Hlavní navigace

Firefox OS verze 1.1: drobnými krůčky kupředu!

30. 10. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Ke koncovým uživatelům chytrých mobilů s platformou Firefox OS zamířila první významná aktualizace. S verzí 1.1 přichází na trh i nový LG Fireweb. Co přináší první aktualizace od vydání premiérové ostré verze systému? Jaké jsou první prodejní výsledky mobilů s Firefox OS? A kde všude se nově prodávají?

Mozilla pro majitele chytrých mobilů se systémem Firefox OS připravila jeho první významnější aktualizaci, která mezi čtyřiceti podporovanými jazyky již přináší i češtinu. Firefox OS 1.1 však poskytuje mnohem více novinek. K jejich popisu si dovolím přidat i několik uživatelských postřehů (ze smartphonu ZTE One). Jak už napovídá označení verze, mezi novinkami není žádná killer-feature. Ostatně celá aktualizace má cca 40 MB.

Mozilla se zaměřila na vyřešení některých nedodělků první ostré verze a doplnění několika praktických drobností, které by v chytrém mobilu neměly chybět. Pro další vývoj platformy je klíčové doplnění Push Notification API. Nově tak aplikace např. z Firefox Marketplace (dříve Mozilla Marketplace) tak již mohou používat push notifikace. Podrobnosti pro vývojáře jsou na webu Mozilla Developer Network.

Kalendář a adresář s novými funkcemi

Z uživatelského hlediska stojí za pozornost především vylepšení systémového kalendáře a adresáře. Kalendář nově podporuje upozornění na události. Stejně jako možnost vytvořit novou událost dotykem na konkrétní místo v kalendáři. Snad kritické funkce kalendáře budou nyní přibývat rychleji, protože osobně považuji kalendář za jednu z nejdůležitějších aplikací v mobilním telefonu.


Autor: ZTE / Movistar

ZTE Open, první mobil s Firefox OS na maloobchodním trhu, se má dočkat výkonnějšího nástupce s výkonnějším procesorem a větším displejem, který prý zamíří i na vyspělejší trhy vč. USA.

Do adresáře dosud bylo možné importovat kontakty ze SIM karty nebo sociální sítě Facebook. Nově jsou podporovány také e-mailové služby Gmail a Outlook.com, respektive obecně lze importovat kontakty navázané na Google Account či Microsoft Account. Podpora dalších sociálních sítí a regionálních služeb bude průběžně doplňována, ale záleží také na dostupnosti API a podmínkách pro jeho užití.

Dále bylo zjednodušeno manuální vytváření kontaktů. Stačí dlouze podržet e-mailovou adresu v textové zprávě nebo v textu e-mailu, aby systém nabídl její uložení do adresáře. Lze buď vytvořit nový kontakt, nebo e-mail doplnit jako nový kontaktní údaj k některému ze stávajících kontaktů. Stejné je to s telefonními čísly, které lze navíc ještě dlouhým podržením přidávat i ze seznamu hovorů. Další nedostatek první ostré verze si tak můžeme škrtnout.

Vylepšený e-mailový klient a klávesnice

Firefox OS 1.1 přináší také lepší a rozšířené komunikační funkce. Například při vytáčení čísla je nově podporováno našeptávání kontaktů jak na základě telefonního čísla, tak podle jména kontaktů.  Systémový e-mailový klient podporuje automatické ukládání uložení rozepsané zprávy mezi návrhy. Při odesílání e-mailu lze nově do přílohy vložit fotografii rovnou ze systémové fotogalerie.

Nejen při psaní e-mailů se může hodit doplnění systémové klávesnice funkcí automatické korekce překlepů, na které je ale ještě co zlepšovat. Zejména na šíři slovníku a podpoře jazyků jako je třeba zrovna čeština. Za zmínku také stojí podpora stahování a ukládání multimediálních souborů z přílohy příchozích e-mailů do zařízení, které si lze později přehrát offline. Původně byly podporovány jen fotografie (resp. obrázky obecně).

Podpora MMS, které prý stále mají svůj smysl

Mozilla doplnila podporu MMS. Může se to jevit jako ztráta času vývojářů. U nás se multimediální zprávy nikdy pořádně neprosadily. Nejdříve zejména kvůli přemrštěním cenám, později je zastínily aplikace sociálních sítí a komunikačních služeb. Mozilla a Telefónica však svorně tvrdí, že pro cílové (tedy méně vyspělé) trhy má podpora MMS stále smysl, protože klasický přístup k mobilnímu internetu tam není vůbec dobrý.

Navíc MMS nejsou „mrtvou službou“ ani na českém trhu. Český telekomunikační úřad uvádí, že se jich v tuzemských mobilních sítích přenese řádově několik desítek milionů ročně. „Typickým uživatelem MMS je starší člověk, který nepracuje s e-mailem, sociálními sítěmi či instant-messengery, ale u SMS postrádá multimediální rozměr. Domnívám se, že podpora MMS má stále smysl,“ uvedl pro Root.cz nezávislý telekomunikační analytik Jan Danda.

Webový prohlížeč zůstává zklamáním

Menších úprav se dočkal také webový prohlížeč. Mozilla doplnila podporu jednoduchého stahování videa, audia a fotek. Pozoruji také rychlostní zlepšení při inicializaci načítání webových stránek a jemnější posun. Prohlížeč také konečně nedělá „drahoty“ při detekci neplatného SSL certifikátu. Respektive neplatný SSL certifikát již automaticky neznamená zákaz vstupu na web. V původní ostré verzi systému se mi nedařilo obejít varování.

Člověk si neuvědomí, kolik regulérních webů nesprávně používá SSL certifikát, dokud jej prohlížeč prostě na takové weby vůbec nepustí. Nemluvě pak o různých administračních webových rozhraních síťového hardwaru. Tím ale určitě nechci devalvovat smysl SSL certifikátů a upozornění na jejich neplatnost.  Bohužel to ale za mě dělají jiní, ale to už je zase úplně jiné téma.

Očekával jsem, že Firefox OS v nejbližší aktualizaci přinese více novinek týkajících se webového prohlížeče. Jak již zde v dřívějším článku upozorňoval Pavel Cvrček z Mozilla.cz, webový prohlížeč je velmi jednoduchý. Já bych se ho nebál označit za primitivní. Přitom Firefox pro Android v poslední době představuje velmi atraktivní prohlížeč, takže ne, že by Mozilla neuměla vytvořit dobře vybavený mobilní prohlížeč.

Právě prohlížeč mohl být klíčovou killer-feature systému, ale zatím je spíše jednou z jeho slabin. Problém je to o to větší, že Firefox OS instalaci alternativního prohlížeče ze své podstaty vůbec neumožňuje. Otázkou ale je, jak velkou prioritu má vývoj prohlížeče, když se platforma od samých počátků profiluje jako low-cost alternativa pro méně vyspělé trhy, kde skutečně mobilní přístup k Internetu není ani zdaleka samozřejmý.

Vyhledávání hudby, změny v oblasti výkonu

Z dalších novinek stojí za zmínku umístění adaptivního aplikačního vyhledávače na domovskou obrazovku. Novinkou je vyhledávač hudby. Pokud jsou hudební soubory nahrané v mobilu řádně opatřené značkami, tak Firefox OS v nové verzi 1.1 podporuje hledání hudby podle jména interpreta, názvu alba či názvu skladby. Je to krok správným směrem, protože (nejen chytré) mobily dnes běžně nahrazují samostatné hudební kapesní přehrávače.

Mozilla také zapracovala na výkonu. Sama konkrétně zmiňuje rychlejší spouštění aplikací plynulejší posun. V praxi pozoruji také podstatně svižnější reakci na změnu orientace zařízení, mnohem méně problémů při přehrávání videa, rychlejší načítání webových stránek, ale na druhou stranu místy pomalejší interakci hlavních systémových aplikací. Zejména adresář se mi zdá o dost pomalejší, ale pořád to není žádné drama.

Již teď se těším na další aktualizace. Sice svůj ZTE Open nepoužívám jako hlavní mobil, protože bez některých aplikací pro Android se prostě neobejdu, ale Firefox OS považuji za zajímavý pokus stočit směřování chytrých mobilů trochu jiným směrem. Pokud byste si také chtěli pořídit „technologickou hračku“, tak doporučuji zajet do Německa, kde se již chytré mobily s Firefox OS prodávají (Alcatel One Touch Fire za 90 €).

Firefox OS se šíří pozvolna šíří světem

V průběhu října byl zahájen či rozšířen prodej mobilů s Firefox OS v Brazílii, Indii, Řecku, Mexiku, Peru a Uruguayi. Nadnárodní telekomunikační skupina Telefónica, která projekt notně podporuje, se již pochlubila s prvními prodejními výsledky z Jižní Ameriky. Právě na tamní trhy se od počátku chtěla orientovat, protože poptávka po chytrých mobilech tam existuje, ale kupní síla je samozřejmě jiná než v Evropě nebo Severní Americe.

Konkrétně ve Venezuele prý mobily s Firefox OS již představují 12 % všech nyní prodávaných chytrých mobilů. V Kolumbii pak 9 %. Po několika měsících prodeje to na ještě dosti nevyzrálou platformou není vůbec špatné. Firefox OS by ale mohl být úspěšný i na vyspělejších trzích. Deutsche Telekom, další telekomunikační gigant, který projekt silně podporuje, v létě poskytl vzorky mobilu Alcatel One Touch Fire německým uživatelům a zpětná vazba byla pozitivní.


Autor: Alcatel Ono Touch

Pokud si uděláte výlet do Německa, chytrý mobil Alcatel Ono Touch Fire s Firefox OS si tam můžete nyní koupit v oficiální distribuci za 90 € včetně standardní evropské dvouleté záruky.

Uživatelé si prý pochvalovali jednoduché ovládání, výdrž baterie a pro mě trochu překvapivě i nabízenou funkcionalitu. Kritice byl podroben hlavně fotoaparát, ale tu je třeba adresovat spíše výrobci mobilu. Když je řeč o výrobcích, tak ZTE již připravuje nástupce modelu ZTE Open, prvního chytrého mobilu s Firefox OS určeného na maloobchodní trh. Prodalo se 100 000 kusů, ale poptávka prý výrazně převýšila nabídku.

CS24_early

Jelikož šlo však ještě do určité míry o zkušební mobil, tak čtvrtý největší výrobce mobilů na světě nevyrobil více kusů, aby nabídku uspokojil. O novém modelu se toho oficiálně moc neví, ale podle neoficiálních zpráv by měl výkonnostně zamířit do vyšších pater, s čímž korespondují i zvěsti o větším displeji. Zavítat by měl už i na rozvinutější trhy včetně USA. Jestli se dočkáme oficiálního prodeje na českém trhu, není zatím informací, kterou by chtěl kdokoliv zainteresovaný potvrdit.

Čerstvě vlastní chytrý mobil s platformou Firefox OS uvedl na trh jihokorejský výrobce LG. Nese jméno LG Fireweb a má již předinstalovaný Firefox OS 1.1. Bohužel se zatím prodává jen v Brazílii, což je dost z ruky i na „šedý dovoz“. Potvrdily se tak ale dřívější zprávy, že LG má eminentní zájem stát se jedním z prvních hardwarových partnerů. Těch postupně přibývá i mezi výrobci komponent, což jsou samé dobré zprávy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.