Hlavní navigace

Xrick

3. 12. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Klobouk zasazen hluboko do čela, šibalský úsměv na rtech, jedna ruka třímá šestiraňák, druhá hůl a ještě k tomu se za pasem nachází slušné množství dynamitu. Přesně tak, tímto chlapíkem jste vy a jako na správného dobrodruha vás čeká množství životu nebezpečných nástrah a ozbrojených nepřátel.

Nejedná se však o další pokračování série Indiana Jonese – nezmínil jsem přeci bič – nýbrž o hru Xrick. Jako cestoval Rick Dangerous se účastníte celkem čtyř dobrodružství, která se postupně odvíjejí v Jižní Americe, Egyptě, proslulém Schwarzendumpfském hradě a na raketové základně.

xrick

Hru podmalovává jednoduchá a celkem chytlavá melodie, která postupem hry mizí a zůstávají jen zvuky úkonů. Grafická stránka hry je rovněž dobová. Ale myslím si, že pro dnešního hráče zhýčkaného moderní téměř dokonalostí je taková hra příjemnou změnou. Velkou výhodou hry je absolutní nenáročnost, rozjedete ji na všech počítačích pod stejnými detaily – povstaňme bratři a sestry – konečně jsou si všichni rovni, jak velký to den.

Xrick – hra, která se vám vryje do paměti

Asi největší nevýhodou hry je, že pasti nejsou označené. Nelze logicky vypozorovat, že právě z této stěny vystřelí otrávený šíp. Tak na past přijdete tím nejstarším možným způsobem – zemřete. Další život, starou, již naučenou past obejdete a vkročíte do nově objevené. A opět to samé – nesmrtelný koloběh života a smrti. Za chvíli si připadáte jako zombie, jen se automaticky pohybujete bez sebemenšího náznaku myšlení. Druhou nevýhodou je, že po vyčerpání všech životů začínáte úplně znovu – i když zemřete ve třetím levelu, připravte se pěkně na první. Jinak hra sama ukládá pozice a při dalším životě – začínáte se šesti životy – zde začínáte.

Xrick – hra, která stále překvapí

Stalo se mi, že chodbou, po které jsem kráčel nesčetněkrát předtím a bláhově jsem si myslel, že je tudíž bezpečná, taková nebyla. Najednou ze stěny vystřelil šíp a já začal znovu. Před těmito momenty varuji, nejsou zdravé pro vás a už vůbec ne pro váš počítač. Rozhodně bych hru nedoporučil cholerikům ani melancholikům, první by počítač rozbili zlostní, druzí by se nejspíš rozplakali beznadějí.

xrick

Zbraně – seznam užitečných věcí, kterými je Rick vybaven:

pistole
revolver neznámé značky na šest nábojů, nejjistější způsob odstranění nevhodných, opozičně smýšlejících lidí
dynamit
vhodný k odstranění překážek jako stěny, zátarasy, dá se použít také k zabití nepřátel, ale musíte si explozi vhodně naplánovat. K dispozici máte stejný počet dynamitů jako nábojů.
hůl
přesněji řečeno neidentifikovaný předmět, nejspíš se jedná o hůl, jelikož použití tohoto předmětu nezabíjí, jen nepřátele zastaví. Zbraň vesměs nepoužijete.

Můžete také najít bednu s municí. Po jejím sebrání se buď počet dynamitů, nebo nábojů doplní na maximum.

xrick

Ovládání hry – není obtížné, a tudíž nic nebrání v pěkném herním prožitku

[šipka doleva] - pohyb doleva
[šipka doprava] - pohyb doprava
[šipka dolů] - skrčení se
[šipka nahoru] - skok
[mezerník] + [šipka doleva] - vysunutí hole doleva
[mezerník] + [šipka doprava] - vysunutí hole doprava
[mezerník] + [šipka nahoru] - vystřelení z pistole
[mezerník] + [šipka dolů] - položení zapáleného dynamitu
[P] - pozastavení hry, opětovným stiskem tlačítka pokračujete
[E] - ukončíte hru a vrátíte se na hlavní menu
[Q] - ukončíte celý program
[F1] - fullscreen mód
[F2],[F3] - pokud hrajete v okně, zvětší jej či zmenší
[F4] - vypne zvuk
[F5],[F6] - ovládání hlasitosti zvuku
[F7] - nekonečno nábojů, dynamitu a života (Trainer), pokud volbu aktivujete, v levém horním rohu obrazovky se objeví T [F8] - mód nesmrtelnosti (Never Die) - zobrazí se písmeno N
[F9] - vidíte skryté nástrahy (Expose) - zobrazí se písmeno V 

xrick

Toto nejsou cheaty, ale jen možnosti nastavení. Pokud chcete hru dohrát bez nich, přeji vám hodně štěstí a pěkné stáří.

Rozborem jednotlivých levelů se zabývat nebudu. Jen podotknu, že jsou graficky přizpůsobeny místům, kde se odehrávají. Například v Egyptě narazíme na mumie, v pozadí jsou hieroglyfy, egyptské sošky…

xrick

CS24_early

Příběh Ricka Dangerous se dozvídáme v průběhu hry. Vždy před dalším levelem je krátký odstavec, který hráče uvede do dalšího děje. Xrick není hra na přemýšlení, ale svou jednoduchostí nás pobaví a zaměstná na dost dlouho.

K instalaci si stačí na stránkách projektu stáhnout zdrojové kódy, obecnou binárku, nebo balíček pro vaši distribuci. Já jsem s úspěchem použil linuxovou binárku bez SDL (without SDL) – v systému samozřejmě musíte mít SDL knihovny. Po rozbalení stačí spustit  xrick.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku