Hlavní navigace

Audio v Linuxu: úprava WAV souborů

8. 3. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V minulém díle našeho seriálu pro linuxové zelenáče jsme zmínili několik málo možností, jak s audiem v Linuxu pracovat. Dnes nás čeká díl věnovaný konkrétní úpravě zvukového záznamu. Je docela těžké mluvit o několika programech, když je zde jeden, který je masově využíván – Audacity.

Schválně jím tedy nezačnu a poohlédnu se po jiných alternativách. Nejdříve si pojďme jen vyjmenovat, co byste asi tak od normálního editoru mohli požadovat. Především by měl umět otevřít zvukový záznam v co nejširším spektru formátů, měl by umět vkládat či odstraňovat určité části záznamu (od rozsáhlých celků, jako je např. prvních 10 minut záznamu, až po odstranění drobné ozvěny na konci souboru, která se počítá na desetiny sekundy) a měl by umět záznam z nějakého zdroje uložit (třeba z gramofonu, CD nebo mikrofonu). Další funkce už budou doplňkové. Ke komfortu by měla patřit i neomezená funkce Zpět (anglicky Undo), která vám v případě, že provedete nějakou změnu, zajistí, že se budete moci vrátit ke stavu před aplikovanou nechtěnou funkcí.

Pokud zůstaneme u prostředí GNOME, pak se vám nabízí program Gnoise (ukázky obrazovek z domovské stránky), který je však v aktuální verzi hodně dlouho (konkrétně již od roku 2002). Pak tu máme GLAME(ukázky obrazovek z domovské stránky) a Marlin (náhledy obrazovek z domovské stránky). Pokud jste KDE pozitivní, narazíte na KWave (vzhled programu na snímcích obrazovek z domovské stránky)

Mimo desktopová prostředí stojí programy ReZound (snímky obrazovky z domovské stránky), DAP (snímky obrazovky z domovské stránky) a docela povedený Jokosher (snímky obrazovky z domovské stránky).

Všechny tyto programy (a mnohé další) vám umožní provádět základní i pokročilou úpravu zvukových nahrávek a záleží na vás, zda si je oblíbíte. Jak jsem však již naznačil, existuje aplikace, která je dominantní (srovnejte např. s GIMPem). Jmenuje se Audacity. Původním autorem je pan Dominic Mazzoni, který jej poprvé veřejně uvedl v roce 1999. Dnes jej můžete používat na několika platformách, Linux nevyjímaje. Jak už to tak u podobných projektů bývá, je Audacity k dispozici v několika lokalizovaných verzích včetně češtiny. Jak program vypadá můžete vidět v sekci Screenshots na domovské stránce.

Vzhledem k tomu, že se tento projekt vyvíjí tolik let, došel program do stádia, kdy je hodně prošpikován funkcemi, které si vyžádali uživatelé a docela těžko budete shánět nějakou funkci, která integrována není. Nejužší vývojářský tým čítá asi 10 lidí, komunita kolem tohoto programu je však celosvětová a členy nelze jednoduše spočítat. K dispozici je uživatelské fórum. Rozhraní programu je vcelku jednoduché a přehledné, všechny potřebné základní funkce najdete na nástrojové liště. Dominují jí tlačítka na ovládání přehrávání a nahrávání. Celé rozhraní je v češtině, takže byste se neměli cítit tak ztraceni (v verzích řady 1.3.x však nemusí být vše přeloženo). Nápověda je však anglicky a může se vám stát, že někdy nebudete schopni najít správnou funkci, neboť dokumentace ji bude popisovat v anglické mutaci. Jazyk rozhraní lze přepnout (v nabídce Úpravy – Nastavení, záložka Rozhraní (Interface), položka Jazyk), což v případech kdy tápete určitě přijde vhod. Pro začátek doporučuji také sekci Tutorials na domovské stránce, která vás provede některými postupy, jako je např. tvorba vyzvánění pro mobilní telefony, odstraňování vokálů z nahrávky (nechci přímo psát odstraňování partu se zpěvem z písniček, protože ne vždy to funguje), tvorba tzv. podcastů (velmi zjednodušeně můžeme říci, že se jedná o zvukové soubory, nejčastěji MP3, které obsahují mluvené slovo. Jako autor prostě nenapíšete do blogu článek, ale namluvíte jej) a získávání souborů z AudioCD (což Audacity neumí a odkazuje na použití dalších aplikací).

Nenechte se zmást tím, že poslední verze 1.2.6 je z roku 2006 (a tomu možná odpovídá i vybavení funkcemi, na začátečnické úrovni však nic podstatného nechybí). Vývoj neustále probíhá a to v řadě 1.3.x, která však nedošla do finální stabilní verze a její poslední číslo je 1.3.7. Program umí pracovat se zvukovými záznamy ve formátu MP3, Ogg a WAV, od verze 1.3.2 zvládá i FLAC. Základní funkce, zmíněné v předchozí části článku, samozřejmě zvládá a přidává obrovské množství dalších funkcí. Namátkou zmíním třeba možnost „modulace“ nahrávky do jiné tóniny beze změny rychlosti, odstraňování šumů z nahrávek (vhodné třeba při převodu starých gramofonových desek do počítače), aplikace ekvalizéru, zvýraznění basů, přidávání echa a použití zásuvných modulů standardu VST nebo umožňuje tvorbu vlastních modulů s pomocí vestavěného programovacího jazyka.

root_podpora

Pokud jste studenti, umíte programovat a chcete rozšířit možnosti programu Audacity, můžete se zúčastnit Google Summer of Code (projekt, který financuje Google a studentům, kteří naprogramují nějakou novou funkci do svého oblíbeného programu, který se účastní GSOC, po úspěšném naprogramování zaplatí 5000 USD), Audacity se tohoto projektu účastní již několik let. V roce 2008 tak byly do úspěšného konce dotaženy dokonce 4 projekty (viz závěrečná zpráva o GSOC 2008). Chcete-li projekt Audacity podpořit, můžete to provést skrz Audacitystore, kde si můžete zakoupit tašky či trička nebo různou elektroniku, jako jsou mikrofony či různé převodníky.

V mnoha článcích si přečtete, že Audacity je jednou z nejpoužívanějších aplikací svého druhu a často je označována jako vlajková loď svobodného software. Patří prostě k takovým hvězdám, jako je OpenOffice.org, GIMP nebo Mozilla Firefox. Poslouží nejenom začátečníkům, ale i pokročilým uživatelům, kteří objeví kouzlo úpravy tzv. vícestopého audia či pokročilejší úpravy nahrávek. Pokud znáte i jiné programy, zmiňte je v diskuzi, výčet rozhodně není kompletní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje na pozici IT architekta pro firmu zabývající se zpracováním ropy a výrobou produktů z ní. Navrhuje rozličná řešení a jejich integraci do firemní infrastruktury na základě firemních standardů bezpečnosti nebo plánů obnovy.