Hlavní navigace

Circus Linux

13. 5. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Snad každý z vás již měl tu čest a potěšení navštívit cirkus. Ono zvláštní kruhové místo, kde prapodivní lidé a jiní tvorové předvádějí svůj um na úkor naší peněženky. Rozjařené tváře dětí ulepené od cukrové vaty a upatlané od zmrzliny. Hlediště tleskající po úspěšném vystoupení a očekávající chvíli, kdy se artistovi číslo nepodaří. Jeden takový normální linuxový cirkus si dnes představíme. Je tu Circus Linux.

Oč kráčí v této hře, je prosté říci. Pomocí dvou klaunů – artistů, kusu rovného nezákeřného prkna a míče musíte sesbírat co největší počet letících balónků. Jak je to možné? Prkno s míčem tvoří houpačku, na jednom jejím konci se vždy nachází jeden z aktérů, zatímco druhý si jen tak někde poletuje. Vaším cílem je pohybovat s houpačkou tak, aby druhý klaun dopadl na konec prázdného konce, a tím katapultoval kolegu do výšin k balónkům. Hra je v podstatě neobvyklým pojetím klasiky arkanoid či breakout.

Circus Linux

Vzhledově je poměrně pěkně zpracovaná. Působí na nás kreslenou grafikou, jež mi připomněla spíše dětské ztvárnění, obzvláště pozadí v průběhu hraní. Přihlédneme-li však k tomu, o jakou hru se jedná a pro koho je nejspíš převážně určena, autoři se trefili. Trochu rušivě působí tuleň hrající si s míčem v pozadí. Alespoň na mě letící pestrobarevný míč působil magicky, a přitahoval tak mou pozornost. K hudbě bych pár výhrad měl. Celá hra je ozvučena jednak melodiemi, jednak doprovodnými zvuky. To je zajisté velké plus. Asi to bude jen má představa, ale je těžké zachovat si pár IQ bodíků po jejím dlouhodobějším poslouchání. Je sice veselá, hravá, ne zcela monotónní, prostě cirkusová, ale mám zcela jiný vkus. Šla mi po chvíli na nervy, a tak jsem byl nucen ji v hlavním menu vypnout. Také se mi jevila chvílemi nečistá. Nemám dokonalé repráky, těmi to však nebude. Svážu-li to vše do ranečku, nebude to zas tak špatné. Jako celek je hra Circus Linux určitě milá a k hraní vhodná.

Circus Linux

Jak tedy bylo naznačeno, je tato gamesa určena spíše pro naše mladší osazenstvo. Rovněž je to příjemná změna po samých akčních střílečkách, kde stroužky krve vlévají se do sebe a tvoří řeku násilí. Není pravdou, že starší ji hrát nesmějí. Jest příjemná na uvolnění myšlenek a chvíle opravdu nenáročné zábavy. K ovládání potřebujete pouze myš, kterou si vybíráte v hlavním menu a při hře samotné pohybujete s houpačkou. Klikáním na libovolné tlačítko (pravé, levé, střední) obrátíte houpačku neboli panáček, který je před kliknutím vpravo, bude vlevo. Co se mi osobně na hře Circus Linux líbí? Povedeným jest fakt, že tvůrci odraz klaunů propracovali. Záleží totiž na dopadu prvního – dopadne-li hned za míč tvořící střed houpačky, druhý artista se ani moc neproletí. Na výběr máte také více možností. Jeden hráč, nebo dva, přičemž dva hrají buď každý za sebe, nebo kooperativně. Mód spolupráce spočívá ve střídaní hráčů vždy po smrti předešlého, rozdíl oproti klasickým dvěma players je v tom, že jejich body se na konci sečtou. V hlavní nabídce si také můžete zvolit detaily hry: Chcete-li mít přítomny bariéry, hrát do úplného sebrání všech balónků či změnu po odebrání řady.

ict ve školství 24

Circus Linux

Přiskákal nám závěr a je nutno Circus Linux nějak ohodnotit. Pro menší děti bych ji určitě doporučil. Když už mají hrát, tak něco takového příjemného. U starších jedinců si myslím, že po chvíli omrzí. Mohla by obsahovat daleko více levelů – cirkus je nádherné místo a plné inspirace. Autoři by mohli zkusit pokračovat v dobré práci a nabídnout sérii rozličných levelů z tohoto prostředí. Další věcí, která mi dost vadila, je cíl hry. Žádný. Prostě sbírejte balónky a body za ně, a až životy dojdou, znovu. Je to jako práce učitele, bez vyhlídek;) Již v úvodu jsem zmínil, že se jedná o jistou podobu arkanoidu, kde také žádný zvláštní cíl nebyl, ale aspoň se měnily scény, a to dělá hodně. Hru Circus Linux si zahrajte, nebude-li vás bavit, smazaní je chvilkovým momentem, tak proč ne. Máte-li děti či mladší sourozence, udělejte jim radost.

Circus Linux

Instalace je taky snadná, až je mi trapno to uvádět – vše zvládne i dítě. Na stránkách hry v sekci download zvolte buď RPM pro vaše distro, nebo jestli máte Debianu, tak tam to určitě bude. Pak je tam ještě pár souborů pro různé bizarní platformy, ale nás ostatní zajímají zdrojové kódy. Kompilace probíhá jak jinak než cirkusovou trojicí ./configure (jestli chcete podporu pro joystick, přidejte parametr --enable-joystick), pak make a jako nejvyšší make install. Hra je závislá na knihovnách SDL, SDL_image a SDL_mixer. Spouští se příkazem circuslinux.

Autor článku