Hlavní navigace

Hrajeme si v Linuxu: co hrát?

15. 3. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V dnešním pokračování našeho seriálu pro linuxové zelenáče bych chtěl udělat rychlý a stručný přehled různých typů her, které můžete v Linuxu hrát. Nechci se soustředit na konkrétní herní žánry, ale raději na způsoby, jak si hry v Linuxu zahrát. Které programy můžete využít jako herní prostředí?

Základní dělení je vcelku jednoduché a přímo se nabízí. Jsou to tzv. nativní hry a ty ostatní. Hru, kterou popíšeme jako nativní, již tvůrce hry vytvořil tak, že půjde spustit v Linuxu přímo, bez nutnosti cokoliv v ní uživatelsky upravovat či emulovat. Jedná se o hru, která obsahuje přímo spustitelný linuxový kód. Pohledem do seznamů her na různých e-shopech zjistíte, že velkých herních projektů spustitelných v Linuxu přímo je relativně poskrovnu. Těch vyloženě linuxových (tedy těch určených jen a pouze pro Linux) je také opravdu jen pár. Spíše najdete projekty multiplatformní, které umožňují běh hry na více operačních systémech. Ať chceme nebo ne, hlavní herní platformou pro většinu výrobců počítačových her pro osobní počítače jsou spíše Microsoft Windows. Není ovšem pravda, že rozsáhlejší projekty pro Linux neexistují. Zkuste se podívat třeba na Battle for Wesnoth, AssaultCube, Alien Arena, TORCS, Tux Racer, Vega Strike, Glest,Tremulous nebo Frozen Bubble. Těch projektů existuje samozřejmě více a já jsem vyjmenoval jen ty, které znám nebo jsem hrál. Pro delší seznam zkuste stránku o linuxových hrách na Wikipedii.

Chcete vědět více?

Máte-li zájem o další české články o linuxových hrách, můžete se také podívat na naši rubriku hry. Články vycházejí zde na Root.cz už mnoho let každý pátek a je jich více než 300.

Další kategorií jsou nativní hry, které naleznete jako součást desktopových prostředí. Hry jsou velmi jednoduché jak po grafické stránce, tak i po stránce herní (obvykle), ale lze si s nimi užít spoustu zábavy. V prostředí KDE najdete třeba Kbreakout, Kolf, KBattleship,

KMahjongg, KPat, KMines, KSudoku nebo Konquest. Seznam KDE her najdete na stránce KDE Games Center. Pod Gnome najdete třeba Blackjack, Mahjongg,

Mines, Nibbles, Robots, Gnometris nebo Five or more. Kompletní soupis hledejte na stránce Gnome Games Wiki.

Existuje však také možnost spouštět v Linuxu hry, u kterých není důležité, jaký operační systém používáte. Používají totiž technologii, která je dostupná pro více operačních systémů. Typicky třeba hry napsané ve flashi. K jejich spuštění a hraní vám stačí libovolný internetový prohlížeč s nainstalovaným flash přehrávačem. Na Wikipedii najdete například seznam her, které jsou online a k hraní používají internetový prohlížeč. Vaší pozornosti doporučím třeba Ikariam,zOMG!, Earth 2025 nebo Club Penguin.

Samostatnou kapitolou jsou flashové hry, které se nehrají v online variantě. Jedná se o samostatné jednoduché hry, které používají flash přehrávač jako svou platformu. Obvykle existuje stránka, která nabízí stovky her a je jen na vás, kterou zvolíte. Namátkou zmíním třeba stránky Flash-Game.net nebo třeba české stránky Flash hry.cz. Existuje jich však nepřeberné množství.

Poslední a hojně využívanou možností, jak si na Linuxu zahrát oblíbené pecky „starých páprdů“ (rozuměj hráčů, kteří hráli hry v osmdesátých a devadesátých letech) jsou tzv. emulátory. Jsou to programy, které vám v Linuxu emulují jiný operační systém či stroj. Typickým příkladem je třeba osmibitový počítač Sinclair ZX Spectrum. Řada čtenářů tohoto článku ještě nebyla na světě, když jiní čtenáři pařili (první polovina osmdesátých let minulého století). Existují pro něj tisíce her. Hodně lidí má svého „gumáka“ (přezdívka tohoto počítače, protože tlačítka na klávesnici byla gumová a dle doteku jste mohli tento počítač naprosto jasně identifikovat) doma i dnes. Seznam emulátorů najdete například na stránce World of Spectrum. Podobně jsou na tom fanoušci osmibitového Atari 800 (emulátory pro Linux najdete v seznamu na stránceČesko-slovenského Atari portálu), Amigy (známý je emulátor UAE Amiga emulator) nebo Sharpu (emulátor Sharpu pro Linux se jmenuje mz800em). To je opravdu jen malý zlomek emulátorů různých starších mašinek, k dispozici jsou i emulátory konzolí jako je Nintendo Gameboy nebo Atari 2600. Zkuste Wikipedii a její stránku o historii počítačových her. Poměrně velké množství her z „pravěku“ můžete rozhýbat také s projektem DOSBox.

CS24_early

Až na samý konec jsem si nechal vcelku populární možnost zahrát si hry původně napsané pro Microsoft Windows. Využijete k tomu již mnohokrát zmiňované Wine či jeho odnož Cedega(speciální projekt snažící se přinést co největší množství her určených pro Microsoft Windows na Linux). I když je Cedega placeným produktem (na bázi předplatného), našel si slušnou řádku předplatitelů. V tuto chvíli je to asi nejdále dotažený projekt, který nabízí možnost za relativně málo peněz hrát nejmodernější hry nevydávané pro Linux (musíte si ji samozřejmě koupit, náklady na Cedega jsou extra nákladem). Některé hry však stále spustit nejdou. Databáze kompatibilních her se však rozšiřuje každým dnem.

Tímto článkem jsem chtěl jen dokumentovat a opravit často zmiňovaný fakt, že Linux není na hraní her připraven. Ve skutečnosti můžete hrát spoustu her (pokud je vám jedno, že to nejsou poslední herní hity) a zabavit se na dlouhé hodiny. A i ty komerčně úspěšné herní novinky vlastně také můžete leckdy spustit, když víte jak na to. Výčet možností jako obvykle není kompletní, má vás jen povzbudit k tomu, abyste si k dané problematice něco vyhledali sami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje na pozici IT architekta pro firmu zabývající se zpracováním ropy a výrobou produktů z ní. Navrhuje rozličná řešení a jejich integraci do firemní infrastruktury na základě firemních standardů bezpečnosti nebo plánů obnovy.