No a? Tady nejsme v Irsku. Tady je tradice jiná, tady je pod pojmem "chleba" známá ta kvásková šiška, co se nakrájí a maže se na to tlustá vrstva sádla a navrch se flákne kus masa.
Atrapu sypanou drcenýma čtyřlístkama ať si strčí někam... Já chcu pořádnou "brzdu"!!! I za cenu, že to nebude z prášku a do hodiny. Tyhle napodobeniny jsou hnusný jak programování prstem na tabletu.
Jiste se rad podelis o zdroj tech informaci. Chleba totiz lide delaji minimalne 30000 let. Tolik vychazi z archeologickych nalezu, ale je pravdepodobne, ze je to i dele. Zemedelstvi se vynorilo nekdy okolo 10000 let pred nasim letopoctem. Me by zajimalo, do ktereho kramu si tehdejsi pekari chodili kupovat sodu, kdyz se prumyslove zacala vyrabet nekdy v 19. stoleti.
Aha. Posuch podle slovniku je placka. Takze asi mas na mysli nekvaseny chleb, jaky se porad na nekterych mistech dela. No, to je ovsem uplne jina kategorie nez soda bread. Dokazovat, ze sodovy chleba delali uz dinosauri pomoci odkazu na nekvaseny chleb, muze opravdu jen totalni brouk Obal. Dyk je to soda bread, ze jo, akorat v nem neni soda, ale jinak je to uplne nemlich to same. No neni.
Kdyby sis patologicky nepletl sodovy a nekvaseny chleb, tak bychom se snad i na necem domluvili.
Me je srdecne jedno, co je v Twibright chlebu. Navod cist nebudu, protoze nic takoveho hnacat nehodlam. Tady je rec o tom, jestli je soda bread starsi nez kvaseny chleb, o cemz pochybuji. Twibright Quickbread sem vubec netahej.
Muzeme si byt celkem jisti, ze prehistoricti zemedelci byli dost slabi v chemii. Nicmene si muzeme byt celkem jisti, ze i prehistoricky zemedelc muze objevit kvasek. A historie lidstva nezacina v Egypte, takze bych rad konecne videl zdroj, ktery potvrzuje, ze sodovy chleb je starsi nez kvaskovy.
nekvasený chlieb je samozrejme starší, ale soda bread sa robil zo solí z dna riek už za čias egypťanov
sódy bikarbóny bolo a stále je všade habadej - https://en.wikipedia.org/wiki/Natron#/media/File:Emi_Koussi_crater_natron.jpg
Hele vy chytrej, nejdriv si zjistete neco o tom, jak se dela chleba a o tom, jake procesy probihaji v teste behem kynuti. To same plati pro druheho chytreho pod nickem Hmm.
Sodabread je sracka, kterou jim jen v pripade absolutni nouze. Je to patrne nejtragictejsi chleba v tragicke nabidce, ktera je v Irsku k dispozici.
Drozdi v kostce je samozrejme pomerne moderni vec. Nicmene kvasek znali nejspis pomerne brzy jiz prvni zemedelci. Na objev kvasku staci kousek zapomenuteho testa. Jsem si celkem jist, ze tehdy lide sodu neznali.
A i chleba z drozdi ma nizsi vyzivnou hodnotu, nez chleba kvaskovy. I kdyz prochazi procesem kynuti, doba kynuti je podstatne kratsi, nez u kvaskoveho chleba a nemusi stacit na ukonceni procesu, kterymi prochazi mouka po namoceni.