Hlavní navigace

Mark of the Ninja: stín bude váš nejlepší přítel

27. 9. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Mark of the Ninja perexový obrázek
Vžijte se do role neohroženého nindži, jehož nejlepším přítelem je temný stín. Propližte se skrz ostražité nepřátele nebo na ně zaútočte z úkrytu. Hru Mark of the Ninja vytvořilo studio Klei Entertainment, které stojí za již dříve recenzovanou hrou Shank a dělalo kreslené filmečky pro hru Torchlight II.

Klei Entertainment není na herním poli žádným nováčkem. Již dříve jsme recenzovali jejich bezvadného Shanka. Ten vynikal nádhernou kreslenou grafikou a filmečky, které umocňovaly jinak béčkový příběh. Mark of the Ninja si po příběhové stránce stejně jako Shank také na nic nehraje, nicméně – herní mechanizmy se značně liší. Zatímco jste v Shankovi ničili vše, co vám přišlo pod ruku, v Mark of the Ninja se pokusíte nepřátelům spíše vyhýbat a útočit z temného stínu.

Nindža se sice umí bez problému postavit i několika ozbrojeným mužům naráz, jeho ničivý potenciál ale naplno vynikne až v útoku ze zálohy. Je bezvadným akrobatem, k nepříteli se tak může snést i seshora nebo na něj vyskočit z úkrytu. Mark of the Ninja není primárně o zabíjení, ale spíš o ukrývání. Za něj jste také autory hry daleko více oceněni, než za barbarské mlácení.

Mark of the Ninja - obrázky ze hry.

Najděte si svou vlastní cestu

Ve hře můžete všechny situace řešit více způsoby. Nejideálnější je se nepozorovaně proplížit skrze desítky nepřátel a na konci úrovně zmáčknout jedno tlačítko. Méně elegantní způsob už je pozabíjet nepřátele, kteří vám překáží, ze zálohy a jejich těla ukrývat. Nikdo vám v podstatě nebrání jít ani cestou krve. Tahle varianta je však v pozdějších levelech téměř nehratelná.

Občas totiž narazíte na místnosti s automatickým bezpečnostním systémem. Pokud ho spustíte, palebné věže vás bez pardonu zlikvidují. Po nechtěné aktivaci alarmu se musíte rychle ukrýt, nejlépe do ventilační šachty. Ani tam ale nejste v bezpečí. Nějaký čas začnou vojáci slídit po celé úrovni a nahlížet i do temných koutů vojenského komplexu.

Mark of the Ninja - obrázky ze hry.

Nindža a jeho fígly

Nindžové mají naštěstí několik fíglů, jak nepřátele zmást. Buď se za pomocí háku můžete dostat na jinak nepřístupná místa nebo ničit světla a rozšířit tak temný prostor pro ukrytí. Dále máte po kapsách různé petardy a kouřové granáty. Ty svým zvukem odlákají nepřátele nebo vyřadí lasery spouštějící alarm.

V ukrývání vám dále pomohou vaše zostřené smysly. Jste schopni i přes zavřené dveře detekovat pohyb v místnosti. Dokážete analyzovat potenciální pohyb nepřátel, i když je přímo nevidíte. Dále se pohybujete naprosto neslyšně a pokud náhodou vytvoříte nějaký zvuk, uvidíte přesně jeho rádius. Instinkt vašeho avatara je perfektně graficky znázorněn. Jednotlivé prvky nepůsobí rušivě a v hraní jsou nesmírně důležité.

Mark of the Ninja - obrázky ze hry.

Váš avatar se postupně vyvíjí

Vaše postava prochází postupem hry vývojem. Zkušenostní body lze investovat do mnoha rozličných schopností a upravit si tak styl hraní dle svých představ. Na druhou stranu nečekejte žádný propracovaný systém. Jedná se spíše o oživení hratelnosti a rozšiřování portfolia cest, jak oblbnout či zničit protivníky. Mark of the Ninja prostě není RPG.

Autoři hry si neskutečně pohráli s designem jednotlivých levelů. Téměř do všech místností se dostanete více způsoby. Každého protivníka můžete zneškodnit minimálně třemi cestami a díky integrované mapě je plánování postupu hezky přehledné. O množství tajných chodeb a zkratek ani nemluvě. Dále dostáváte v každé úrovni několik dobrovolných úkolů. Splnit je všechny hru znatelně prodlouží. Dohrání vám tak zabere i přes 10 hodin. To je na 2D plošinovku nezvykle dlouho.

Mark of the Ninja - obrázky ze hry.

Grafická stránka připomíná kreslený film

Grafická stránka velmi připomíná hru Shank, i když není tolik barevná. Brutalitou a násilím autoři opět nešetřili. V kreslených filmečcích, které jsou opět brilantní, se animátoři neštítili ani useknutých končetin nebo gejzírů krve. Klei Entertainment zvládá své řemeslo dobře a není tak divu, že jejich služby využívají i jiná studia. Klei dělalo například kreslené filmečky do diablovky Torchlight II.

Hra původně vyšla na konzoli Xbox 360, ale ovládání bylo na rozdíl od Shanka slušně optimalizováno i pro osobní počítače. Celou hru lze bez vztekání projít i s ovládáním na klávesnici a myši. Není to sice tak komfortní jako s gamepadem, ale hra je i tak dobře hratelná a dokonce zábavná. To se u Shanka říct nedalo. U něj nekvalitní optimalizace ovládání drasticky snížila požitek z hraní.

Mark of the Ninja - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Mark of the Ninja je opravdu zábavná hra, která vsází především na stealth akci. Můžete se sice bezhlavě vrhnout i do nějakého toho souboje, ale zábavě to určitě nepřidá. Pokud jste tichošlápci srdcem i duší, budete se královsky bavit. Navíc vám dohrání zabere slušné množství času. Všemu dodává lesk nádherní audiovizuální zpracování. Přeji vám temnou noc, nindžové!

CS24_early

P. S.: Mark of the Ninja je možné zakoupit prostřednictvím digitální distribuce her Steam.

Výhody

  • Hratelnost

  • Design úrovní

  • Délka hry

  • Vizuální stránka

Nevýhody

  • Pro někoho málo akce

  • Příběh je béčkový

Byl pro vás článek přínosný?