Hlavní navigace

Hacker? Kdo to je?

1. 11. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnešním článkem bych rád započal sérii překladů z Jargon File (The New Hackers Dictionary). Jde o jakýsi výkladový slovník pojmů, které by měl každý hacker znát. A protože už samotné slovo "hacker" je v dnešní době většinou používáno naprosto nesprávně, zaměříme se v prvním článku právě na ně.

V dalších pokračováních se potom budeme víceméně náhodně probírat různými hesly v tomto slovníku, kterých je v nejnovější verzi (4.2.2) 2302.

HACKER
[původně někdo, kdo vyrábí nábytek sekerou – tesař]

  1. Člověk, kterého baví zkoumat detaily programovatelných systémů a způsoby jak maximálně využít jejich schopností, narozdíl od běžných uživatelů, kteří většinou dávají přednost pouze nezbytnému minimu znalostí.
  2. Člověk, který programuje s nadšením (dokonce posedlostí) nebo dává přednost programování před teoretickými úvahami o programování.
  3. Osoba schopná ocenit {hack value}.
  4. Člověk, který je dobrý v rychlém programování.
  5. Expert v používání konkrétního programu nebo někdo, kdo daný program často používá při své práci; jako např. „Unix hacker“. (Definice 1–5 spolu souvisí a lidé, kteří jim odpovídají se sdružují)
  6. Jakýkoli expert nebo nadšenec. Člověk může být například hackerem v astronomii.
  7. Člověk, pro kterého je překonávání překážek tvořivým způsobem intelektuální výzvou.
  8. [nesprávné] Zlomyslný šťoura, který se snaží získat choulostivé informace špiclováním. Odtud např. „password hacker“, „network hacker“ apod. Správný termín pro tento význam je {cracker}.

Výraz hacker může také označovat příslušnost ke globální komunitě v určité síti (viz. {the network} a {Internet address}). Základní informace o této kultuře naleznete v How To Become A Hacker FAQ (v češtině „Jak se stát hackerem“ – pozn. překladatele). Toto použití rovněž předpokládá, že osoba, o kterou se jedná, se hlásí k některé z verzí hackerské etiky (viz. {hacker ethic}).

Je lépe být nazýván hackerem než se jím nazývat sám. Hackeři se považují za jakousi elitu (meritokracii [merit = cena, zásluha; odvozeno od např. aristokracie], ustavenou na základě schopností), která je ovšem velice otevřená novým členům. Je tedy značně uspokojující zjistit, že jste považován za hackera (pokud se však za něj budete pouze vydávat, získáte si rychle nálepku {bogus}). Viz. též {wannabe}.

Tento termín byl pravděpodobně poprvé použit jako kladné ohodnocení v 60. letech hackerskou komunitou okolo TMRC a MIT AI Laboratoře. Existují zprávy, že byl používán ve významu podobném jako zde již v 50. letech radioamatéry.



HACKER ETHIC
(hackerská etika)

  1. Víra, že sdílení informací je správné a dobré, a že je etickou povinností hackerů dělit se o své poznatky psaním open-source a usnadňováním přístupu k informacím a počítačovým zdrojům v maximální možné míře.
  2. Víra, že „nabourávání“ do systémů pro pobavení a získání zkušeností je eticky v pořádku, dokud však nedojde k vandalismu, zcizení informací či porušení jejich utajení.

Oba tyto základní principy jsou mezi hackery široce, i když nikoli všeobecně, přijímány. Většina hackerů se hlásí k hackerské etice v prvním zde uvedeném významu a naplňuje její význam psaním a zveřejňováním open-source softwaru. Někteří jdou v tomto trendu ještě dále a prosazují myšlenku, že všechny informace by měli být volně dostupné a jakákoli patentová kontrola je špatná; toto je filosofie, která stojí za {GNU} projektem.

Smysl 2 je více kontroverzní: někteří lidé považují samotný akt „crackingu“ za neetický. Avšak víra, že „etický cracking“ nesmí znamenat destrukci alespoň umírňuje lidi, kteří se považují za „benigní“ (maligní = zhoubný vs. benigní = nezhoubný – např. nádor – pozn. překladatele) crackery (viz. také {samurai}). Z tohoto pohledu je považováno za nejvyšší formu hackerské etikety (a) nabourat se do systému (b) vysvětlit správci, nejlépe mailem ze superuživatelského accountu, jak k nabourání došlo a jak lze tuto díru „zalepit“.

Nejlepším ukázkou obou smyslů hackerské etiky je skutečnost, že téměř všichni hackeři se aktivně podílejí na šíření a sdílení technických triků, softwaru a (tam kde to jde) počítačových zdrojů s ostatními hackery. Obrovské sítě jako {Usenet}, {FidoNet} a Internet (viz. {Internet address}) fungují bez centrální kontroly právě díky tomuto fenoménu; spoléhají a zdůrazňují smysl komunity, která je snad největším přínosem hackerství.

root_podpora



Jak jste si pravděpodobně všimli, jsou pomocí složených závorek {} označeny odkazy na další hesla ve slovníku. Není bohužel v mé moci uvést najednou všechna spolu související hesla, protože by to pravděpodobně znamenalo přeložit slovník celý. Ty zajímavější se možná dostanou na řadu někdy příště a pokud ne tak je můžete vždycky najít v originále.
Právě z důvodu návaznosti na originál jsem se nepokoušel překládat názvy jednotlivých hesel (což by mnohdy stejně nešlo – např. bogus) a také mnohých výrazů, které se častěji používají ve formě odvozené od anglických originálů než ve formě české (např. account vs. účet).
Jakékoli připomínky k překladu jsou vítány – obzvláště pokud jde o čárky ve větách :-)

Toť pro dnešek vše – další pokračování za týden (snad :-))

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bedřich Košata je vedoucím Laboratoří CZ.NIC, výzkumného a vývojového centra sdružení CZ.NIC, správce české národní domény.