Hlavní navigace

Arch Linux: konfigurace systému

30. 5. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V minulém díle jsme si řekli, co že to ten Arch Linux vlastně je, dnes si jej náležitě nakonfigurujeme. Na začátek si povíme pár slov o jeho initu, posléze se přesuneme ke globálním konfiguračním souborům, vypneme otravný speaker a zpřístupníme si zvukové zařízení a CD mechaniku.

Začněme od začátku aneb archovské init skripty

Archovský init je nádherně jednoduchý a přehledný. Protože je dělán v BSD stylu, nenajdete zde žádné /etc/rc?.d/, žádné zběsilé symlinkování z /etc/init.d, ale jednoduše soubor inittab, skripty rc.sysinit, rc.single, rc.multi, rc.shutdown a eventuálně rc.local a rc.local.shutdown sloužící k potřebám uživatele a skripty v /etc/rc.d/ spouštějící jednotlivé daemony.

První z uvedených startuje rc.sysinit. Je-li vám init milý, neupravujte jej. Po něm startuje v případě single módu skript rc.single, v případě víceuživatelského režimu pak rc.multi, který pouští námi zvolené skripty ze složky /etc/rc.d/. Po něm se – opět v případě víceuživatelského režimu – vykoná rc.local a je nabootováno.

Hlavní konfigurační soubor

Za hlavní konfigurační soubor lze v Archu bezesporu považovat /etc/rc.conf. Jeho prvá část se týká lokalizace. Většina z vás patrně využije něco jako toto:

LOCALE="cs_CZ.utf8"
HARDWARECLOCK="UTC" # localtime
TIMEZONE="Europe/Prague"
KEYMAP="us"
USECOLOR="yes" 

Další část se týká hardware, jaderných ovladačů a podobně. Je možno využít jak pole modulů, které se načítat budou, tak ale také pole modulů, které se načítat nebudou. Tímto způsobem lze snadno vypnout například nepříliš oblíbený speaker:

# Scan hardware and load required modules at bootup
MOD_AUTOLOAD="yes"
MOD_BLACKLIST=(pcspkr) # zakazani speakeru

MODULES=(\
  # Škálování atp.
  speedstep-centrino \
  cpufreq_ondemand \
  cpufreq_powersave \
  cpufreq_userspace\

  # moduly předcházené vykřičníkem
  # se načítat nebudou
  !mmc_block \
  !tifm_7xx1 \
  !tifm_sd \
) 

Aby správně fungoval internet, předpokládáme-li DHCP, použijeme toto:

lo="lo 127.0.0.1"
eth0="dhcp"
INTERFACES=(lo eth0) 

Poslední, co je třeba provést je definovat služby, které se mají spouštět:

DAEMONS=(\
  syslog-ng \
  @hotplug \
  @network \
  iptables \
  @crond \
  !anacrond \
  @acpid \
  @alsa \
  @dhcpcd \
  !gpm \
  @cpufreq \
  !powersaved \
  !atd \
) 

Služby, před nimiž je vykřičník, se spouštět nebudou (jsou jakoby zakomentované, ale lze to použít i v rámci jedné řádky aniž by to mělo vliv na další služby na řádce) a služby, které jsou uvozeny znakem zavináče se budou spouštět na pozadí.

Soubory /etc/profile a soubory v /etc/profile.d/

Soubor /etc/profile nepatří, stejně jako soubory umístěné ve složce /etc/profile.d, ke specifikům Arch Linuxu, hrají zda však díky instalaci velkých softwarových celků do /opt ještě důležitější roli než v jiných distribucích.

Soubor /etc/profile patří k jednomu z nejdůležitějších souborů v systému. Nastavuje se zde prompt, $PATH, jazyk a podobně. Chcete-li si užívat české lokalizace, nezapomeňte zde exportovat příslušný jazyk:

export LANG="cs_CZ" 

Bude také třeba vygenerovat patřičné, tedy pravděpodobně české, locale. K tomu je třeba v souboru /etc/locale.gen odkomentovat řádku s cs_CZ.UTF-8  a poté pustit příkaz locale-gen.

Co se týče složky /etc/profile.d, znalost jejího obsahu je poměrně důležitý. Nalézají se v ní soubory, které doplňují /etc/profile. Často to bývají rozšíření $PATH po instalaci některého programu do /opt/, a také proměnné programu, třeba Javy, Enlightenmentu, KDE a podobně. Dejme tomu, že jste právě nainstalovali KDM a čekáte, že jej prostý příkaz kdm spustí. Nespustí, protože zatím není v $PATH. V takovém případě si lze buď pomoci přes for file in /etc/profile.d/* ; do test -x $file && source $file ; done nebo jej spustit stylem obvyklým pro služby:

/etc/rc.d/kdm start 

Další poznámky ke konfiguraci

Budete-li se chtít na svůj stroj připojit přes SSH, mějte na paměti, že defaultně jsou všechna spojení odmítnuta, což je třeba změnit v /etc/hosts.deny.

CS24_early

Velmi časté též bývají problémy se zvukem a CD/DVD, které zpravidla pramení z nepřítomnosti uživatele v patřičných skupinách:

gpasswd -a botanicus optical # CD mechanika
gpasswd -a botanicus audio   # zvuk 

Příště…

V příštím, patrně posledním díle našeho miniseriálu se podíváme na nejspíš nejzajímavější věc na celém Arch Linuxu – na jeho balíčkovací systém, včetně build systému. Aby si ale na své přišli všichni, tak se letmo zmíním i o grafických nadstavbách balíčkovacího systému. Ten totiž skrývá více možností, než se na prvý pohled zdá.

Odkazy

Seriál: Arch Linux

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.