Hlavní navigace

Názor k článku Jak jsem se pokoušel vrátit MS Windows (první část) od Honza - Díky za doplnění. Už vím, kde se rozcházíme....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2012 19:59

    Honza (neregistrovaný)

    Díky za doplnění. Už vím, kde se rozcházíme. Ve Vámi napsaném:
    Ano, hodnota systému, který člověk nepoužívá a neplánuje používat ani "kdyby náhodou" bude nejspíš nulová. Pozná se to tak, že by daný člověk jeho absenci pociťoval neutrálně. V obou případech to člověk kupuje jako celek a ví, že tam ten systém je. (A kdyby nevěděl, bude to pro něj bonus.)

    To mi drhne s realitou - nabízím protipól k tomuto tvrzení:
    http://www.czc.cz/search?q-fulltext=ASUS+K53BR-SX019

    V době psaní komentáře:
    Notebook s Windows 7 Home Premium x64.: 10 697 Kč
    Ten samý notebook bez OS: 9 101 Kč
    Cenový rozdíl: 1 596 Kč

    Absenci placeného OS nepociťuji neutrálně. Vyjadřuje ji (alespoň pro mne) cenový rozdíl, který platit nechci. V tomto případě mám možnost volby. U spousty dalších modelů PC tuto možnost nemám. Chci-li požívat benefity krabicové verze Windows/libovolného jiného operačního systému, M$ dostane zaplaceno buď "2×" za Windows, nebo jednou za službu/produkt, který nevyužiji.

    Já to chápu tak, že v tomto případě dostane zaplaceno za nic. Někdo jiný by to mohl definovat tak, že dostal platbu za to, že mi bylo umožněno jeho systém využít. Já to beru tak, že mi tu možnost někdo nutí s HW, který mi parametry vyhovuje. Je v pořádku, že případě odmítnutí EULA tyto peníze za licenci "propadnou" ve prospěch M$?

    "Oživení" PC s instalačním médiem (CD, DVD, USB...) zvládne i laik. Oživení telefonu bez patřičného technického zázemí nezvládne IMHO ani odborník. I v tom vnímám značný rozdíl dnešní situace.

    Další mé nepodstatné myšlenky
    Operační systém Windows lze zakoupit samostatně za konkrétní ceny. Mohu jej dokoupit, když PC nebude s mým preferovaným operačním systémem (jiná verze Windows, Linux, FreeBSD, Solaris, vímjácoještěe­xistuje :-) spolupracovat k mé plné spokojenosti a Windows v tomto ohledu budou lepší volbou.

    Oproti tomu, chci-li změnit verzi Androida na telefonu, mohu to provést bez přímých přidaných nákladů na licenci (stáhnu legálně, platit za ni nemusím penězi, jen svým časem a ochotou kutit).

    Až bude placená verze Androidu - ve smyslu přímé platby koncovým uživatelem, budu si moci zvolit to, co mi vyhovuje - tu či onu verzi. Pokud by se začala výrazně upřednostňovat předinstalovaná placená verze (přičemž zdarma dostupná by mým potřebám zcela vyhovovala), pak bych se dostal do podobné situace jako je nyní PC s předinstalovanými Windows. S tím rozdílem, že Windows a Linux není zcela kompatibilní po stránce programové výbavy. Což může být další důvod pro upřednostnění Linuxu/Windows u konkrétních uživatelů.