Hlavní navigace

XFree86 pod Windows

14. 5. 2001
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Sem tam se v konferencích stále ještě objevují dotazy ohledně X serverů pro Windows. Existovala pouze komerční řešení, která buď nebyla příliš funkční (MIX), nebo měla jiná omezení (X-win-32 2 hod, atd). Ta doba je naštěstí již minulostí, jelikož se v rámci projektu Cygwin podařilo portovat XFree86 4.0 do prostředí Win32.

Oproti komerčním řešením je to sice cvalík (zabírá cca 80 MB), nicméně je plně funkční a free. Plnou funkčnost neberte tak úplně doslova, diakritika se zobrazí bez problémů, horší ale je, že instalace zatím nepočítá s lokálním nastavením a tedy neumožňuje česky psát. Což až tak na závadu není – pokud používáte Emacs nebo nové GNOME 1.4. Je ale, doufám, jen otázkou času, kdy se na tuto distribuci zaměří naši Xwin guru a distribuci počeští. Bylo by příjemné, kdyby se objevila například jako součást české mutace Red Hat Linuxu.

CS24_early

Pod Win98 a 95 jsem tato X nezkoušel, pod NT4 a 2000 pracovala bezchybně (je dobré si přečíst Readme, Xserver padá pokud mají Windows jiný počet barev, než s kterým se startuje, a také mu nevyhovují všechny barevné režimy), a to jak pod administrátorem, tak i pod obyčejným uživatelem. Jelikož se jedná o klasické XFree86, je podporován protokol xdm. Pouze je třeba upravit v dávce startwin.bat spouštění serveru XWin.exe o parametr -query server, popř. -broadcast. Cygwin obsahuje podporu tunelování X-protokolu skrz ssh (tj. s parametry -X, doporučuji ještě -C), a tak si můžete, pokud máte k dispozici alespoň ssh protokol, pouštět i aplikace za firewallem. Na Netscape to sice nestačí, s GIMPem (pokud jste na pevné lince) se pracovat nechalo.

Instalační soubory najdete zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pavel Stěhule je odborníkem na relační databázový systém PostgreSQL, pracuje jako školitel a konzultant.