Hlavní navigace

Firefox OS na českém trhu: jaký je Alcatel One Touch Fire E?

27. 8. 2014
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Mozilla
Mobilní operátor T-Mobile v České republice zahájil prodej chytrého mobilu Alcatel One Touch Fire E. Diskutovaná platforma Firefox OS tudíž oficiálně vstoupila na český trh. Jaký je nový mobil? Splňuje očekávání kladená na platformu Firefox OS? A co vlastně pro uživatele představuje samotný Firefox OS?

Minulý týden na český trh oficiálně vstoupila platforma Firefox OS. Tuzemský T-Mobile totiž s mírným předstihem oproti očekávání začal prodávat chytrý mobil Alcatel One Touch Fire E. Nejedná se o zařízení primárně určené komunitě vývojářů a testerů (tím je třeba Alcatel One Touch Flame), nýbrž o model orientovaný již na koncové spotřebitele, které má oslovit především příznivou cenou.

Český T-Mobile jej prodává za 3399 Kč. Tolik činí plná nedotovaná cena s daní. Operátor nový mobil nabízí též na splátky, kdy zákazníci ihned zaplatí 1399 Kč a následně pět měsíčních splátek po 400 Kč. Dohromady je mobil vyjde stále na 3399 Kč. V přepočtu je zde Alcatel One Touch Fire E levnější než na německém trhu, kde si za něj operátor Congstar účtuje 129,99 eur (nyní cca 3600 Kč).

Alcatel One Touch Fire E (Slide) s Firefox OS.
Autor: Alcatel One Touch

Alcatel One Touch Fire E (Slide) s Firefox OS.

Dosud jediným českým prodejním kanálem je e-shop operátora. Dle dostupných informací se Alcatel One Touch Fire E neobjeví v nabídce značkových prodejen, kde by si jej zároveň zájemci mohli vyzkoušet. Je to škoda, protože platforma Firefox OS je nejen pro české spotřebitele dosud velkou neznámou. Naštěstí existují jiné způsoby, jak se systémem seznámit, k čemuž se dále v článku dostaneme.

Smyšlenky versus realita: co je Firefox OS vlastně zač?

Alcatel One Touch Fire E je dodáván s platformou Firefox OS plně lokalizovanou do češtiny. Systém je dostupný v aktuální verzi 1.3 s příslibem budoucích aktualizací. V tom se Firefox OS má odlišovat od konkurenční platformy Android. Dokud to bude technicky možné, uživatelé by měli bez zbytečného otálení získávat vždy nejnovější verzi systému. Není to však jediný výraznější rozdíl.

Firefox OS je originál každým coulem. Má linuxové kořeny, ale uživatelské prostředí a veškeré aplikace jsou tvořeny výhradně pomocí webových technologií: HTML 5, JavaScript a další. Vše dává do pohybu jádro Gecko, které Mozilla dosud vyvíjela primárně pro svůj webový prohlížeč Firefox. Odtud název systému. Neznamená to však, že by Firefox OS byl jedním velkým prohlížečem.

Ostatně open source jádro Gecko pohánělo a pohání nejeden program mimo kategorii webových prohlížečů. Ve stručnosti vzpomeňme e-mailové klienty ThunderbirdPostbox. Dále třeba komunikační program Instantbird či hudební přehrávač Songbird. Gecko může být technologický základ (back-end) pro rozličný software. Nyní včetně zbrusu nového systému pro chytré mobily.

Z uživatelského hlediska prostředí systému a způsob ovládání koncepčně žádným zásadním způsobem nevybočují z hlavního proudu chytrých mobilů. Zásadní rozdíly zůstávají pod příslovečnou kapotou. Platforma Firefox OS a prohlížeč Firefox využívají stejné jádro a shodně pracují s webovými technologiemi, takže technologicky mají mnoho společného, ale uživatelsky prakticky nic.

Informace, že Alcatel One Touch Fire E pohání webový prohlížeč Firefox, jsou tudíž přinejmenším nepřesné. Zcela nesmyslná jsou tvrzení, že platforma Firefox OS potřebuje trvalý přístup k internetu. Nepleťme si web a internet. Webové aplikace běží offline uvnitř mobilu podobně jako nativní aplikace pro jiné platformy. Stahují se z Firefox Marketplace, obdoby Google Play či Apple AppStore.

Alcatel One Touch Fire E (Slide) s Firefox OS.
Autor: Alcatel One Touch

Alcatel One Touch Fire E (Slide) s Firefox OS.

Samozřejmě, že mezi dostupnými aplikacemi jsou takové, které přístup k internetu potřebují. Tím se ale Firefox OS neliší od jiných platforem smartphonů. Chytré mobily a mobilní internet jdou zkrátka ruku v ruce. Často se stírá rozdíl mezi mobilní aplikací a online službou. Mobily s Firefox OS však lze používat bez připojení k internetu stejně jako jiné chytré mobily. Ne hůře, ne lépe. 

Levný Alcatel One Touch Fire E se nemá za co stydět

Firefox OS je považován za příslib levnějších, ale kvalitních chytrých mobilů. S jakým poměr cena – kvalita přichází Alcatel One Touch Fire E? Cenu známe, pokračujme specifikací. Mobil je vybaven 4,5“ IPS LCD displejem s rozlišením 960×540 pixelů (245 PPI). Podporuje 16 miliónů barev. Samozřejmě jde o kapacitní dotykový displej. Najednou je schopen zpracovat až pět dotyků.

Alcatel One Touch Fire E pohání dvoujádrový procesor s taktovací frekvencí 1,2 GHz. Kapacita operační paměti činí 512 MB. Zde je vhodné připomenout, že Firefox OS má teoreticky mnohem menší paměťové nároky než třeba současný Android (k praxi se dostaneme). Interní úložiště celkově pojme pouze 4 GB. Naštěstí jej lze rozšířit díky slotu pro paměťové karty formátu microSD (do 32 GB).

Alcatel One Touch Fire E (Slide) s Firefox OS.
Autor: Alcatel One Touch

Alcatel One Touch Fire E (Slide) s Firefox OS.

Ve výbavě figuruje A-GPS navigace. Primární zadní kamera má senzor s rozlišením pět megapixelů. Nabízí automatický fokus a může využívat LED blesk (přisvícení). Kromě pořizování fotografií zvládá záznam videa až v plném vysokém rozlišení (FullHD / 1080p). Nechybí sekundární kamera umístěná nad displejem, ovšem jen s rozlišením 0,3 megapixelu (VGA).

Alcatel One Touch Fire E je navržen pro GSM a UMTS sítě. Není kompatibilní s LTE sítěmi, což ovšem vzhledem k ceně nepřekvapí. Nejrychlejší dostupnou datovou technologií v sítích třetí generace je HSPA+ DC (až cca 42 Mb/s). Samozřejmě zvládá GPRS a EDGE v sítích druhé generace. Nechybí Wi-Fi (b/g/n) s podporou sítí v tradičním pásmu 2,4 GHz. Mobil podporuje Wi-Fi tethering.

Čínští tvůrci nevynechali FM rádio s RDS. Z bezdrátových technologií je podporován též Bluetooth 4.0. K dispozici je klasický 3,5mm výstup na sluchátka. Společnost mu dělá port microUSB (USB 2.0), který slouží k dobíjení či propojení s počítačem, kdy se mobil chová jako mass storage zařízení. Jednoduše tak lze exportovat pořízené fotky a natočená videa, případně naopak importovat hudbu k poslechu.

T-Mobile prodává barevnou variantu označovanou za slídovou (viz fotografie). Rozměry mobilu činí 129×63,5×8,2 milimetru. Včetně baterie váží 103 gramů. Baterií je myšlen uživatelsky vyměnitelný Li-Ion akumulátor s kapacitou 1700 mAh. Výdrž v pohotovostním režimu by měla dosahovat až 450 hodin. Nabíjení pomocí přibaleného adaptéru z elektrické sítě trvá přibližně 2,5 hodiny.           

Z praxe: mobil přesvědčil, samotný systém zatím nikoliv

Alcatel One Touch Fire E jsem díky zápůjčce od německého kolegy mohl testovat necelý měsíc ještě před zahájením prodeje na českém trhu. Mám zkušenost s referenčními modely, ale zajímalo mě, co se chystá pro spotřebitele. Zvlášť, když jde o premiéru na českém trhu. Pokud zohledním cenu, musím mobil převážně chválit. Z hardwarového hlediska je poměr cena – kvalita dosti zajímavý.

Velmi dobrý první dojem Alcatel One Touch Fire E dělá tenkým profilem (8,2 mm) a nižší hmotností (103 g). Displej s úhlopříčkou 4,5“ je rozumným kompromisem mezi ergonomií a skladností na straně jedné a dostatečnou zobrazovací plochou na straně druhé. Mobil dobře padne do ruky a neméně dobře vklouzne například do náprsní kapsy. Na ergonomii a přenosnost si nemohu stěžovat.

Alcatel One Touch Fire E (Slide) s Firefox OS.
Autor: Alcatel One Touch

Alcatel One Touch Fire E (Slide) s Firefox OS.

Displej subjektivně hodnotím kladně. Kvalita obrazu je uspokojivá nejen pro základní úkony, ale rovněž pro čtení e-mailů, webové surfování, prohlížení fotek či sledování videa. Přinejmenším na mobil uváděný s cenou hluboko pod 4 000 Kč. I když displej nepodporuje vysoké rozlišení a nemá vyloženě excelentní pozorovací úhly, nevnímám jej negativně jako oběť ceně. Není hendikepem. Vzhledem k ceně spíše stojí za pochvalu.

Dotykové ovládání pracuje bez sebemenších problémů. Odezva na pokyny uživatele je přesná a okamžitá, čímž se dostáváme k výkonu. Na jedné straně se říká, že Firefox OS má nižší hardwarové nároky než třeba současný Android. Na straně druhé se řada lidí vyjadřuje skepticky, že by webové prostředí a aplikace měly fungovat svižně na levném hardwaru. Jak si vede Alcatel One Touch Fire E?

Výkonnostně bych nepoznal, že pracuji ve webovém prostředí s webovými aplikacemi. Včetně her jako je třeba oceňovaný a chytlavý titul CUT THE ROPE. Nativní verze pro Android mi na mobilech Samsung Galaxy S5 nebo LG G3 běží stejně plynule jako webová verze pro Firefox OS na mobilu Alcatel One Touch Fire E. Samozřejmě, že to není kdovíjaká prověrka výkonu, ale přímé srovnání se zde nabízí.

Výkon procesoru a kapacitu paměti nevnímám jako překážku. Přitom jsem si během více než třech týdnů toho vyzkoušel opravdu hodně. Kdybych specifikaci neznal dopředu, hádal bych mnohem výkonnější procesor a větší paměť. Prostředí systému a jednotlivé aplikace běží plynule. Na uživatelské povely reagují převážně okamžitě. Kladně hodnotím svižnost spouštění aplikací a přecházení mezi nimi.

V hardwarové výbavě je vše, co běžně používám. Nicméně důvody ke kritice se přece jen najdou. Nepatřím sice k uživatelům, kteří mobil často používají k pořizování fotek a videí, ale přesto vidím, že to pro Alcatel One Touch Fire E nejsou parádní disciplíny. Rozlišení zkrátka není všechno. Objevuje se špatná ostrost, hodně šumu a řada dalších neduhů. O kterém low-cost mobilu však nelze říci totéž?

Alcatel One Touch Fire E (Slide) s Firefox OS.
Autor: Alcatel One Touch

Alcatel One Touch Fire E (Slide) s Firefox OS.

Pokud mě něco vyloženě během testování limitovalo, tak to byla kapacita interní paměti (4 GB). Stačí pouze do okamžiku, dokud nepřijdou ke slovu multimédia. Mobil běžně používám jako hudební přehrávač, což zde bez paměťové karty dost dobře nejde. Naštěstí Alcatel One Touch Fire E má slot pro paměťové karty microSD (byť jen do 32 GB).

I přes kritiku v posledních odstavcích myslím, že celkově poměr cena – kvalita chytrého mobilu Alcatel One Touch Fire E vychází dosti příznivě. Jenže co přidaná hodnota chytrého mobilu? Myslím tím nabídku funkcí, aplikací a služeb. Od chytrého mobilu očekávám více a dospělejší konkurenční platformy Android, iOS či Windows Phone mi toho také více nabízejí. Mnohem více.

Nová platforma vyzývá silné konkurenty. Má šanci?

Firefox OS je mladá platforma. Systém má ještě řadu nedodělků. Těch ubývá s každou novou verzí. Velmi přínosná bude verze 2.0. Navíc nedodělky a nedostatky trpí rovněž konkurenční platformy s delší historií. V jejich případě ovšem obvykle platí, že se pro daný problém či požadavek najde relevantní šikovná aplikace. Pro mladý Firefox OS však nabídka aplikací není zrovna pestrá.

V nabídce Firefox Marketplace kvantita markantně převyšuje kvalitu. Situaci zatím nezachraňuje, že mezi vývojáři jsou velká jména jako Google, Microsoft, Nokia, Facebook či Twitter. Třeba aplikace sociálních sítí pro Firefox OS jsou chudými příbuznými svých sestřiček pro Android či iOS. I tyto platformy nějak začínaly, ale neměly tak silnou konkurenci, kterou jsou nyní pro Firefox OS.

Firefox Marketplace teď nabízí zhruba pět tisíc aplikací. Proti sobě má Google Play a Apple AppStore s více než milionem aplikací. I mnohem menší Windows Phone Market obsahuje přes 300 000 aplikací. Čistě subjektivně, ale na základě dlouhodobých uživatelských zkušeností si troufám tvrdit, že Firefox Marketplace má nejhorší procento nekvalitních, neatraktivních a nepřínosných aplikací.

Během skoro měsíčního používání Alcatel One Touch Fire E jako mého primárního mobilu jsem si připadal jako v dobách, kdy technologickým výkřikem byly běžné mobily s podporou J2ME aplikací. „Telefon umí to, to a to. Neumí to, to a to. Jako uživatel s tím mnoho nenadělám. Ano, mohu si nainstalovat nějaké aplikace, ale najít mezi vším tím plevelem něco užitečného, to je pořádná fuška.

Stejný pocit jsem však měl v době, kdy začínal Android. Vzpomínám si na první zkušenost s mnohem více očekávaným mobilem T-Mobile G1. Z hlediska nabídky funkcí, aplikací a služeb byla velmi podobná. Firefox OS se sice potýká s problémy typickými pro mladou platformu, ale má potenciál se jich velmi rychle zbavit. Dost možná paradoxně díky svému nezvyklému technologickému pojetí.

Odhaduje se, že Android má zhruba 450 000 aktivních vývojářů. Konkurenční iOS dokonce jen 100 000. Firefox OS jich má potenciálně desítky milionů. Webové technologie ovládá velké množství vývojářů, kteří se takřka okamžitě mohou pustit do vývoje aplikací pro Firefox OS. Komerční vývoj aplikací by měl být levnější. Hobby vývoj aplikací dostupnější. Povede se však vývojáře reálně zapojit?

Pomoci může skutečnost, že aplikace pro Firefox OS běží a poběží na dalších platformách a zařízeních nehledě na operační systém nebo hardwarovou architekturu. Mobilní Firefox dnes dovede „instalovat“ webové aplikace z Firefox Marketplace do zařízení se systémem Android tak, že z hlediska uživatele fungují jako nativní aplikace. Vývojáři přitom takřka nemusí hnout prstem.

Alcatel One Touch Fire E (Slide) s Firefox OS.
Autor: Alcatel One Touch

Alcatel One Touch Fire E (Slide) s Firefox OS.

Desktopový Firefox má obdobným způsobem webové aplikace přinést na platformy Windows, Mac a Linux, kde má dohromady nějakých 450 milionů uživatelů. To bude klíčový krok, se kterým by už neměla Mozilla dlouho otálet! K mobilům, tabletům a počítačům se dále přidají například chytré televizory, na které Firefox OS plánuje nasadit přinejmenším Panasonic.

UX DAy - tip 2

Zásah vývojářů a uživatelů by teoreticky měl být dost velký. Firefox OS má našlápnuto dobře. V dohledné době bude důležité precizně připravit druhou generaci systému, správně nastartovat tablety a v neposlední řadě přivést Firefox Marketplace na osobní počítače. To vše jsou kroky úzce související se získáváním přízně vývojářů aplikací, kterou každá nová platforma tak nutně potřebuje.

Vyzkoušejte si Firefox OS jednoduše a zdarma ještě dnes

Na závěr ještě výše slíbená rada, jak si Firefox OS vyzkoušet takříkajíc nanečisto. Vše, co budete potřebovat, je Firefox OS Simulator. Nebojte, nejde o žádnou složitou virtualizaci. Firefox OS Simulator je rozšíření určené prohlížeči Firefox pro Windows, OS X či Linux. Instaluje se jako kterékoliv jiné rozšíření. Poté z menu prohlížeče jednoduše spustíte simulovaný mobil v samostatném okně. Hezkou zábavu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.