Hlavní navigace

Tremulous

5. 5. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Snažíte se ovládat svůj dech a uklidnit,a přece vám srdce tluče zrychleně. Pevně uchopíte svou zbraň a rozhlížíte se kolem. Víte, že nepřítel je blízko. Cítíte jeho přítomnost. Stále jej však nelze zahlédnout. Náhle uvidíte přicházet spolubojovníky. Záchrana. Najednou však ze stropu skočí alien a vy prohráváte boj se smrtí. I taková je dnešní hra Tremulous.

Tremulous je akční hrou z pohledu první osoby. Proléváte svou krev či jinou tělesnou tekutinu za jednu ze dvou stran – alieni nebo lidská rasa. Hra není pouhou střílečkou. Obě zmíněné strany mohou také stavět rozličné budovy, které ovlivňují vývoj herní scény. Umožňují různá vylepšení, nové bojové jednotky. Rasy se od sebe rapidně liší. První herní prožitky se značně mísí s neznámem. Hráč netuší, jaké může mít nepřítel bojovníky, stavby. Postupně teprve sám objevuje a zjišťuje, jak nejlépe zabíjet a hlavně přežít. Ovšem také si lze přečíst osvětlující manuál a o toto kouzlo tak přijít.

Tremulous 1

Aliens

Mají svou hierarchii založenou na jednotlivých skupinách. Základní volba je mezi Granger, který je stavitelem všech struktur, a Dretch, jehož smrtelné kousnutí a schopnost plazit se po zdech nebo stropě z něj dělají obávaného a zákeřného protivníka. Jejich rasa je založena spíše na momentu překvapení, využití aspektů utajení. Máte značně horší bojové podmínky pro začátek, ale po porážce protivníka se můžete přeměnit do vyššího vývojového stupně. Zažijete tak například kromě již zmíněných stádií také podobu Basilisk, Marauder, Dragoon, Tyrant nebo Overmind.

Tremulous 2

Humans

Na počátku jsou rovněž děleni do dvou částí. Buď Construction Kit, který je obdobou Granger nebo Rifle, kteří zastávají funkci klasických pěšáků. K dispozici mají lékarničky (Alieni se regenerují postupem času sami), palné zbraně. Nalezneme zde také ekonomickou část, kdy můžete stará vylepšení prodat a získat tak finance k nákupů dalších užitečných věcí. Hráči je dovoleno nosit pouze jednu zbraň. Arzenál nabízených zbraní je široký a skýtá inspirující názvy: Pain Saw, Shotgun, Mass Driver, Chaingun, Pulse Rifle, Lucifer Cannon, a tím výčet nekončí. Z vojáka se postupně stane elita vyzbrojená namátkou helmou, brněním, jet packem.

Tremulous 3

Zmíněné upgrady obou ras jsou děleny do tří vývojových úrovní. Úrovně se dosáhne skrze zabité nepřátele. Samozřejmě v momentě, kdy jste o krok napřed, máte velkou šanci získat konečnou převahu a vítězství. Tím se dostáváme ke stěžejní otázce – jak tedy vyhrát? Velmi prostá odpověď. Zničte vše, zabte všechny. Nesmíte dovolit, aby rasa nepřítele přežila a později se snad chtěla mstít.

Tremulous 4

Grafické zpracování není špatné, ačkoli dnešní hráči jsou zvyklí na vyšší standard (přímo úměrný vražedným nárokům). Ze začátku na vás může role aliena působit chaoticky (což ostatně platí i ve hře Alien vs Predator), hlavně co se týče orientace v prostoru. Jakmile si zvyknete na systém, nebude problém. Ovládání za jednotlivé strany se krapet liší. Hudební složka je zvolena vcelku vhodně. Zvuky zbraní, křik, živější skladba v pozadí. Ovládání stejně jako hratelnost může působit komplikace, ale nic nepřekonatelného.

ict ve školství 24

Tremulous 5

Tremulous v sobě ukrývá velký potenciál, který možná nebude zcela oceněn vzhledem k absenci singleplayeru a botů. Za zkoušku však rozhodně stojí. Tremulous je dobře propracovanou hrou obsahující dvě odlišné rasy, řadu vylepšení, zbraní, skličujícího napětí, tajemna a zábavy. Pokud vás nebaví omšelé humanoidní střílečky s realistickými zbraněmi a chcete okusit něco nového, je zde příležitost právě pro vás. Odvěký souboj dvou nesmiřitelných ras tentokráte v podání Tremulous. Není již nač čekat, jen zapnout stahování a pustit se do toho. Dobrý lov a buďte opatrní, mějte na paměti, že nebezpečí může přijít odkudkoli.

Tremulous 6

Pokud se vám zachtělo této 3D akce, stáhněte si ji z domovských stránek. Pro Linux je nabízen vlastní instalátor, takže není třeba kompilovat. Teď už najděte pár přátel či nepřátel a skočte na to! :-)

Autor článku