Hlavní navigace

Názor k článku Linux na desktopu roste nezměněným tempem od Lael Ophir - Jasně, já souhlasím. Vás netrápí, že pro Linux...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 9. 2008 2:15

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Jasně, já souhlasím. Vás netrápí, že pro Linux máte vlastně jen SW pro brouzdání po inetu, přehrávání MP3 a porna, a administraci počítače (OK, trochu přeháním, ale jistě rozumíte). V takovém případě můžete dělat na co máte aplikace, občas pošťourat nějaký konfigurák, nainstalovat novou verzi distra, a být spokojeným uživatelem Linuxu. Jenže většina lidí chce od počítače něco více, a chce se v něm méně šťourat. Doma lidé například hrají hry, v práci zase dělají takové ty produktivní věci typu řízení základní školy, chov psů, management projektů, a spoustu dalších věcí. Doporučil byste jim systém, který jim v jejich práci nepomůže, protože pro něj není správný SW, a navíc se v něm musí šťourat při trivialitách typuinstalaci WiFi karty? Já ne.

    Což nás přivádí k tomu slonovi v místnosti, o kterém nikdo nechce mluvit. Po 17 letech vývoje Linuxu ho na desktopu používá méně než 1% uživatelů. Už 10 let čtu, jak je Linux skvělý pro náhradu Windows na desktopu, a cca 8-10 let skoro každý rok čtu, že letos bude Rok Linuxu (záměrně s velkými písmeny). Jenže ono nic, a oslavuje se to necelé procento. Nezdá se vám, že to moc nefunguje? Že se něco zásadním způsobem nepovedlo? Jak dlouho myslíte, že bude Microsoft získávat 1% trhu s Midori (OS postavený na .NETu), a co byste řekl, kdyby to bylo 17 let? Že je to správná cesta?

    BluRay filmy jsou běžně v prodeji, dokonce i v ČR. Provás bude BluRay zřejmě hudba budoucnosti, dokud nepůjde přehrát na Linuxu.
    http://www.dvdobchod.cz/hd-video-blu-ray-film

    Ano, krom SW, který lidé používají k práci a pro zábavu, jsou i jiné zajímavé věci. Jenže zřejmě nejsou zajímavé pro zákazníky. Pokud jde o SW, který není dostupný pro Windows, toho je velmi málo. Vývojářské nástroje i dokumentace jsou ve Windows na špičkové úrovni - Visual Studio a MSDN je velmi silná kombinace. Navíc lze triviáně napsat věci,které by se v Linuxu psaly velmi špatně. Překladače ani nástroje pro hledání bych také neoznačil za problém.

    Souhlasím, že Linuxse v některých věcech může ukázat jako snáze použitelný - třeba vpřípadě toho přimountování telefonu jako disku. Jenže... Počítače umí obrovskou spoustu věcí. Nemůže jí všechno snadno. Logicky by měly jít snadno především ty věci, které se nejvíce používají.
    Když jsme u toho, WMP při synchronizaci se zařízením umí automaticky převádět formát a bitrate. Když se vám to nebude líbit, můžete si napsat skript (nebo aplikaci), přetáhnout soubory na jeho ikonu, a nechat je tak zkonvertovat. Nebude to úplně triviální, ale kdo se naučil skriptovat bash, ovládat vi, naučil se stovky příkazů a jejich syntaxi, umístění hromady konfiguráků a jejich obsah, ten se to musí být schopen naučit i po láhvi zelené.