Hlavní navigace

Adobe Reader 8 je konečně i v Linuxu

3. 10. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Adobe Reader je zcela jistě nejrozšířenější prohlížečkou PDF souborů na světě. Přestože uživatelé Linuxu dávají přednost spíše svobodným programům jako Xpdf nebo Evince, je i mezi uživateli svobodných platforem program od Adobe velmi rozšířen. Na verzi 8 jsme si museli počkat, ale je konečně tady.

Je to už více než dva roky, co jsme se radovali z vydání Adobe Readeru 7. Ten přinesl čerstvý vítr do plachet a zbavil uživatele zastaralé páté verze, která nikoho neoslňovala svým vzhledem a zaostávala samozřejmě i technicky.

Na konci roku 2006 se pak objevil Adobe Reader 8. Bohužel první vydání bylo k dispozici jen pro MS Windows. Společnost Adobe slibovala, že uživatelé ostatních platforem se dočkají za pár měsíců – ještě v prvním čtvrtletí roku 2007.

Došlo však k poměrně dlouhému zdržení, a tak jsme se „osmičky“ dočkali až o půl roku později. Z verze 7.0.9 jsme tak poskočili až na 8.1.1.

Adobe slibuje opravdu mnoho novinek jak v uživatelském rozhraní, tak i, dalo by se říci, pod kapotou. Samozřejmě jsem si nenechal novou verzi ujít a opět si ji pořádně proklepl.

Instalace v pořádku

Instalační balík můžete získat jako obvykle na webu Adobe. Stačí zvolit systém, druh balíku a jazyk aplikace. Bohužel opět kombinace Linux a čeština není k dispozici. Zaráží mě, že pro MS Windows je čeština k dispozici a do linuxového balíku ji Adobe přidat neumí. Co naplat, opět zůstávám u anglické verze.

Já jsem zvolil univerzální .tgz balík, ale k dispozici jsou i .rpm a nově také .deb balíčky. Instalační soubor nového Adobe Readeru má 47,8 MB. Verze 7.0.9 má při tom 42,1 MB, takže v tomto směru zůstala situace velmi podobná.

Balík stačí rozbalit a spustit instalátor. V textovém režimu budete dotázáni, kam se má program nainstalovat, a vše již proběhne automaticky. Do systému se vám automaticky přidá také symbolický link (do /usr/bin), takže pak stačí už jen spustit  acroread.

Na první pohled

Při prvním spuštění si zřejmě všimnete, že z Readeru zmizela otravná startovací obrazovka (splash screen) a program startuje mnohem rychleji. K akci je u mě připraven za čtyři sekundy, což je o poznání lepší než v případě starší verze, která startovala sedm sekund.

Po startu na mě vybafnul dialog o chybějící knihovně libgtkembedmoz. Tu totiž program používá k renderování webových stránek. Knihovna je součástí mozillích programů, je však škoda, že ne všech.

Adobe Reader 1

Firefox instalovaný z oficiálního .tgz balíčku ji například neobsahuje. Pokud si ale nainstalujete prohlížeč třeba z repositářů Debianu (balík iceweasel), knihovnu získáte. V konfiguraci je pak potřeba zadat adresář, ve kterém se nachází.

Po úspěšném startu na vás rovnou vyskočí hlavní okno aplikace. Proti starší verzi je jeho obsah výrazně zjednodušen. Zmizely ikony pro otevírání a zavírání souborů a další tlačítka přímo nesouvisející s prohlížením PDF. Naopak přibyl šikovný formulář pro vyhledávání v dokumentu.

Adobe Reader 2

Po otevření dokumentu se vlevo objeví jednoduchá lišta s tlačítky pro zobrazení náhledu stránek, nápovědu, zobrazení příloh a poznámek v dokumentu. Celkově na mě nové prostředí působí velmi dobře, vývojáři šli cestou maximálního zjednodušení a podle mého názoru to ovládání programu prospělo.

Pokud vám některé tlačítko chybí nebo přebývá, můžete v kontextovém menu nastavit zobrazení nástrojových panelů, případně ovlivnit jednotlivá tlačítka. Můžete si tak vzhled přizpůsobit vlastním požadavkům.

Adobe Reader 3

Novinky v osmičce

Adobe slibuje v této verzi mnoho zajímavých novinek. O některých z nich jsme si už řekli:

  • rychlejší start
  • více prostoru pro samotný dokument
  • nastavitelné rozhraní
  • standardně zobrazené minimum ikon
  • vyhledávací formulář

To jsou skutečně oficiálně propagované novinky v uživatelském rozhraní a ty jsou jasně viditelné na první pohled. Nás ale budou zajímat také změny provedené pod povrchem, které sice nejsou vidět, ale jsou často pro práci důležitější než samotné rozhraní.

Adobe Reader 8 se snaží o co nejširší kompatibilitu s linuxovými distribucemi. Snaží se proto používat maximum standardních nástrojů. Využívá například xdg-utils, což je nástroj pro integraci aplikací do libovolného desktopového prostředí. Reader by měl tedy být lépe svázaný s vaším systémem.

Nová verze programu nabízí také širší podporu multimediálního obsahu v PDF dokumentech. Pokud máte nainstalované příslušné přehrávače, měla by se vám zobrazit například videa ve formátu RealPlayer.

Vývojáři se tentokrát také zaměřili na komunikaci uživatelů a nabídli novou funkci zvanou Acrobat Connect. Ta dovoluje přímo v Readeru používat vlastní IM řešení, s jehož pomocí je možné přímo sdílet dokumenty, spolupracovat při jejich zpracování s více uživateli a podobně. Bohužel tato funkce je placená, takže ji využijí zřejmě jen nároční firemní zákazníci.

Mezi další užitečné uživatelské funkce patří nové zoomovací nástroje Loupe Tool a Pan. Dovolují velmi pohodlně označovat jednotlivé oblasti dokumentu a zvětšovat v samostatném okně jejich obsah. Nutno dodat, že veškerá práce s nástroji je maximálně svižná a plynulá.

Adobe Reader 4

Program vůbec zaznamenal příjemné zrychlení. Subjektivně je zobrazování dokumentů rychlejší, posun po stránkách je plynulejší a nový obsah se objevuje v podstatě okamžitě. To jistě potěší všechny uživatele.

Vylepšeny byly i možnosti tisku. Nyní je možno přímo v Readeru kompletovat stránky pro tisk brožurek. Stránky se vám automaticky vyskládají na jeden list papíru tak, aby nakonec stačilo jen brožuru sešít. Také přibyla možnost tisku chráněných dokumentů jen v nízkém rozlišení.

Adobe Reader 5

Součástí aplikace je nyní nově také RSS čtečka. Možná se zeptáte, co proboha dělá RSS čtečka v prohlížeči PDF?. Podivné to možná je, ale je to fakt. Jednoduše vložíte své oblíbené zdroje a Adobe Reader 8 za vás bude hlídat váš oblíbený obsah.

root_podpora

Poslední funkcí, o které se zmíním, je vylepšené vyhledávání v dokumentech. Reader nyní dovoluje prohledávat jednotlivé dokumenty, pokud jich vaše PDF obsahuje více, dovoluje také hledat v přílohách a podobně.

Závěrečné hodnocení

Adobe Reader 8 se mi celkově velmi zamlouvá a je důstojným nástupcem předcházející verze. I když některé nové funkce zřejmě nevyužijete, potěší vás jistě celkové zrychlení aplikace a nový prostší design. Pokud na vaše dokumenty Xpdf nestačí, neváhejte nainstalovat prohlížeč od Adobe.

Adobe Reader 6

Čím prohlížíte PDF?

  • Xpdf
    11 %
  • Kpdf
    30 %
  • Evince
    27 %
  • Adobe Reader
    27 %
  • něco jiného
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.