Hlavní navigace

Názor k článku Linux na desktopu roste nezměněným tempem od Lael Ophir - Catalyst Control Center, obdoba těch nechutných rozšíření instalovaných...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 9. 2008 23:41

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Catalyst Control Center, obdoba těch nechutných rozšíření instalovaných s WiFi kartami apod. Uff. Fakt nechápu, proč výrobci tyhle příšernosi cpou do defaultní instalaci (nevím, jestli Catalyst Control Center je ten samý případ). Asi si fakt myslí, že je to konkurenční výhoda. Místo aby dodali HW a driver, které prostě fungují, tak nahradí pár dialogů, nastartují pár vlastních služeb při startu OS, umožní nastavit efekt jeskyně, karaoke a koncertní haly v dialogu mixéru zvukové karty připomínajícím nějakou hračku z lega, každá hra má "profily grafické karty" coby cestu k naprosté bažině v oblasti 3D akcelerace atd.

    OEM instalační média už obsahují rovnou i crippleware? Proboha.

    Scanner Canon Lide25 má mít drivery na instalačním CD. Pokud jste si koupil scanner vyrobený před tím, než výrobce začal u tohoto modelu Vistu podporovat (ten HW se vyráběl od roku 2005), máte staré CD, a driver je tedy jen na inetu (na Windows Update tenhle konkrétní scanner driver nemá). Bohužel Canon ještě neumí dodávat CDčka zpětně v čase, ale třeba to zvládne do konce vesmíru. To si pak dnes koupíte scanner, za týden poptáte driver, a už včera vám dojde CD. Jen nesmíte zapomenout driver za ten týden opravdu poptat ;)

    Co to v případě Linuxu znamená, že existuje ovladač? On totiž může existovat, ale to neznamená, že je součástí kernelu či distra. A potom máte velké problémy. Navíc drivery na Linuxu zpravidla nejsou pro konkrétní HW, ale pro celou třídu HW (třeba chipset něco více chipsetů). Jestli s vaším HW bude fungovat, to nezjistíte jinak, než že to zkusíte :(. Navíc v mnoha případech přijdete o specifické funkce typu podavače papíru, duplektory, razítkovače, svorkovače apod.

    Čtečku karet mám na mysli vestavěnou v notebooku. Hibernaci ve Windows (Vista) rozchodíte bez zásahu do Registry, i pokud je náhodou disabled.