Hlavní navigace

Android v herní konzoli: JXD GamePad S7300

25. 9. 2013
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

JXD GamePad S7300 je herní konzole a tablet se systém Android. Umožňuje hry pro chytré mobily a tablety ovládat hardwarovými tlačítky obvyklými pro herní handheld. Vedle her z bohaté nabídky Google Play podporuje díky emulátorům také legendární tituly, jako je Super Mario. Jak si zařízení vedlo v testu?

Trh přenosných herních konzol neprožívá nejlepší časy, protože řada dřívějších hráčů si dnes vystačí s chytrým mobilem anebo tabletem. Čínská firma JXD se tedy pustila do výroby herních tabletů, které mají na trhu konkurovat tradičním herním handheldům, ovšem zároveň reflektovat neutuchající poptávku spotřebitelů po tabletech.

Jedním z jejich produktů je JXD Gamepad S7300, na který se v tomto článku blíže podíváme. Na první pohled se příliš neliší od tradičních přenosných herních konzolí. Na čelní straně zařízení jsou vlevo i vpravo od displeje klasické herní ovládací prvky. Joystick je zastoupen po obou stranách. Vlevo je navigační kříž D-Pad a vpravo tradiční kvarteto konzolových tlačítek A, B, X a Y.

Výše zmíněná tlačítka se při uchopení zařízení oběma rukama ovládají palci. Ukazováčky mohou zaměstnat tlačítka umístěná na horní části zařízení, kde jsou celkem čtyři: dvě u levého rohu (L1 a L2) a dvě u pravého rohu (R1 a R2).  Z boku na pravé straně zařízení jsou ještě tlačítka Start a Select.  Vlevo je pak tlačítko pro regulaci hlasitosti a tlačítko pro vypínání a zapínání zařízení.

JXD GamePad S7300
Zdroj: KV-Mobil.cz

JXD GamePad S7300

Další prvky? Na spodní straně slot pro paměťové karty a mikrofon. Na horní hraně 3,5mm výstup na sluchátka rozhraní HDMI 1.3 s portem v provedení microHDMI (např. výstup do televizoru) a USB 2.0 s portem microUSB (např. pro propojení s počítačem) a v neposlední řadě vstup pro nabíječku. V přední části zařízení s displejem je ještě kamera, dvojice reproduktorů a sada indikačních diod.

Ještě než přijde ke slovu ergonomie, věnujeme se dalším hardwarovým parametrům. JXD Gamepad S7300B má 7“ dotykový kapacitní displej schopný zpracovat až pět dotyků současně. Pracuje však jen v poměrně nízkém rozlišení 1024×600 pixelů, což je první věc, která na zařízení zamrzí. Od herní konzole bych čekal podporu alespoň 720p. Tipuji, že nejsem sám…

Na druhou stranu je to právě displej, co nejvýznamněji promlouvá do výrobní a potažmo koncové ceny mobilní a přenosné elektroniky, takže zde dost možná byla podpora vysokého rozlišení obětována na oltář cenové dostupnosti. Hardwarově by totiž JXD Gamepad S7300B určitě zvládl grafiku ve vysokém rozlišení.

JXD GamePad S7300
Zdroj: KV-Mobil.cz

JXD GamePad S7300

Mozkem zařízení je ARM procesor Amlogic (Cortex A9) se dvěma fyzickými jádry a taktovací frekvencí 1,6 GHz. K dispozici je grafika MALI 400 a 1 GB RAM. V kombinaci se systémem Android v poměrně vyladěné verzi 4.1.1 je zařízení opravdu hodně rychlé. GLBenchmark jej dokonce staví vysoko nad vychvalovaný tablet Kindle Fire HD.  

JXD GamePad S7300 z pohledu hráče

JXD GamePad S7300 samozřejmě podporuje hry pro Android, mezi nimiž dnes lze najít řadu atraktivních titulů. Představa, že Angry Birds jsou vrcholem herních možností platformy Android, je opravdu mylná. Viz tituly jako Dead Trigger či Samurai II: Vengeance. Tyto dvě hry české produkce jmenuji také proto, že jsou spolu s dalšími již předinstalované od výrobce.

Hry pro Android v naprosté většině případů využívají své vlastní virtuální ovládací prvky vykreslované na dotykovém displeji. Problém je, že při hraní takových her se dostatečně nezapojuje hmat. Proto má JXD GamePad S7300 nabízí vedle dotykového displeje také hardwarová tlačítka jako každý správný herní handheld. Jak ale jimi ovládat dotykovou hru?

Pomocí softwarové nadstavby, která umožňuje uživatelům namapovat na zvolená místa na displeji konkrétní hardwarová tlačítka. Ve výsledku tak lze dotykovou hru ovládat hardwarovými tlačítky. Jejich akce simulují dotyky na displeji. Naneštěstí to není až tak nádherně jednoduché, jak se nyní může zdát. Mapování má totiž dva zásadní problémy.

JXD GamePad S7300
Zdroj: KV-Shop.cz

JXD GamePad S7300

Prvním je, že si zařízení nepamatuje uživatelské namapování pro konkrétní hry, takže je třeba jej nastavovat pořád dokola, což má k uživatelské přívětivosti daleko. To by snad mohla spravit nějaká aktualizace. Bylo by záhodno. Kdo však najednou nemá rozehrané více než tři tituly, může se naučit namapování rekonfigurovat už téměř bezmyšlenkovitě během pár sekund.

Druhým zásadním problémem je, že v případě některých her například i při sebevětší „piplačce“ s mapováním nejsou hardwarové ovládací prvky tak efektivní jako ty virtuální, které nabízí samotná hra. Buď dochází k nepříjemnému zpoždění, nebo k omezení přesnosti. U některých her to může trocha cviku vykompenzovat, ale existují hry, u kterých je to poměrně zásadní problém.

Pro takové herní tituly je tu však ještě dotykový displej. Navíc převažují hry, v jejich případě namapování nepředstavuje pro hraní žádný problém. Naopak! Možnost více zapojit další smysl, tedy hmat, pomůže k vyšší hratelnosti. Cítit pod prsty hardwarové ovládací prvky je přece jen něco jiného, než mačkat zvolené místo na displeji bez adekvátního hmatového vjemu.

Ergonomie je na dosti vysoké úrovni. Podle prospektů výrobce dokonce joysticky využívají stejné komponenty jako joysticky handheldu PlayStation Vita. To nemohu potvrdit, protože jsem dosud zůstal věrný o generaci staršímu handheldu PlayStation Portable. Srovnání s ním JXD GamePad S7300 po ergonomické stránce určitě snese, pokud mohu subjektivně soudit.

JXD GamePad S7300
Zdroj: KV-Mobil.cz

JXD GamePad S7300

Poněkud nešťastné je ale umístění reproduktorů. Výrobce je správně umístil na přední část zařízení, ale bohužel při uchopení zařízení je dlaně částečně překrývají. Proto jsem během testování preferoval spíše sluchátka. Nemile mě však překvapilo, že JXD GamePad S7300 nepodporuje Bluetooth, takže je nutné spokojit se s analogovými sluchátky, pro která je výstup na horní straně.

To je pro handheld poměrně nezvyklé umístění výstupu na sluchátka. Mnohem častěji je na spodní straně, aby kabel šel rovnou k hráči. V případě tohoto handheldu je však nutné kabel sluchátek podvléci pod zařízením, aby nepřekážel při hraní. Ale není to žádná vážnější překážka. Spíše nezvyk (a bič na levná sluchátka s krátkým kabelem).

Mnohem více bych si výrobci dovolil vyčinit za chybějící podporu pro Bluetooth. Mobilní zařízení z kategorie multimediálních, které nepodporuje Bluetooth? To je v roce 2013 opravdu špatný vtip. Naopak pochvalu si zaslouží HDMI rozhraní, díky němuž lze hry hrát na velké televizní obrazovce, přičemž samotné zařízení se de facto mění v gamepad.

Vedle her pro Android tento handheld podporuje hry pro starší populární herní zařízení. Výrobce předinstaloval celkem devět emulátorů včetně těch pro Playstation One, Nintendo 64, Gameboy Advance či Sega MegaDrive. Legendární Super Mario či Sonic tak znovu mohou ožít ve své původní podobě nezkažené třetím rozměrem.

Choulostivou otázkou je, kde si je dnes legálně opatřit. Například Super Mario je předinstalován od výrobce, ale další podobně známé a oblíbené hry lze hledat nanejvýš na různých warez webech. Jak už to tak tedy s emulátory bývá, hry jsou podporovány, ale pořídit si je každý musí na vlastní trestně-právní riziko.

Hry spuštěné pomocí některého z emulátorů lze samozřejmě rovnou ovládat hardwarovými tlačítky bez potřeby ztrácet čas jejich řádným namapováním na dotykový displej. Právě pro arkádovou klasiku jsou na pravé straně zařízení tlačítka Start a Select, která tituly pro Android nepotřebují. Nicméně emulátory nekonvertují dotykové ovládání, takže proto jsou na zařízení ještě tato dvě tlačítka.  

JXD GamePad S7200 z pohledu uživatele tabletu

Jako herní zařízení si JXD GamePad S7300 vede relativně dobře, ovšem nesmíme zapomínat, že by zároveň mělo jít také o tablet se systémem Android. Nabízí klasické uživatelské prostředí obvyklé pro čistý systém ve verzi 4.1.1 a samozřejmě lze instalovat aplikace z Google Play. Hned z několika důvodů ale JXD Gamepad S7300B není moc dobrý tablet.

Jedním jsou rozměry. Přestože zařízení má jen 7“ displej, tak kvůli přidaným hardwarovým ovládacím prvkům není zdaleka tak dobře přenositelné jako klasické tablety s displejem o stejné úhlopříčce. Rozměry činí 241×121×14 milimetrů a hmotnost pak 410 gramů. JXD GamePad S7300 tedy není žádným drobečkem, ale oproti 10“ tabletům si ještě nevede špatně.

JXD GamePad S7300
Zdroj: KV-Mobil.cz

JXD GamePad S7300

Horší je to s ergonomií. Pro herní využití je vynikající, ale pokud mám zařízení hodnotit jako tablet, tak ergonomie není vůbec dobrá. Dotykový displej je zapuštěný, což poměrně citelně komplikuje dostupnost ovládacích prvků u okrajů displeje. Navíc text vykreslený například webovým prohlížečem až úplně u kraje displeje je ještě hůře čitelný než obvykle.

Další problém s ergonomií přichází při psaní. Kvůli bočním panelům vedle displeje s hardwarovými tlačítky je zařízení příliš široké, aby se při držení oběma rukama dalo palci dosáhnout na středovou část klávesnice. Z tohoto pohledu tedy ergonomie spíše odpovídá tabletu s větší úhlopříčkou displeje, což vyznavačům 7“ tabletů může hodně vadit.

Kapacita interní paměti činí 8 GB, ovšem vzhledem k mnoha předinstalovaným položkám je volných cca 15 % kapacity. Bez paměťové karty to zkrátka nepůjde. Už proto, že samotné hry pro Android nebývají zrovna datově štíhlé. Slot pro microSD / microSDHC karty podporuje nanejvýš 32 GB, což vzhledem k zaměření zařízení není zase tolik, takže podpora microSDXC by nebyla od věci.

Jedinou podporovanou bezdrátovou technologií je WiFi (b/g/n). Vedle již zmiňované podpory pro Bluetooth chybí také GPS navigace, 3G modem nebo podpora NFC. Z tohoto úhlu pohledu se tedy JXD GamePad S7300 řadí mezi tabletový low-end. Výrobce sice odkazuje na podporu adaptérů pro USB rozhraní, ale ty jistě mobilitě zařízení nepřidají.

JXD GamePad S7300 zaostává také v komunikační oblasti. Nepodporuje Bluetooth, takže bezdrátový head-set nelze připojit. Integrovaný mikrofon je nepochopitelně umístěn na spodní hraně zařízení, takže přenášený hlas se vzhledem k jeho orientaci dostává spíše do pozice okolního ruchu. Ne, že by nebylo slyšet a rozumět, ale o kdovíjak kvalitním přenosu hlasu nelze hovořit.

K dispozici je jen přední kamera právě pro videohovory. Pracuje však v nízkém rozlišení 0,3 megapixelu, tedy klasické VGA rozlišení. Navíc není ve středu displeje, ale zcela mimo displej, takže uživatele vůbec nesnímá z vhodné pozice. Pro Skype, Hangouts či podobné služby tedy JXD GamePad S7300 rozhodně není tím pravým zařízením.

Herní zařízení s několika mouchami, low-end tablet

JXD GamePad S7300 je koncepčně dobrý nápad, ale nešťastně realizovaný. Jako herní zařízení určitě stojí za pozornost. Kdo od něj ale očekává, že mu nahradí i klasický tablet, bude nejspíše zklamán. Samozřejmě, že to do značné míry souvisí i s cenou (pod 4000 Kč), od které se odvíjí výbava. Osobně bych za zařízení raději zaplatit dvojnásobek, kdyby jeho výbava byla lepší a širší.

ict ve školství 24

Ovšem některé aspekty, které kazí celkový dojem, zase tak velký vliv na cenu mít nemohou. Třeba zapuštěný displej, mikrofon na spodní části zařízení, reproduktory překrývané dlaní, nevystředěná webová kamera anebo neukládání uživatelského namapování hardwarových kláves. To jsou neduhy, jejichž odstranění by celkový dojem ze zařízení výrazně zlepšilo.

Zařízení k nezávislému dlouhodobému testu zapůjčil e-shop KV-Mobil.cz. Děkujeme!

Na jakém zařízení nejčastěji hrajete hry?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.