Hlavní navigace

Hrajeme si v Linuxu: malá ochutnávka s tučňákem

22. 3. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V dnešním díle našeho seriálu pro linuxové zelenáče si představíme několik her, které si lze spojovat s Linuxem. Když se totiž zeptáte někoho zkušeného, jaké hrál na Linuxu hry, patrně zmíní některou z dnešního seznamu. Všechny mají jedno společné – vystupuje v nich tučňák jako hlavní postava.

Že je tučňák maskotem Linuxu jsme si několikrát říkali (zkuste si prostudovat tuto historii Tuxe – linuxového tučňáka). Je proto jasné, že vzniká docela dost her, které s tučňákem pracují a zároveň jsou určeny pro Linux. Když se mne někdo zeptá na linuxovou hru, naskočí mi na jazyk Frozen Bubble. Chcete-li na úvod vidět, jak se hra hraje a jak vypadá, zkuste se podívat na YouTube.

Frozen Bubble

Hra je založena na jednoduchém logickém principu – hrací plocha je zaplněna barevnými kuličkami, které musíte z plochy pomocí jiných vystřelovaných kuliček odstranit. Pokud se vedle sebe objeví jistý počet kuliček stejné barvy, zmizí. Hra vznikla původně pro Linux a hlavním sponzorem byla společnost Mandriva. Pokud vás omrzí hra jednoho hráče, můžete hrát ve dvou. A to jak na jednom počítači, tak i po síti či internetu (v tom případě může jednu hru hrát až 5 hráčů zároveň). K dispozici také máte editor úrovní (kterých je ve hře 100), originální zvukové efekty a hudební doprovod. Jako bonus bych zmínil maskota hry – tučňáka, který sice není hlavním objektem hry, ale najdete jej v ní.

Tučňák v hlavní roli figuruje ve hře SuperTux. Jedná se o hru typu plošinová skákačka.

SuperTux

Jak hra vypadá zjistíte na domovské stránce v sekci screenshots. Příběh je vcelku jednoduchý – vaše milá tučňáčice byla unesena zlým tučňákem a můžete ji zachránit jen tím, že projdete všemi nástrahami připravených obrazů. Není to však jen prosté přeskakování z plošinky na plošinku v jednotlivých obrazech (26 různých), do cesty se vám staví i nepřátelé (9 druhů) a usilují o váš život. Můžete získat i jeden nový život, a to tehdy, pokud seberete 100 mincí, které se v obrazech různě povalují. Pokud hru dohrajete a chcete-li si ji upravit, můžete si stáhnout i editor úrovní.

Pokud si chcete s tučňákem zajezdit v motokárách, zkuste hru TuxKart. Není to však jen pouhé ježdění motokárou po okruhu. K dispozici jsou dobré a zlé věci. Dobré věci se válejí po tratích a můžete je sbírat. Slouží k tomu, jak zpomalit vaše soupeře. Patří k nim třeba rakety nebo magnet.

Tuxkart 2

Špatné věci naopak zpomalují vás, leží na trati a je dobré se jim vyhnout. Je to třeba padák nebo kovadlina. Jiným zpracováním téhož je hra Super TuxKart, což je pokračovatel projektu, který byl ukončen. Obvykle se totiž stává, že projekty, které měly nějakou hráčskou základnu, jsou po čase oživeny někým jiným, nejčastěji s jiným názvem. Není tomu jinak ani u této hry. Spíše však můžeme říci, že Super TuxKart hra je ještě propracovanější, což můžete zjistit sami prozkoumáním obrazovek ze hry umístěných na domovské stránce v sekci screenshots.

STK 3

Herní logika a postupy byly zachovány a samozřejmě rozvinuty.

Poněkud zvláštní závodní hra nese jméno TuxRacer. Vaším úkolem je řídit tučňáka na břiše se řítícího z kopce dolů. Nejde však jen o prosté udržení se na trati a zajetí co nejlepšího času, musíte také sbírat sledě. Mnoho pokročilejších uživatelů ji používá k otestování, zda je správně nastavena grafická karta. Hra totiž využívá 3D možností grafické karty instalované ve vašem počítači.

Tuxracer

Abyste se dostali do další úrovně, musíte splnit časový limit a zároveň sesbírat stanovený počet sleďů. Je to někdy velmi těžké, chce to přesnou ruku a rychlé reflexy. V určité fázi byl vývoj hry zdarma ukončen (verze 0.61 byla poslední) a původní tvůrci hry se rozhodli založit firmu, která uzavře kód a bude hru prodávat. To také provedli. Tato firma však později zanikla a zanechala po sobě verzi 1.1, která byla rozšířenou verzí původní verze 0.61 (k dispozici je v demo verzi, zkuste hledat pomocí Google). Objevilo se také velké množství klonů (Open Racer, Planet Penguin Racer), do dneška však přetrval a aktivně se vyvíjí asi jen Extreme Tux Racer.

Máte-li rádi „klidné“ hry, zkuste třeba The Ace of Penguins. Jedná se o kolekci 9 her (např. solitér, golf, miny), kde narazíte na tučňáky na každém rohu. Třeba na rubu karet nebo v podobě figurek na hracím plánu. Jde tedy spíše o sadu logických miniher. I u této hry se můžete pokochat obrázky ze hry a to přímo na domovské stránce v sekci screenshots.

Poslední hrou s tučňákem v hlavní roli, kterou zmíním, je Pingus. Jedná se linuxovou variantu dnes již legendární hry Lemmings. Princip hry spočívá v tom, že musíte provést úskalím obrazů tučňáky a přitom jich co nejméně zabít. Hra má velmi pěkný grafický kabátek, jež jí dodává atmosféru.

CS24_early

Pingus

Oproti svému vzoru však nemá tolik obrazů (jen 22, ale ve hře je editor úrovní), neustále se však na ní pracuje. I toto množství vás ovšem dokáže zabavit na dlouhý čas.

Jako základní přehled linuxových her používajících tučňáka jako svého herního hrdinu by to mohlo stačit. Pokud znáte i jiné, zde nejmenované hry, podělte se o ně v diskuzi pod článkem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje na pozici IT architekta pro firmu zabývající se zpracováním ropy a výrobou produktů z ní. Navrhuje rozličná řešení a jejich integraci do firemní infrastruktury na základě firemních standardů bezpečnosti nebo plánů obnovy.