

Stovky kusů techniky se jen tak neokoukají. V sérii Total War budujete impérium staletí. Ve Wargame: AirLand Battle se vše děje v řádech několika dní. Pokud vám dojdou jednotky, nové jen těžko během dvoutýdenního konfliktu vyrobíte. Ztrátu každé zničené divize tvrdě pocítíte a posílat nové maso do mlýnku nejde věčně. Navíc má každý národ své přednosti. Nebojujete třeba jen za Sověty, ale i Poláky nebo Čechoslováky. Ti například nemají konkurenci v dělostřelectvu, ale pokulhávají v letectvu. Tradiční mocnosti jako USA a SSSR nemají žádné viditelné slabiny, jejich jednotky jsou na druhou stranu zase dražší.

Wargame: AirLand Battle - obrázky ze hry.

Vojenskou techniku nepočítáme ve hře na desítky ale stovky kusů. Zpočátku je těžké se v nich zorientovat. V multiplayeru, kde se může střetnout naráz až deset hráčů proti dalším deseti, hrajete se svým balíkem. Ten si za body získané v bitvách vylepšujete a nakupujete nové jednotky. To vás motivuje hrát i obyčejnou jednorázovou bitvu. Za balíček sestavený podle určitých pravidel můžete získat bonusy. Vyplatí se někdy mít jen „národní“ balíček třeba pouze s Němci. Přijdete ale pak logicky o skvělou Kanadskou pěchotu nebo účinné stíhačky USA.

Obrázky ze hry.

V multiplayeru můžete hrát s kumpány dokonce i dynamickou kampaň. Je to neskutečný žrout času, ale požitek z boje a těžkých rozhodnutí je o to intenzivnější. Stejné je to i v samotných bitvách. Pokud nezvítězíte, bojiště se uloží a začínáte na podobných místech s určitým počtem vojáků. Skončí-li bitva plichtou, ale podaří se vám před tím odříznout soupeře od zásobování, máte skoro vyhráno a do dalšího dne bojů vstoupíte se zásadní výhodou.

Wargame: AirLand Battle - obrázky ze hry.

Úžasná grafika vyladěná ve všech ohledech

Co se týče audiovizuálního zpracování, je oproti minulému dílu zase o kus dál. Navíc je hra pro hardware malinko lépe optimalizovaná. Při krutých bojích, kdy se mi European Escalation občas lehce sekal, šlapalo pokračování jako hodinky. Autoři vás opět zasypou řadou detailů a unikátním vzhledem desítek jednotek. Navíc je hra zasazena do netradičního skandinávského prostředí.

Wargame: AirLand Battle - obrázky ze hry.

Značného vylepšení doznalo i uživatelské prostředí. S tím jsem měl osobně u European Escalation trochu problém. Simulovalo totiž jakýsi špionážní počítač, což sice přidávalo na atmosféře, ale pro hráče nebylo už tak vstřícné. Navíc někdy rozbíjelo úžasný audiovizuální zážitek ze hry. V AirLand Battle naštěstí tento neduh autoři opravili a upřednostnili hráčův komfort.

Wargame: AirLand Battle - obrázky ze hry.

České hlášky připomínají Tankový prapor

Po zvukové stránce nemám téměř co vytknout. Soundtrack se dobře poslouchá a každý stát je namluvený svou skutečnou řečí. České jednotky vám tak odpovídají prostě česky a je to bezvadný pocit. Některé hlášky navíc pobaví a místy mi připomněly třeba takový Tankový prapor. Stejné je to i se zvuky na bojišti. Pokud kameru přiblížíte do víru boje, připadáte si jako ve skutečné válečné vřavě.

Wargame: AirLand Battle - obrázky ze hry.

Wargame: AirLand Battle je poctivě udělaná strategie, která se nechce zavděčit všem, ale pouze lidem, co o tento herní žánr mají skutečný zájem. Chvilku trvá, než do hry proniknete, jednotek je opravdu kvanta a zvolit jejich nejlepší kombinaci chce čas. Pokud si ale dáte tu práci, hra vás pohltí na desítky hodin a její obsah je tak obrovský, že se jen těžko po chvíli okouká.

CS24_early

P. S.: Hru je možné zakoupit na Steamu.

Výhody

  • Dynamická kampaň

  • Množství obsahu

  • Československo

  • Multiplayer

  • Herní mechanismy

Nevýhody

  • Je těžké do hry proniknout

  • Obtížnost

  • Děsný žrout času

Byl pro vás článek přínosný?