Hlavní navigace

Aevum Obscurum

29. 6. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přenesme se pár století do minulosti. Třeba na začátek čtrnáctého století. Nechme zapůsobit omamné kouzlo středověku, jež na nás zlehka doléhá. Až se jej nabažíte, pozvedněte meč a veďte svou armádu lačnící po krvi a bohatství. Podrobte si je všechny! Nechť pokleknou u trůnu jediného a všemocného pána.

Aevum Obscurum se řadí mezi multiplayerové online tahové strategie. Odehrává se v době temného středověku, jak si mnozí čtenáři správně z latinského názvu hry přeložili. Úkolem bude již naznačené podrobení si všech dostupných částí mapy. Jakým způsobem se vám to podaří, je již na vašich královských bedrech. Příběh nám pouze sděluje krátká fakta typu kde jsme se to ocitli a co bychom měli v našem nejlepším zájmu udělat. Je logické, že vzhledem k absenci počítačového partnera se další dějová linie pohybuje v labyrintu nejistoty. Člověk je tak nevyzpytatelný tvor. Kdo z nás ví, jak to vše dopadne?

ao1

Jak tedy získat slávu a bohatství, jež bude odkázáno vašim potomkům? Na počátku máte svůj lán země alias své království a vše co k němu patří. Vojsko, námořnictvo, poddané a daně z nich, atd. Šikovnou manipulací s nimi započne expanze do nejbližšího sousedství, která bude drtivější než morová rána. Aevum Obscurum je strategií tahovou. V každém kole máte omezený počet tahů. Samozřejmě příkazy se plní v delším časovém horizontu. Přeci jen vezměme v potaz, že do hry vstoupí klidně přes padesát po slávě a vítězství bažících hráčů. Jeden cíl či operaci můžete plnit několik kol, než se zkompletuje. Počet zbývajících tahů naleznete v levém horním rohu. Dalšími užitečnými faktory jsou peníze a morálka – na tomtéž místě. Vedle pak máte novinky z aktuální provincie. Každá hra má pouze jednoho vítěze. Čím vícekrát stanete na pomyslném prvním stupínku, tím se zvýší vaše hodnocení. Systém ratingu má šest stupínků.

ao2

Úroveň 0: 0–799
Úroveň 1: 800–1099
Úroveň 2: 1100–1399
Úroveň 3: 1400–1799
Úroveň 4: 1800–2199
Úroveň 5: 2200+

ao3

Aevum Obscurum není úplně snadnou hrou, co se pravidel týká. Je velmi dobře propletena a promyšlena. Jak zajistit své vítězství? Důležité je mít stabilní příjem, morálku a ekonomiku. Přičemž tyto věci spolu opět souvisí. Například příjem se odvíjí od velikosti populace, jejich morálky a ekonomiky. Morálka souvisí s daněmi, pokuste se je udržet kolem deseti procent. Zlato slouží kromě jiného k verbování vojska. A od síly a mohutnosti armády se odvíjí tolik dalšího. Návaznost jednotlivých částí řetězce by pokračovala dále, aspektů hry je hojnost. Hlavní budiž toto. Nenechat padnout svého krále a naopak získat pod svůj královský plášť co nejvíce provincií. Je možné také užití diplomacie. V průběhu hraní je přístupný volný chat s oponenty. Před zahájením hodnocené hry by bylo vhodné si nezávazně projít tutoriálem, který vás krok za krokem provede prvními obtížemi. Bohužel i přesto, že si na hlavní obrazovce vyberete ze široké nabídky jazyků češtinu, je výuka v angličtině. Postupem času se to snad napraví.

ao4

Co se týče zpracování, Aevum Obscurum je takové, jaké byste očekávali od podobné hry. Velké množství statistik, jedna mapa, řada zpráv, atd. Nepůsobí to však jako školní tabulky. Ani hudební složka není z nejhorších. Kdyby se vám zdála rušivá, není problém ji vypnout. Ovládání není složité. Klávesové zkratky nejsou povinné a klidně je nahradí kamarádka myš. O hratelnosti jsem se v podstatě zmínil výše. Zpočátku obtížné, ale dobře zpracovaná pravidla.

CS24_early

Pokud vás baví online hry typu strategie, Aevum Obscurum vřele doporučuji. Je se poperte o co nejlepší hodnocení. Porážky se brzy změní ve vítězství a stanete se symbolem temného středověku. Z nepřátelských sídel se stanou pouhé vaše kolonie odvádějící poslušně daně a zlomyslný úsměv na vaší tváři nic nesmaže.

ao5

Hra je napsaná v Javě, ale vše potřebné obsahuje ve svém instalačním balíku, který je ke stažení na webové stránce v sekci Download. Stáhnutý skript spustíme: sh AevumObscurum_Main_unix_V1.sh  – ten nás provede instalací. Hru spouštíme AevumObscurum, či přímo z adresáře, kam jsme si ji nainstalovali.

ao6

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku