Hlavní navigace

Archiv pořadů ČT a Linux

5. 12. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Online archív České televize je plný zajímavého obsahu, který je ale často pro uživatele linuxových operačních systému nedostupný. Existuje snadný způsob, jak jej zpřístupnit? Přišli jsme na něj za vás a nyní vám nabízíme podrobný návod, díky kterému se i vy můžete podívat na záznamy pořadů v archivu.

Na webu České televize je už několik let dostupný rozsáhlý archiv mnoha pořadů, které televize připravuje vlastními silami. Rovněž na webu ČT 24 nalezneme zpravodajský video obsah. Bohužel v obou případech jsou záznamy uloženy v proprietárním formátu Windows Media a navíc je technicky jejich začlenění do webu provedeno nestandardně, a proto vůči Linuxu nepřátelsky.

Řada začátečníků se tak po navštívení těchto serverů rychle dostane do potíží a marně hledá jednoduché řešení, které by jim umožnilo problém přehrávání videa jednoduše vyřešit. Z uživatelského hlediska je navíc zvláštní, že přehrávání živého vysílání ČT 24 funguje po doinstalování příslušných aplikací. S archivy je ale situace jiná.

Tento problém samozřejmě netrápí jen začátečníky, ale i velmi pokročilý uživatel se s ním často potrápí a k funkčnímu řešení stejně nedospěje. My jsme se do možných řešení přehrávání integrovaného video obsahu ponořili za vás a známe řešení, které je plně funkční i ve zmíněném archivu České televize.

Co budeme potřebovat

Výhodou následujícího řešení je především jeho snadné nasazení a ještě jednodušší používání. Zvládne jej tedy i archetyp běžného Franty uživatele (takzvaný BFU). Potřebovat tedy budeme:

Pro přehrání jiných formátů na dalších webech se nám bude hodit ještě nějaký univerzálnější přehrávač jako například MPlayer (gnome-mplayer, gMplayer,…) či VLC. V tomto směru už se meze nekladou.

Jak na to?

Většinu podstatné práce pro nás zařídí už zmíněné rozšíření MediaPlayerCon­nectivity, které v prohlížeči nahrazuje všechny zásuvné moduly starající se o přehrávání multimediálních souborů na webu. V případě potřeby pak samotné rozšíření nic nepřehrává, ale k tomuto účelu spustí vámi zvolený přehrávač, který se o vše postará.

Instalace je přímočará: navštivte domovský web rozšíření a nainstalujte nejnovější verzi. Prohlížeč vyžaduje restart, po kterém už je program k dispozici. Jako druhou komponentu našeho řešení je pak potřeba nainstalovat RealPlayer. Ten naleznete pravděpodobně v rozšířených repositářích své distribuce, případně jej stáhnete z webu RealPlayer.com.

Zbývá už jen obě části propojit. Ve Firefoxu v menu Nástroje zvolíme novou položku MediaPlayerCon­nectivity a zvolíme Nastavení. Rozšíření má široké možnosti konfigurace, nás teď ale bude zajímat část Přehrávače médií. Zde můžeme nastavit, jaké programy chceme při přehrávání používat.

Je na vás, jaké programy zvolíte pro ostatní formáty, pro přehrávání archivu ČT je ale nutné, abyste do položky Real Media zvolili právě nainstalovaný RealPlayer. Je pravděpodobné, že cesta k němu je /usr/bin/realplay, může se ale lišit od použité distribuce.

Obecně cestu k přehrávači zjistíte v terminálu:

$ whereis realplayer
realplayer: /usr/bin/realplayer

Výsledné okno s nastavením tedy může vypadat třeba takto:

MediaPlayerConnectivity

Používáme a přehráváme

Samotné použití je už velmi snadné, stačí navštívit libovolný web s integrovaným videem. Namísto tradičního přehrávače vloženého přímo do stránky, se objeví jen černá plocha se symbolem „play“ ve filmovém políčku. Pokud do tohoto prostoru kliknete, otevře se vámi navolený přehrávač, kterému je předána cesta k videu. Aplikace začne automaticky obsah přehrávat.

ict ve školství 24

Kraus

Pokud se vrátíme k našemu video archivu ČT, pak v něm je potřeba přepnout z Windows Media na Real Media a kliknout. Živé vysílání se vám podaří přehrát i skrze WM v jiných přehrávačích, archiv hraje v RealPlayeru. Otevřené okno s videem je možné bez problémů přepnout na celou obrazovku a stream je možné standardně přetáčet a posouvat pomocí táhla v programu.

Události

Řešení funguje i na jiných webech, stačí například kliknout na odkaz na libovolný audiovizuální soubor (mp3, avi, ogg…) a otevře se váš oblíbený přehrávač. Tak hezké hraní.

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.