Hlavní navigace

Jak vypadá Acrobat Reader 7.0

13. 5. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

PDF je velmi oblíbený a univerzální formát pro textové dokumenty. Prohlížet ho můžeme pomocí mnoha programů, ale firma Adobe vydává svůj vlastní prohlížeč, který je volně ke stažení na Internetu. Nedávno vyšla jeho nová verze. Co přináší nového?

Společnost Adobe vytváří komerční balík pro práci s PDF, který se nazývá Adobe Acrobat. Vedle něj dává volně k dispozici také prohlížeč PDF Acrobat Reader. Jeho výhodou je plná podpora posledních verzí PDF a jejich správná implementace.

Nevýhodou pak může být pro mnoho lidí fakt, že k němu nejsou k dispozici zdrojové kódy a je distribuován přímo v binární podobě. Pokud jste ochotni to občas překousnout, bude se vám program líbit.

Už poměrně dlouho mám na svém počítači starší verzi Acrobat Reader 5.0.9, a tak mě zajímalo, co přinesla nová verze 7.0. Ta je totiž první po velmi dlouhé pauze, kdy Adobe vydávalo jen verze pro konkurenční platformy. Hodně se mluví o novém designu, ale je to všechno?

Instalace

Acrobat Reader lze stáhnout pro mnoho různých platforem: MS Windows, Palm OS, MAC OS, Linux, Solaris, AIX, HP-UX a OS/2. Stačí použít stahovací stránku a vybrat si správnou verzi. Linuxová verze je navíc k dispozici ve formě rpm nebo jako tarball. Já jsem zvolil tarball, protože nemám rpm distribuci a tgz je navíc univerzálnější. Mezi volbami je i možnost zvolit jazykovou verzi. Bohužel kombinace čeština ↔ Linux se nenabízí. Musíte se tedy spokojit s anglickou verzí.

Po správné volbě stačí stáhnout asi 38MB balík. To je poměrně nepříjemné, protože starší verze měla 9 MB. Ale upřímně řečeno ani těch 38 není nijak závratné číslo.

Až soubor stáhnete, stačí jej rozbalit a vypadne vám z něj pět dalších souborů. Jeden z nich se jmenuje install, takže jej stačí spustit. Pokud stejně jako já neradi předáváte svůj systém do rukou cizím programům, pak vás potěším, protože se jedná o jednoduchý sh skript, který si můžete předem přečíst a zkontrolovat.

Zeptá se vás, jestli souhlasíte s licencí a kam budete ráčit instalovat. Vše probíhá jednoduše a rychle v konzole. Instalace je pak plně automatická. Po ní vám ve zvoleném adresáři vznikne 85 MB velký prohlížeč PDF. Opět pro srovnání: pětková verze má 23 MB.

Spouštíme

Start je jednoduchý, já jsem instaloval do /opt/Acroread7 a teď mi stačí do řádky napsat:

$ /opt/Acrobat7/bin/acroread 

Start je na mojí osmistovce poměrně svižný a trvá asi sedm sekund. Opakovaný start pak už jen dvě sekundy. Verze 5.0.9 startuje dvě sekundy a opakovaně pak méně než jednu.

Acrobat Reader 7.0

V tu chvíli je program plně připraven pro vás pracovat. Pokud znáte starší verzi, příjemně vás překvapí nové prostředí. Už na první pohled je vidět, že se jedná o úplně nový vzhed. Původní Reader byl napsán pod Xlibs a ten nový využívá knihovny GTK2 (stejně jako GNOME). Nutno říct, že to je pravděpodobně důvod zvýšené náročnosti. Ale vypadá to opravdu dobře. (… to nemohu říct – pozn. J. Cimrman) Na zastaralý vzhled si stěžovala většina uživatelů. Pravda je taková, že když někomu na moderním desktopu ukazujete PDF ve starém Acrobat Readeru, vypadá to přinejmenším velmi podivně. Těm dnům už je ale konec a moderní prostředí už nikoho nezahanbí.

Acrobat Reader 7.0

Program si ukousne téměř 70 MB paměti, ale chová se velmi svižně a příjemně. Nezaznamenal jsem žádné prodlevy ani jiné problémy. Renderování PDF je téměř okamžité i u složitějších stránek.

Novinky

Krásné grafické prostředí je sice pěkné, ale samo o sobě by nám asi ke spokojenosti nestačilo. Naštěstí ale není tím jediným vylepšením. Úprav se dočkalo i uživatelské prostředí.

Acrobat Reader 7.0

Velmi užitečnou novinkou je dynamický zoom, který umožňuje tažením myši nebo točením kolečkem plynule měnit nastavení lupy. Příjemné na této funkci je, že vždy bleskově zobrazí hrubý náhled na aktuální zvětšení dokumentu a až po chvíli ukáže přesný výsledek. Nemusíte proto zbytečně na každou změnu čekat.

Výraznou evolucí prošlo také vyhledávání, které umí prohledat i záložky a poznámky, což je velmi užitečná funkce, která mi v předchozí verzi chyběla.

Acrobat Reader 7.0

Velmi příjemná je oprava problému s klávesovými zkratkami. Ty už konečně fungují, jak mají, a konečně se tak můžete například do celoobrazovkového režimu přepnout pomocí ctrl+l namísto zdlouhavého hledání v menu.

Potěšující je, že byla vylepšena podpora národních znakových sad, a tak konečně funguje čeština i v záložkách.

Acrobat Reader 7.0

Vítanou změnou je také vylepšené rozhraní pro nápovědu, které má nyní moderní vzhled a umožňuje čtení podle kapitol, indexu nebo klasického vyhledávání.

Poslední novinka, kterou zmíním, se týká lidí s postižením. Přibyla totiž možnost speciálního nastavení celého rozhraní a podpora Braillovy řádky pro nevidomé uživatele.

root_podpora

Acrobat Reader 7.0

Závěrem

Adobe Acrobat Reader 7.0 mě velmi potěšil. Je sice hardwarově náročnější než jeho starší kolega, ale přesto funguje velmi dobře a svižně. Kdybych neměl s čím srovnávat, vlastně bych si zvýšených nároků ani nevšiml, protože nejsou ani po navýšení na dnešní dobu nijak závratné. Nová verze přináší opravu několika chyb a řadu příjemných vlastností. Samozřejmostí je podpora nových funkcí ve formátu PDF, jako jsou například 3D objekty nebo vylepšená podpora vložených souborů.

Acrobat Reader 7.0

Chcete-li si užít příjemného prostředí a přesného zobrazení PDF, je Acrobat Reader 7.0 tou správnou volbou i pro vás. Pokud vám ale stačí jednoduché a rychlé zobrazení, vystačíte si se starší verzí nebo s jiným prohlížečem. Nová verze je ale každopádně krokem vpřed. Ještě tak ty zdrojové kódy …

Co používáte ke čtení PDF?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.