Hlavní navigace

Atom Zombie Smasher: mrtví přicházejí pomalu

19. 8. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

A je to zase tady. Mrtví nemrtví s inteligencí průměrného těstovinového salátu si chtějí pochutnat na mozcích celého lidstva. To jim jako zástupce lidské rasy samozřejmě nemůžete dovolit! Zahajte proti nemrtvým krvavý odboj a dostaňte je tam, kam všichni patří. Do pěkně hlubokého a temného hrobu.

Zombie poslední dobou přicházejí zase do módy. Vývojáři indie her si (ne)mrtvé mozkožrouty nějak oblíbili a chrlí na nás jednu indiovku za druhou. Strategickému žánru se však mrtvolky mnoho let nějak vyhýbaly. Tento trend se rozhodlo studio Blendo Games zvrátit a do světa vypustilo „hrůzu“ v podobě hry Atom Zombie Smasher.

Nekonečná zábava

Hra má generovanou kampaň. Podobně jako ve flashové strategii Pandemic je úkolem ochránit vaše teritorium. Nákaza se pomalu šíří celým městem a vy jako velitel ozbrojených sil máte za cíl držet uslintané zombie co nejdál od lidských obydlí a civilisty v ohrožených oblastech evakuovat na bezpečné místo. Jakmile nějakou čtvrť zasáhne nákaza, musíte vyslat záchranný tým.

Když se vydáte do nakažené oblasti, hra se ze strategie promění do jakéhosi hybridního Tower Defence klonu. Zpočátku máte k dispozici pouze vrtulník. Ten je bez vylepšení schopen naložit až 30 civilistů. Na mapě se jich vždy nachází 125. Ulice mezi domy vytváří labyrint a do něho se z několika směrů vrhnou první zombie. Jakmile dojdou k nějakému civilistovi, sežerou ho a on se přidá do jejich řad. I jeden zombík proto může vyvolat v davu lidí pořádné peklo. Vaším úkolem v první misi je zachránit minimálně deset civilistů. Toto číslo postupem hry stoupá.

100+1 způsob zabití zombíka

Abyste se byli proti stoupajícímu počtu nemrtvých schopni efektivně bránit, budou se vám postupně odemykat nové jednotky a zbraně. Časem budete mít možnost nejen civilisty zachraňovat, ale proti zombie i efektivně bojovat. Když se vám podaří na mapě zničit všechny nepřátele, oblast na strategické mapě připadne do vašeho teritoria. Za každou oblast získáte v každém kole body. Kampaň vyhrává ta strana, která jich nasbírá stanovený počet. V nejkratším herním scénáři musíte dosáhnout 2000 bodů. To vám zabere přibližně hodinu a půl. Pokud si limit bodů pro vyhraní kampaně nastavíte na víc, může se herní doba protáhnout až na několik hodin. Za tu dobu se ale dostat k technologiím, které v krátké kampani jednoduše nestihnete vyzkoumat.

Všechny jednotky a zbraně je možné upgradovat. Vrtulník dostává zkušenosti za záchranu civilistů a vojáci za zabití nepřátel. Pokud dosáhnou další úrovně schopností, je možné jim vylepšit jednu vlastnost. Například budete mít k dispozici větší množství barikád nebo se vojáci budou pohybovat rychleji.

V jedné třetině hry se vám odemkne výzkumné středisko a na tower defence mapě se začnou objevovat spolu s civilisty i vědci. Každý jeden zachráněný vědec vám přidá výzkumný bod. Za ty si můžete koupit další, mnohem nápomocnější vylepšení. Jako příklad lze uvést navýšení kapacity nákladového prostoru záchranného vrtulníku.

I při zombie masakru je nutná nějaká strategie

Před zahájením mise si musíte pořádně rozmyslet, do jaké oblasti se vydat. Všechny nakažené bloky jsou označené fialovou barvou a číslem. Vyšší číslo symbolizuje úroveň obtížnosti. Maximální hodnota je 4. V těchto misích se nevyskytují už žádní civilisté. Vaším jediným úkolem je kompletně vyvraždit toto semeniště nepřátel, neboť v každém kole tato oblast nakazí nebo zvýší úroveň všem přilehlým.

Grafické zpracování je minimalistické a přehledné. Hardwarové nároky díky jednoduché grafice nejsou krvavé a Atomic Zombie Smasher si zahrajete i na netbooku. Strategická mapa, jako by vypadla z nějaké flashové hry. V akční mapě zas nehledejte žádné detaily. Domy jsou v podstatě šedé krabice a lidé jsou znázorněni žlutými tečkami, zombie pak fialovými. Příběh je vyprávěn pomocí vtipného komiksu. Ne v každé kampani se vám podaří odhalit všechny střípky děje. Pokud se chcete dozvědět osudy všech hlavních postav, musíte si zahrát několikrát.

Závěr

Atom Zombie Smasher je vysoce návyková hra, v které byste hledali jen stěží zásadní chyby. Díky generované kampani jen tak neomrzí a do stereotypu sklouzává jen velmi pomalu. Hra je vhodná díky nízkým nárokům na čas a několik minut trvajícím misím i pro příležitostné hráče. Ty hardcore zas uspokojí široká škála nastavení obtížnosti. Tento strategicko-tower defence hybrid nemá na operačním systému Linux konkurenci a já nemůžu jinak, než koupi a zahrání doporučit!

CS24_early

Výhody:

  • Zábavnost
  • Generovaná kampaň
  • Nízké hardwarové nároky

Nevýhody:

  • Návykovost (?)

Byl pro vás článek přínosný?