Prvé dáta z výskumu návštevnosti slovenského internetu zverejnené

19. 3. 2007

Spoločnosť Mediaresearch Slovakia, s.r.o. zverejnila prvé dáta o návštevnosti slovenského internetu a sociodemografickom profile jeho návštevníkov z projektu AIMmonitor. Projekt AIMmonitor realizujú spoločnosti Mediaresearch Slovakia a jej partnerská spoločnosť Gemius pre Asociáciu internetových médií (AIM).

Zverejnené boli januárové dáta, sledované obdobie 1. január až 31. január 2007, teda prvé „ostré“ dáta po testovacej prevádzke, ktorá mohla byť vďaka bohatým skúsenostiam Mediaresearch, a.s. a jej partnerskej spoločnosti Gemius s podobným meraním Netmonitor v Českej republike relatívne krátka – veď zmluva o realizácii výskumu AIMmonitor bola podpísaná iba 6. decembra 2006.

Aké dáta boli zverejnené, komu a k čomu slúžia?

Súhrnné dáta z celého výskumného projektu (dáta o návštevnosti a sociodemografii návštevníkov internetu) už začali členovia AIM využívať a dáta sú taktiež ponúkané širokému okruhu potenciálnych záujemcov ako napr. mediálnym agentúram. Očakáva sa podobný záujem ako je v ČR, kde tieto informácie slúžia ako nezávislý audit návštevnosti a využívajú sa napr. na presnejší a efektívnejší nákup reklamného priestoru na jednotlivých médiách.

AIM a Mediaresearch očakávajú v nasledujúcich obdobiach postupný nárast záujmu medzi servermi, ktoré nie sú zatiaľ zahrnuté do merania, o vstup a zaradenie do projektu. Motívom tohto očakávania je záujem serverov porovnať svoje výsledky s ostatnými konkurentmi podľa jednotných pravidiel, na ktorých sa pod hlavičkou AIM zhodli všetci účastníci vrátane najväčších hráčov na trhu. Dôjde tak k ďalšiemu skvalitneniu informácií o slovenskom internete. AIM a Mediaresearch sú presvedčení o tom, že projekt AIMmonitor a predovšetkým jeho výstupy prinesú výrazný impulz slovenskému internetovému reklamnému trhu a významne napomôže jeho rozvoju.

Aké výsledky priniesli prvé dáta AIMmonitor?

Podľa nameraných dát AIMmonitor navštívilo v januári aspoň raz niektorý (alebo viac) z meraných serverov 1 602 221 reálnych užívateľov zo Slovenska (RU), čo je približne 92% všetkých slovenských reálnych užívateľov (1 761 110 osôb), ktorí v januári aspoň raz navštívili slovenský internet. S očakávaným prírastkom meraných serverov sa tieto hodnoty budú naďalej zvyšovať.

Vo výskume AIMmonitor sú zahrnutí ľudia vo veku 14–79 rokov. Celková skupina ľudí v tomto veku na Slovensku má 4 417 000 ľudí. Pokiaľ je teda januárový počet ľudí (reálnych užívateľov), ktorí aspoň raz v tomto mesiaci navštívili internet, rovný 1 761 110 osobám, je to cca 39,9 % zo všetkých ľudí na Slovensku z danej vekovej kategórie.

Na slovenský internet meraný výskumom AIMmonitor chodí o niečo viac žien ako mužov. Z celkového počtu návštevníkov tvoria 50,28 %. Najviac návštevníkov slovenského internetu má stredoškolské vzdelanie ukončené maturitou a z celkového počtu tvoria až 42,23 %. Vysokoškolsky vzdelaní používatelia sa na návštevnosti podieľajú 15,6 %. Z hľadiska krajov je najviac zastúpený Bratislavský kraj, ktorého obyvatelia tvoria 15,64 %. Zastúpenie viac ako 14% majú Košický, Prešovský a Žilinský kraj. Najmenej zastúpený je Trnavský kraj s 9,15 %, v priemere však jeho obyvatelia strávia na internete najviac času, t.j. viac ako 11 hodín. Najmenej času, 8,49 hodín, na internete strávia ľudia z miest nad 100.000 obyvateľov. Zároveň im zhliadnutie jednej stránky trvá najkratší čas.

Lupa.cz: Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Měšec.cz: mBank cenzuruje, zrušila mFórum

mBank cenzuruje, zrušila mFórum

120na80.cz: Boreliózu nelze žádným testem prokázat

Boreliózu nelze žádným testem prokázat

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

120na80.cz: Jak oddálit Alzheimera?

Jak oddálit Alzheimera?

Podnikatel.cz: Babiš: E-shopy z EET možná vyjmeme

Babiš: E-shopy z EET možná vyjmeme

Lupa.cz: Seznam mění vedení. Pavel Zima v čele končí

Seznam mění vedení. Pavel Zima v čele končí

Vitalia.cz: Co pomáhá dítěti při zácpě?

Co pomáhá dítěti při zácpě?

Podnikatel.cz: Podnikatelům dorazí varování od BSA

Podnikatelům dorazí varování od BSA

120na80.cz: Horní cesty dýchací. Zkuste fytofarmaka

Horní cesty dýchací. Zkuste fytofarmaka

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET