Hlavní navigace

Vše je jenom Linux: AtheOS

12. 1. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes začínáme s novým seriálem, který vás postupně seznámí s několika desítkami alternativních - a většinou také volně šiřitelných - operačních systémů, které - více či méně - vycházejí právě z Linuxu (a Unixů obecně :-). Zjistíte, že není jen čtyřka: Windows - Linux - MacOS - BeOS.

Cílem tohoto seriálu je seznámit vás s těmi nejzajímavějšími „kousky“ na poli operačních systémů. U každého z nich si nejdříve řekneme co je zač, jaký je záměr vývoje. Dozvíme se, co umí a v čem jsou jiné než konkurence, jakými chtějí být, na kolik vycházejí (a také přebírají) z Linuxu. U vybraných nebude chybět ani krátký rozhovor s autorem. Seriál bude jistě přínosem pro programátory hledající inspiraci, ale i pro vás ostatní, které jen zajímá, co je nového. A vězte, bude o čem číst.

V posledních několika málo letech se s novými operačními systémy doslova roztrhl pytel. Důvodů proč tomu tak je, máme hned několik. Za prvé: lidé jsou nespokojeni se stávajícími operačními systémy – ať již pro jejich cenu, nespolehlivost či složitost. Určitě každý programátor někdy snil o vlastním operačním systému, ve kterém by bylo všechno jinak a spousta z nás se o vytvoření podobného díla i pokusila. Za druhé: zvýšený výskyt alternativních systémů přišel s razantním nástupem Internetu jako komunikačního média. Umožnil do té doby věc nevídanou: lidé spolupracující na jednom projektu nemusí pocházet ze stejného místa, nemusí se dokonce ani znát. Dobrým příkladem je právě Linux nebo KDE. Posledním důvodem operačního boomu v posledních letech byl viditelný úspěch Linux nebo BeOS. A tehdy si spousta z nás řekla: když oni, proč ne já?

Základem drtivé většiny alternativních operačních systémů je právě Linux. Aby nedošlo k záměně: nemám teď na mysli rozličné exotické distribuce, ale více či méně nové operační systémy. Linux je vhodnou výchozí platformou pro vývoj nového systému: je poměrně rozšířen, programátoři s ním mají bohaté zkušenosti, je k dispozici zdarma a to včetně zdrojových kódů. Právě tento volný přístup ke zdrojovým kódům – především ke kódům jádra systému – je velká výhoda. Programátor nemusí složitě vymýšlet věci již vymyšlené a dávno funkční, může se plně věnovat integraci do nového OS. Může je přebrat beze změny, může je převzít a optimalizovat (což je asi nejrozšířenější) či se jimi nechat jen inspirovat a tvořit věci vlastní.

Systém první: AtheOS
http://www.at­heos.cx
http://www.at­heos.com

Jádro tohoto operačního systému je dílem jednoho člověka – norského programátora Kurta Skauena. Přestože jádro je stále „one man show“, na dalším vývoji dnes spolupracuje několik lidí z celého světa. Systém je postaven na objektech umístěných v jednotlivých vrstvách nad jádrem systému. Nejnovější verzí je verze 0.3.1, která je šířena pod GPL licencí (včetně zdrojových kódů). Cílem jeho tvůrce je vytvořit operační systém mířící někam mezi Linux a BeOS. AtheOS se snaží přinést jednoduchost a přívětivost BeOS na Linuxový systém. Jádro AtheOS podporuje nativní multiprocesing, používá se vlastní 64 bitový filesystem. Ten je asi největším kladem a přínosem AtheOS – je logickým pokračováním BeFS (filesystem používaný pod BeOS), ale integruje v sobě i prvky převzané z Ext2. Samozřejmostí je podpora TCP/IP, POSIXu, dynamicky načítaných knihoven, C++ překladače a dalších prvků.

AtheOS screenshot

Na domovské stránce autor tvrdí, že AtheOS není jen dalším unixovým operačním systémem, ale spíše logickým pokračováním – z Linuxu se pokusil převzít jen to dobré a od zbytku se oprostit. Proto nad jádrem Linuxového typu běží nově navržené uživatelské rozhraní. Neexistuje zde textový režim, jen terminálový emulátor Xterm. Linuxovou minulost (či chcete-li původ :-) jádra dokazují i aplikace – nativních grafických aplikací je jen několik – zato v Xtermu běží po pouhé rekompilaci (bez velkých zásahů do zdrojových textů) většina programů určených pro Linux. Jako příklad uveďme třeba emacs, vi, joe, mc a spoustu dalších. Atheos již obsahuje také překompilovaný Apache včetně podpory PHP4 a také databázový MySQL server. Přes to, že je systém stále ještě ve fázi testování, je jeho stabilita více než dostačující.

root_podpora

AtheOS je již dnes použitelný jako Intranetový server. Rychlost generování dynamických webových stránek systémem PHP/MySQL je o poznání vyšší než na Linuxu běžícím na stejné konfiguraci. Jako pracovní stanice je AtheOS zatím vhodný jen pro vývoj nových aplikací nebo pro vyzkoušení. Pro programátory může být zajímavý návrh použitého filesystemu a některé části jádra. Atheos má dobré předpoklady prosadit se a zcela určitě o něm ještě uslyšíme.

Dva další zajímavé systémy si představíme zase za týden.

Byl pro vás článek přínosný?