Hlavní navigace

Sun nakonec kupuje firma Oracle: co bude s MySQL?

21. 4. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Po měsících dlouhých jednání s firmou IBM z celého prodeje Sunu sešlo, a tak se firma pustila do intenzivního hledání nového investora, který by ji koupil a pomohl jí tím ze svízelné finanční situace. Nakonec svůj zájem projevil Oracle a Sun kupuje. Za jakou částku? Co bude s MySQL a OpenOffice.org?

Nerozhodné IBM

Společnost Sun Microsystems byla na prodej už poměrně dlouhou dobu. Všichni věděli, proč tomu tak je: dlouhodobé finanční problémy, finanční propad, odchod důležitých lidí a dlouhodobá neschopnost vrátit se z rudých do černých čísel donutila představitele společnosti k rozhodnutí firmu prodat. Jednat bylo třeba rychle, jen v posledním čtvrtletí loňského roku tvořila její ztráta 209 milionů dolarů.

Původním zájemcem o koupi byla společnost IBM a dlouho se zdálo, že velký obchod vyjde. Těsně před koncem všech jednání však společnost IBM řekla, že se jí nelíbí některé podmínky koupě a za sedm miliard dolarů je Sun drahý. Nakonec firma svou nabídku stáhla.
Čtěte článek Sun je na prodej – chcete ho? IBM zřejmě ne

Akcie společnosti Sun Microsystems šly po tomto oznámení prudce dolů a vedení začalo s okamžitým hledáním nového kupce. Vzhledem k velikosti IBM se nikdy nejednalo o zásadní obchod, řekl k situaci A. M. Sacconaghi, analytik společnosti Sanford C. Bernstein. Ale v případě Sunu se jedná o životně důležitou událost. Spekulovalo se, že o Sun by mohl mít zájem Hewlett-Packard, Dell nebo Cisco, které nedávno vstoupilo na serverový trh.

Oznámení Oracle

V pondělí 20. dubna 2009 přišla společnost Oracle s novým oznámením – dohodla se na odkoupení Sunu. Samozřejmě se nejedná o naprosto neočekávané oznámení, jen se obecně nepředpokládalo, že to půjde tak hladce a rychle. Vše bylo dohodnuto bez další publicity za necelých čtrnáct dní.

Zajímavé přitom také je, že Oracle hodlá za Sun zaplatit původní částku – 7,4 miliardy dolarů – tedy 9,5 USD za akcii. Oracle hodlá 5,6 miliard zaplatit v hotovosti. Přestože cena Sunu po odstoupení IBM výrazně poklesla, Oracle navázal na původní smlouvu a zaplatí částku, kterou původně nabízela IBM. V pátek měly akcie Sunu cenu asi 5,5 USD za kus.

Představenstvo firmy Sun už jednomyslně transakci schválilo a předpokládá se, že k fúzi dojde velmi rychle – během několika následujících měsíců. Je zřejmé, že nabídka byla přijata velmi rychle a s nadšením, protože Oracle splňuje všechny parametry silného investora, který by mohl Sun zachránit, a navíc jeho platba přináší v porovnání s tržní cenou akcií zisk 42 %. V prosinci loňského roku měla firma Sun Microsystems v hotovosti 2,6 miliardy dolarů a dalších 700 milionů měla v dlouhodobých pohledávkách.

Oracle patřil mezi hráče, které někteří tipovali jako možná zájemce o koupi Sunu. Zisky Oracle jsou vyrovnané a hospodářská krize je zatím silně neovlivnila. Oraclu ve třetím čtvrtletí fiskálního roku klesl zisk jen velmi nepatrně z 1,34 miliardy dolarů na 1,33 miliardy dolarů. Za poslední tři měsíce si navíc firma dokonce polepšila o dvě procenta na 5,45 miliard dolarů.

Ačkoliv se obecně podobný krok očekával, takto rychlé nalezení investora, podpis smlouvy a přijetí prodeje překvapilo nejednoho pozorovatele. Dokonce i Steve Ballmer ze společnosti Microsoft v pondělí prohlásil, že je velmi překvapen plány Oracle na zakoupení firmy Sun. Ballmer novinářům v Moskvě řekl: Právě jsem se to dozvěděl… musím si to promyslet. Jsem velmi překvapen.

Kdo je Sun a Oracle?

Společnost Sun Microsystems byla založena v roce 1982 a mezi její produkty patří servery a pracovní stanice založeny na jejích vlastních procesorech SPARC stejně jako na architektuře x86 od společností Intel a AMD. Firma se dále zaměřuje na řešení pro ukládání dat a softwarové produkty postavené nad operačním systémem Solaris. Dále nabízí vývojářské nástroje, software pro webovou infrastrukturu a další enterprise software. Mezi její nejznámější technologie patří platforma Java, síťový souborový systém NFS, kancelářský balík OpenOffice.org (StarOffice) a po nedávné akvizici MySQL AB také databáze MySQL. Sun je hlasitým podporovatelem otevřených řešení a intenzivně přispívá do mnoho open-source produktů.

Firma Oracle se specializuje na tvorbu enterprise softwarových produktů, především databázového charakteru. Od roku 2007 je označována za třetí největší softwarovou společnost na světě, přičemž větší jsou jen IBM a Microsoft. Společnost je nejznámější svým databázovým řešení, vytváří ale také vlastní vývojářské produkty, ERP systém, CRM řešení a další. V roce 2005 firma koupila otevřené databázové řešení InnoDB, které bylo využíváno databází MySQL.

Jak dopadnou produkty Sun?

Otazníky z úst uživatelů teď směřují i na Oracle. Zcela logicky se ptají na to, jak dopadnou produkty společnosti Sun, které patří mezi nejvyužívanější ve své oblasti. Mezi ty nejznámější patří balík OpenOffice.org, operační systém Solaris, celá platforma Java a velmi oblíbená databáze MySQL.

Dokud se hovořilo o akvizici IBM, uživatelé se ptali především na budoucnost platformy Java, jelikož IBM má vlastní kompatibilní řešení. Nyní se přirozeně debata stočila především k MySQL, což je jeden z největších konkurentů databáze Oracle. Samotný Oracle tvrdí, že hodlá těžit především ze spojení obou firem:

Akvizice Sunu promění celé IT odvětví, budeme kombinovat nejlepší firemní software se špičkovými a spolehlivými výpočetními systémy. Oracle tak bude jedinou společností, která může vyvíjet integrované systémy, ve kterých všechny součásti zapadají a uživatelé si je nemusejí připravovat sami. Vydělají na tom naši zákazníci, protože cena integrace bude klesat a výkon, spolehlivost a bezpečnost porostou.

Oracle dále tvrdí, že Java a Solaris jsou pro něj naprosto klíčové technologie. Některá řešení firmy jsou postavena na Javě a Oracle tak může zajistit další rozvoj a investice do technologie Java ku prospěchu zákazníků a komunity. Rovněž operační systém Solaris je hlavní platformou pro databázi Oracle a firma hodlá optimalizovat své řešení na míru specifickým vlastnostem tohoto systému. Firma je prý ale i nadále zavázána Linuxu a dalším otevřeným platformám a hodlá i nadále podporovat a rozšiřovat průmyslovou spolupráci.

Jak dopadne MySQL?

Ačkoliv obě společnosti s nadšením hovoří o dalším rozvoji Solarisu a Javy, jejichž koupě je pro Oracle výhodná, žádná z nich se zatím nevyjadřuje k dalším produktům jako je OpenOffice.org nebo problematická MySQL. Otázkou také zůstává, zda spojení obou významných dodavatelů databází neporuší antimonopolní zákony.

MySQL je velkou odměnou pro Oracle, píše se na serveru GigaOm. Sharon Machlis z ComputerWorld před Oracle varuje: Jak se MySQL stává stále úspěšnějším ve firemním prostředí, mohou jej představitelé Oracle vnímat jako nebezpečnou hrozbu pro jejich schopnou, ale velmi drahou databázi.

Podle Machlis by bylo ideální, kdyby Oracle udržoval obě databáze. Nejlepším řešením by bylo, kdyby Oracle obhájil oba produkty a jasně by řekl, pro koho je nejvhodnější MySQL a kdy je lepší zvolit Oracle Database. V ideálním případě by MySQL mohlo těžit z některých technologií Oracle.

Stále převládá strach, že Oracle nebude mít důvod platit vlastního konkurenta a bude uživatele tlačit k dražšímu a tedy i ziskovějšímu řešení. Co by vlastně mělo motivovat Oracle, aby podporoval software, který bude konkurovat jeho vlajkové lodi? Proč by něco takového firma dělala?

MySQL doplní stávající databázové produkty Oracle, mezi které v současnosti patří Oracle Database 11g, TimesTen, Berkeley DB open-source databáze a engine InnoDB, tvrdí dokument Oracle [PDF] týkající se akvizice. Je zřejmé, že Oracle už některé open-source nástroje vlastní, ale zatím žádný z nich není pro jejich vlastní produkt tak přímým konkurentem.

A co ostatní?

Případ MySQL ale samozřejmě stále neřeší další produkty jako OpenOffice.org. O těch zatím materiály z pochopitelných důvodů takticky mlčí. Oracle se snaží, aby byla akvizice představena v nejlepším světle a na případné kontroverzní kroky bude ještě dost času.

Cloud 24 - tip 1

Kdyby došlo na zrušení podpory pro OpenOffice.org, znamenalo by to pro projekt velmi nepříjemnou ztrátu a citelné zpomalení vývoje, který už je tak ve velmi složité situaci. Když se podíváte na to, kdo dělá OpenOffice, je to šedesát lidí od Sunu, dvacet lidí od Novellu a jeden z Red Hatu. Nikdo další už není, řekl nám při rozhovoru Michael Meeks ze společnosti Novell.

Několik hodin po oznámení prodeje Sunu je velmi brzy na konkrétní spekulace a předpověď osudů všech důležitých produktů. Samotná transakce bude probíhat několik měsíců a pak teprve dojde na klíčová rozhodnutí. Snad z toho nevyjdou některé projekty naprázdno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.