Hlavní navigace

Vše je jenom Linux: Cefarix a LegOS

26. 1. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnes se - mimo jiné - podíváme na operační systém určený pro velmi zajímavé malé robotky.

LegOS
http://www.no­ga.de/legOS

Jak možná víte, hračkářský koncern Lego již nějakou dobu vyrábí velmi zajímavou řadu MindStorm. Oč vlastně jde? Jedná se o různé jednotlivé části funkčních robotů, které jsou schovány ve – větších či menších – známých Lego kostkách. Pomocí těchto komponentů si každý může sestavit funkčního robota podle svých představ. Použít můžete několik různých čidel pohybu, směru, dotyku, teploty, světla, váš nový robot může mít i kamerové oči nebo detektory hlasu, může se pohybovat pomocí krokových motorků, apod. Řízení a zpracování dat získaných ze všech senzorů má na starosti centrální jednotka. Srdcem této jednotky je jednočipový RISCový počítač pracující na frekvenci 36 Mhz, k dispozici mu je 32KB paměti RAM. Není to mnoho, ale pro řízení to stačí.
Právě pro tuto řídící jednotku byl skupinou nadšenců vytvořen operační systém s příznačným názvem LegOS. Jedná se vlastně o jádro s podpůrnými funkcemi, které umožňuje běh programů řídících jednotlivé systémy vašeho robota. Velkou výhodou legOS – ve srovnání se systémem dodávaným s řídící jednotkou – je podpora multitaskingu. Jakou výhodu skýtá možnost zpracovávat informace ze senzorů současně není zcela jistě potřeba vysvětlovat. Systém vychází – jak jinak – z Linuxu, je volně k dispozici na domovských stránkách. Pokud vás tato problematika zaujala, na Internetu naleznete spoustu robotků vytvořených právě v Legu.

Cefarix
http://cefarix­.dhs.org

root_podpora

Cefarix

Vývoj operačního systému s poněkud zajímavým názvem Cefarix začal v dubnu 2000. Záměrem autora bylo vytvořit rychlý, bezpečný, stabilní a snadno použitelný operační systém pro procesory Intel a později i PowerPC. Systém je určený pro pracovní stanice a tudíž má podporu grafiky implementovanou přímo do svého jádra. Za necelý rok vývoje systém dospěl až to verze 0.2.2, která je již docela stabilní.
Cefarix v současné verzi spustíte na jakémkoli procesoru Intel schopného běhu v chráněném módu (386 a vyšší :-), podporovány jsou VGA kompatibilní grafické karty a karty zvládající VESA mód ve verzích 2.2/3.0, sériové i PS/2 myši, řízení spotřeby APM 1.2, IDE řadiče disků a disketové mechaniky.
V příští verzi, kterou můžeme očekávat každým dnem, přibude i ovladač FAT 12/16/32 filesystémů (v současné době běží jako nadstavba MS-DOSu), nový boot loader, přepracované uživatelské rozhraní a dokončené GDI rozhraní. Jak můžete vidět na přiloženém screenshotu verze 0.2.1, systém toho zatím ještě moc neumí, přesto si myslím, že některé jeho prvky (například GDI) jsou navrženy opravdu dobře a jsou i pečlivě optimalizovány na rychlost. Tento systém nemá sice s Linuxem mnoho společného – pomineme-li některé ovladače v jádře – přesto však může být dobrou studnicí programátorských vědomostí. Autor se rozhodl jít podobnou cestou, jako Kurt Skauen, autor AtheOS (viz. první díl našeho seriálu) s tím rozdílem, že AtheOS je spíše serverovým systémem a používá vlastní systém souborů, zatímco Cefarix používá systém souborů FAT, tudíž před jeho instalací nemusíte mít samostatný oddíl disku a můžete využít již zformátovaný windowsový oddíl. Cefarix by se určitě hodil do Set-top boxů nebo podobných zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?