Hlavní navigace

Z redakční schránky (17. 1. 2006)

17. 1. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Občasník, v němž odpovídáme na dotazy čtenářů, které se ocitly v naší redakční schránce. Přečtěte si, co čtenáře zajímá a co si o tom myslíme my. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Roota, neváhejte nám napsat.

Do naší schránky padá velké množství dotazů od čtenářů. Rozhodli jsme se na ně odpovídat nejen soukromě, ale i tímto způsobem, formou článku. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Roota, neváhejte nám napsat. Není ale v našich silách odpovídat na obecné technické dotazy a vyhrazujeme si právo pozměnit text dotazů pro potřeby článku.

Zaregistroval jsem se na serveru Root.cz, přidal jsem k jednomu článku názor a chtěl bych tento názor poopravit … je tato editace možná? Hledal jsem v menu u článků i ve svém profilu nějakou volbu, ale nic takového jsem nenašel. Nebylo by dobré pro registrované uživatele něco podobného zřídit?

Bohužel vás zklamu, ale možnost vlastní editace již přidaného názoru uživatelé nemají. Můžete však přidat nový názor, který ten předchozí doplní. Upřímně řečeno, požadavek na podobnou funkcionalitu je z vaší strany úplně první, dosud jsme se s něčím podobným nesetkali. A vzhledem k tomu, že něco podobného je opravdu vzácné, musím přiznat, že o tom zatím neuvažujeme.

Chci pochvalně zareagovat na to, že se mi ukládaný článek sám nazve ve tvaru <nazev_clanku><server>.html, což mi velmi vyhovuje. Jakým způsobem je to zařízeno?

Děkujeme za pochvalu. Název ukládaného souboru nastavujeme pomocí HTTP hlavičky  Content-Disposition.

Mažete staré články? Vzpomněl jsem si, že u vás kdysi vycházel seriál o programování pro začátečníky: Programování pod Linuxem pro všechny. Pomocí Google jsem našel jeho 24. díl (www.root.cz/clan­ky/programova­ni-pod-linuxem-pro-vsechny-24/), ale ty předchozí již jaksi neexistují … :-( a ty bych právě potřeboval.

Samozřejmě, že nic zpětně nemažeme. Co už jednou vyšlo, je pořád k dispozici v archívu, dokonce i první článek vůbec (www.root.cz/clan­ky/o-co-tady-bezi/). Doporučuji hledat podobné věci mezi seriály (www.root.cz/se­rialy/). Tam také na první pokus přijdete na správný odkaz: www.root.cz/se­rialy/programo­vani-pod-linuxem-pro-vsechny/.

Právě píšu jeden poměrně sofistikovaný redakční systém a tak se rozhlížím po internetu, co který umí. Pořád jsem jaksi nepochopil, proč se na úvodní stránce Root.cz vypisuje čas vložení článku, když je to vždy to samé …

Ano, máte pravdu, většinou články vycházejí ve stejnou dobu, o půlnoci. Přesto se domníváme, že je důležité a korektní vždy uvádět, kdy článek přesně vyšel. Jednak je to informace pro nové uživatele, jednak to může hrát svou roli ve zpětném pohledu – a málokdo je takový pamětník, aby věděl, kdy vycházely články před několika lety. Navíc se vyskytují výjimky, kdy článek v tuto přesnou hodinu nevyjde, protože se objeví nějaká aktuální událost, kvůli které je třeba zareagovat rychle a mimo pravidelný rámec. V každém případě si troufám předpokládat, že výskyt této informace u článku nikomu nevadí.

Jaký CMS (Content Management System – systém správy obsahu) používá Root? Je to něco obecného nebo máte specializovaný CMS napsaný na míru?

Obsah Root.cz se spravuje ve vlastním redakčním systému RedSys, který je společný pro většinu zpravodajských serverů Internet Infa (Lupa, Měšec, Root, DigiZone, ale i DobrýWeb a Slunečnice). Redakční systém ale nemá téměř nic společného s publikačním systémem, tj. pomocí RedSysu se jen plní databáze, maximálně transformuje obsah do formy vhodné pro zobrazující server.

Samotné servery (Root, Lupa, …) jsou obsluhovány jedinečnými publikačními systémy psanými na míru, které ale sdílí část kódu obsluhující společné části jako jsou názory, ankety, diskuse, atd.

CS24_early

Nebylo by možné rozlišit odkazy na ty, které vedou na starší články a zprávičky Roota a ty, které vedou přímo na příslušný externí odkaz? Jedny jako typ místního glosáře, slovníku, rozšiřujících informací a jeden jako skutečný zdroj? Uvedu nejjednodušší příklad: když něco vypadá jako odkaz na Google, tak očekávám, že mě odkaz přivede na Google a ne na starší články o něm. Takto musím v dolní liště neustále sledovat, jestli mě klik přivede k tomu, co mě zajímá. Vítám možnost podívat se na starší informace na Rootu, ale měly by být jasně odlišeny od těch, které vedou k původním zdrojům.

Snažíme se čtenářům nabídnout další informace k danému tématu. Odkazovat ze zpráviček na Google nebo Mozilla.org je zbytečné, protože to jsou jednak velmi známé weby a především si je každý dokáže najít sám. Proto preferujeme odkazy na další informace. Podle vašich ohlasů na diskusi s názvem Smysl odkazů na Root.cz je jasné, že někteří z vás mají problémy s odkazy na další obsah serveru. Rozhodli jsme se situaci řešit a pracujeme na úpravě uživatelského systému, který bude odkazy odlišovat pomocí malých ikonek, jako to dělá Wikipedie. Brzy by měla být nová funkce k dispozici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.