Hlavní navigace

Zkušenosti s Firefox OS Flame a jeho srovnání s GP Revolution

18. 8. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

O Firefox OS jste již slyšeli. Většinou je spojován s přívlastky mladý, pomalý a levné telefony. Situace se ale neustále mění. Podívejme se na nové referenční zařízení Flame, patřící ke špičce toho, co dnes může tato platforma nabídnout. Srovnejme jej s dosavadním šampionem této oblasti – GP Revolution.

Rád bych se podělil o pár osobních zkušeností s telefonem Flame (výrobce Alcatel) s instalovaným Firefox OS 1.3 / 1.4. Ačkoliv již vlastním poměrně kvalitní Geeksphone Revolution, pořídit si Flame jsem se rozhodl zejména proto, že Geeksphone vydává aktualizovaná sestavení Firefox OS jen zhruba jednou za dva měsíce (a priority jejich poměrně malého vývojového týmu odčerpává i starost o údržbu a upgrade poskytované Android verze).

Osobně na desktopu i Androidu používám běžně noční sestavení nebo betaverze prohlížeče Firefox a lákadlo Mozillou vydávaných nightly-builds i pro Firefox OS (pouze pro referenční zařízení Flame), bylo zkrátka příliš veliké na to, abych mu odolal.

Své dojmy popíšu jen v bodech a pokusím se upozornit zejména na odlišnosti mezi Flame a Revolution (přímí konkurenti, oba v prodeji a asi dva nejlepší telefony pro Firefox OS současnosti) a fungování Firefox OS na těchto zařízeních (volně navazuji na mé představení GP Revolution vydané na jaře tohoto roku).

Objednávka telefonu ze serveru Everbuying proběhla hladce a za pět pracovních dní jsem měl telefon na stole, s doplatkem 287 CZK za DPH. Ve srovnání s Revolution má Flame o něco horší displej (podáním barev i rozlišením, 540×960 4,7" vs. 480×854 4,5"), je těžší o 10 g a o něco hůře designově vypadá; pozitivní naopak je, že má lepší povrchovou úpravu plastu, díky které méně klouže v ruce a lépe se drží + je o něco málo rozměrově menší; celkové zpracování vypadá docela kvalitně.

Flame je dual SIM telefon; pro někoho jistě výhoda, já ale toto nevyužiji a navíc je díky tomuto ve verzi Firefox OS 1.3 rozbitá podpora SIM Toolkit (bankovní SMS, dost nepříjemné); ve verzi 1.4+ je již vše funkční jak má, ovšem backporting této opravy se neplánuje (jakožto ani dalších jiných, viz dále).

Flame nemá podporu LTE sítí, ale pouze 3G, ovšem i tak jsou přenosové rychlosti poměrně slušné (zejména v přímém srovnání s Revolution). Zde je rychlé srovnání z mých domácích měření (s pomocí Simple Speed, z pěti měření uvádím maximální dosažené hodnoty, 3G do síťě O2 v Praze a jako bonus i score z V8 Benchmarku CPU a rychlosti WiFi připojení); hodnoty v Kb/s:

Telefon WiFi Download WiFi Upload 3G Download 3G Upload V8 Score
Flame, Firefox OS 1.3/1.4 16590 11685 11461 5287 1572
GP Revolution, Firefox OS 1.3 18434 11937 3046 3186 1453
ZTE Open, Firefox OS 1.1 11378 5726 4148 2684 296
Sony XPeria M, Android 4.4 22693 6426 3225 3152 1482

Tři nejvíce nepříjemné chyby, kterými verze Firefox OS 1.3 pro Revolution sužuje své uživatele, které ale hodlá Geeksphone řešit až upgradem na verzi Firefox OS 2.0 (dle plánu na tom mají začít pracovat od 20. srpna 2014), jsou dle mého názoru tyto:

  • nefunkční WebGL canvas (hojně využíváno především ve hrách)
  • mizející ikony aplikací na Homescreenu (nepodporovaný-nestandardní layout pro dané rozlišení displeje, způsobuje hidden overlay na ikony na koncích stránek)
  • problémy s probouzením ze stand-by režimu (někdy je zapotřebí stisknout tlačítko vícekrát) a díky tomu některé nesystémové aplikace, běžící na pozadí, nefungují korektně

Žádný z těchto neduhů Flame naštěstí netrápí, což je velmi příjemné.

Trochu mi chybí, že Flame nemá žádné podsvícení Home tlačítka, Revolution má toto vyřešeno lépe. Co má Flame ale navíc, je LED dioda indikace nabíjení (Revolution nic takového nemá) a jen je škoda, že se zatím nevyužívá třeba i pro indikaci příchozích zpráv. Na Sony Xperia M jsem si na toto chování docela zvykl a přijde mi jako výborná funkce. LED Web API ale zatím není, pokud je mi známo, dokonce ani navrženo…

Geolocation v podání Flame je oproti Revolution dramaticky lepší, neboť se konečně používá služba Mozilla Location Service a získávání aktuální GPS pozice tak, v již zmapovaných lokalitách, bývá otázkou okamžiku, podobně jako jsou na to zvyklí uživatelé iOS či Android, a nikoliv minut čekání na data ze satelitů. Ale i samotné získávání GPS fixu z družic je subjektivně rychlejší, než je tomu s GP Revolution.

Revolution má citlivost displeje Homescreenu na doteky nastavenu na extrémní hodnoty, což je výborné pro běžné navigování a spouštění aplikací, ale peklo pro management, tj. přesouvání a mazání aplikací. Flame má citlivost nastavenu nižší, ale správa aplikací je díky tomu velmi dobře použitelná i bez nadávek a klení, jako v případě Revolutionu. Díky lepším grafickým ovladačům a odladění systému pro ně je scrolling na Flame (horšímu HW navzdory) plynulejší než u Revolution.

Filozofie Geeksphone je vnitřní paměť zcela vyhradit aplikacím a média ukládat výhradně na externí SD kartu, a de facto vám to neumožňuje nijak změnit. Flame má naopak část vnitřní paměti zformátovánu a přístupnou jako běžné USB Mass Storage zařízení. Vzhledem k malým kapacitním nárokům Firefox OS aplikací (největší jsem viděl desítky MB, nikoliv stovky MB či jednotky GB, jako v případě aplikací pro iOS či Android) to zas tak nevadí, ale zatím jsem si neudělal silný názor, zda to bude pro praktické používání lepší či nikoliv.

Flame mi během týdne třikrát spadl (čti: nečekaně se restartoval). Už dvakrát se mi stalo, že mailová aplikace ukazovala jen černý screen a já ji musel vypnout a zapnout, aby zase fungovala. Někomu by to možná vadilo více, ale já jsem s tímto chováním referenčního zařízení psychicky srovnán a neirituje mne to… a to i z toho důvodu, že první opravdu odladěnou verzí pro Flame bude až Firefox OS 2.0 (předchozí verze jsou sice portovány a buildovány, ale primární bugfixing Flame-related problémů řeší Mozilla až v aktuální vývojové větvi 2.0 a většinou je, až na ty nejzávažnější, nebackportuje do starších verzí).

Výdrž baterie Flame mi přijde určitě o dost lepší než v případě Revolution a vydrží i skoro dva celé dny běžného, častého používání. Edge gesta na přepínání mezi běžícími aplikacemi stále ještě nejsou vždy úplně spolehlivá, to bude až ve Firefox OS 2.0, nicméně Flame trápí dle mého názoru dost slabé vibrace (ocenil bych je klidně i dvakrát silnější) a zapnutý zvuk na stisk virtuální klávesnice se ozve vždy teprve až na druhý dotek (s Revolution je toto v pořádku). Flame i Revolution mají oba s Firefox OS 1.3 dost nevyvážené ovládání hlasitosti zvuků (i ta nejtišší úroveň je zkrátka ještě stále příliš hlasitá), ale Flame s Firefox OS 1.4 už to má konečně opraveno.

Oproti Androidu 4.4, kde pokud systému jednou dojde paměť, tak se z toho už nikdy docela nevzpamatuje a neuvolní všechny paměťové bloky, s Firefox OS se mi několikrát povedlo paměť zcela vyčerpat (např. s FxStumblerem a delší rychlou jízdou v autě), ale recovery Firefox OS systému (samozřejmě po odstřelení provinilé aplikace) funguje opravdu výborně.

Firefox OS 1.4 nabízí oproti předchozí verzi samozřejmě mnohá vylepšení (jako dotažení DualSIM podpory, velká vylepšení možností kamery apod.), ale pro mne osobně je to release, kde zaznamenávám zejména nemalý vizuální redesign, nové a rozšířené vývojářské menu, Správce stahování, dotahování spousty dříve nedokončených detailů + samozřejmě nezbytné opravy chyb a zrychlování (zejména v galerii fotografií a filmů to opravdu poznáte). Ale pro mne je to jen takové poslední nadechnutí před příchodem opravdu revolučního Firefox OS 2.0 (ale o tom více až zase někdy příště).

root_podpora


Autor: Marek Raida

Celkově jsem s Flame telefonem hodně spokojen, používám jej jako své primární zařízení, a nelituji ani v nejmenším, že jsem si jej pořídil. Mohu jej vřele doporučit každému, kdo o nějakém Open Source OS telefonu uvažuje. Velmi časté vydávání nových verzí a oprav je argument, kterým se pro mne stává lepší volbou než GP Revolution.

Tip: až teprve klávesnice ve Firefox OS 2.0+ ukazuje, že pod jednou klávesou je při jejím delším podržení skryto více znaků, ačkoliv toto je funkční už od verze Firefox OS 1.3, pro mne samotného to je poměrně čerstvá informace, a tak vám ji tady předávám dále, může se hodit…

Byl pro vás článek přínosný?