Hlavní navigace

Názor k článku Linux na desktopu roste nezměněným tempem od Lael Ophir - To je právě ten rozdíl pohledu. Homosexuálové NEJSOU...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 9. 2008 22:58

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    To je právě ten rozdíl pohledu. Homosexuálové NEJSOU kontroverzní téma, a NENÍ třeba se tvářit, že neexistují. Kde se tohle v lidech bere? Ta politická hyper-korektnost, kdy se menšiny za žádných okolností nezmiňují, jako kdyby neexistovaly (ale kde to jde, za zavřenými dveřmi se utlačují a pomlouvají)? Od kdy máme afroameričany místo černochů, nativní američany místo indiánů, a podobné novotvary? Já jsem levák, ale protože někdo může udělat levou, tak bychom měli vymyslet nějaký jiný termín, a hlavně o levácích proboha nemluvit, protože by to mohlo být kontroverzní... Nevidím se, že v takové atmosféře Sacha Noam Baron Cohen slaví takové úspěchy se svým lehce antisemitským humorem, který si může jako žid dovolit (jako ne-žid by byl zřejmě ukamenován - byť naštěstí jen obrazně).

    Zkuste se někdy na chvíli smířit s tím, že když někdo řekne "on je žid", nebo "on je homosexuál", tak je to prosté konstatování faktu, a nijak to neimplikuje žádnou šikanu nebo útlak. Označujme šikanu a útlak jako společensky nepřijatelné, a za násilí proti menšinám trestejme. To preventivní mlčení o menšinách si ale odpustme.

    Další problém je svoboda slova. Proč je problém, když někdo vydá Vaříme s konopím, nebo přetiskne Mein Kampf? Buď máme svobodu slova, a to i slova nevhodného, nevlídného či dokonce nenávistného, nebo nemáme svobodu slova. Jak můžeme tvrdit, že vypalování abmasád kvůli karikaturám Prokora je špatné, a odsouzení Salman Rushdieho je špatné, protože svoboda projevu je svatá (a ústavně zaručená), a zároveň odsuzovat (a v mnoha státech zakazovat) vydání Mein Kampf?

    Faktem ale je, že boj o svobodu slova je v západních demokraciích běžný. Jako pěkný přílad viz http://en.wikipedia.org/wiki/Oz_(magazine)#UK_obscenity_trials