Hlavní navigace

Z redakční schránky (26. 2. 2007)

26. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Občasník, v němž odpovídáme na dotazy čtenářů, které se ocitly v naší redakční schránce. Přečtěte si, co čtenáře zajímá a co si o tom myslíme my. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Roota, neváhejte nám napsat. Dnes především o navigaci po Rootu, novém tričku a spamové ochraně.

Chtěl bych upozornit na malou chybku, která se vyskytuje u blogů. Části zápisů jsou použity jako perex ve výpisu posledních zápisů, a to ve zkrácené formě. Toto zkracování však nefunguje dokonale a nesmyslně ořezává text uprostřed slov. Objevuje se to jak v RSS, tak i na titulní straně.

Díky za upozornění na problém, jedná se skutečně o nepříjemné chování. Blogy neprovozujeme technicky my, ale Jyxo.cz. Upozornili jsme však jejich vývojáře a ti se ozvali s tím, že o nedokonalosti vědí a už začali pracovat na její opravě. V tuto chvíli by již mělo být vše v pořádku a systém by měl řezat perexy mezi slovy.

Měl bych připomínku ke zprávičkám – přijde mi, že navigace v nich je zbytečně složitá a mě přijde velice matoucí. A co hlavně postrádám, je klasická navigace další/předchozí ve smyslu posunu mezi stránkami se zprávičkami. Současný stav, kdy si přečtu zprávičky na hlavní stránce a pak, když chci starší, se musím proklikat přes „předchozí den” a pak přes data, mi přijde hodně nepraktický.

Co se týče listování mezi zprávičkami, pod každou zprávičkou jsou odkazy na další a předchozí zprávu, s jejichž pomocí můžete postupovat archivem po jednotlivých zprávičkách.

Stejně tak, pokud chcete na titulní straně číst další zprávičky, je tam odkaz „Další”, který vás dostane do archivu. Tam jsou k dispozici opět odkazy na předchozí a následující den. Takhle je možno „putovat” po jednotlivých stránkách/dnech až na začátek roku 1999.

Náš názor je, že většina lidí listuje zpět jen o několik dní, a pokud hledá něco konkrétního, použije navigaci po datech nebo logicky sáhne po vyhledávání. Stránkování po x zprávičkách je podle nás dávno překonané.

Uvítal bych, kdyby bylo možno sekce dále kategorizovat. Například při výběru sekce články by mohla být ještě podkategorie operační systémy a podobně. Tato další třídění by zjednodušilo prohlížení nejen mně. Je řada oblastí, které mě zajímají méně nebo vůbec.

Články jsou samozřejmě řazeny, a to v několika vrstvách. Jednak jsou zde sekce, které najdete na adrese root.cz/s/. Podrobnější rozdělení pak nabízí rubriky na root.cz/r/ a konečně jsou to nálepky, které pak dělí texty podle firem, produktů značek a podobně. Nálepky jsou na root.cz/n/. Kromě těchto URL jsou samozřejmě k dispozici přímé odkazy i na titulní straně a pak odkazy do konkrétních sekcí u každého článku.

Každý text může být (a obvykle je) zařazen ve více sekcích/rubrikách i nálepkách. Toto dělení funguje jako jakési pohledy na náš obsah. Je jasné, že například srovnání Firefoxu s Operou najdete jak při pohledu na nálepku Opery (root.cz/n/ope­ra), tak i nálepky Firefoxu (root.cz/n/fi­refox) a třeba i v rubrice prohlížeče (root.cz/r/webove-prohlizece).

Neplánujete nějaké nové tričko? Chtěl jsem si zase nějaké koupit, ale chtělo by to něco nového. Tričko NOBODY´S PERFECT je vážně super.

Díky za váš zájem a za pochvalu. Mám pro vás dobrou zprávu: Skutečně v současné době připravujeme nové tričko a mezi zboží hodláme velmi brzy vrátit také velmi žádané mikiny. Vše se pokusíme stihnout na letošní LinuxExpo (17.-18. dubna 2007), kde budeme mít opět vlastní stánek. Na něm si můžete veškeré zboží zakoupit bez nutnosti zaplatit poštovné a můžete se setkat s některými redaktory Roota. Určitě přijďte!

CS24_early

Nebylo by možno něco udělat s tou antispamovou otázkou v diskusích „Jaký je dnes rok”? Například zajistit, aby se to zeptalo jen jednou? Hrozně to totiž obtěžuje, když to člověk musí vyplnit pětkrát při každém náhledu a pak pošesté při odeslání příspěvku.

Skutečně takovou antispamovou ochranu Root.cz používá. Kolonku byste ale za normálních okolností vůbec neviděl, pokud byste měl v prohlížeči aktivovaný JavaScript. V takovém případě se totiž otázka skryje a vyplňuje se automaticky bez vašeho zásahu. Pokud máte vypnutý JavaScript, musíte bohužel odpověď vkládat ručně. Toto řešení je na rozdíl například od Captcha velmi pohodlné a většina uživatelů jej ani nezaznamená.

Máte už některé z našich třiček, případně jiné zboží?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.