Hlavní navigace

Super TuxKart: netradiční závody motokár

12. 10. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Což takhle dát si pár koleček? Nemám samozřejmě na mysli formu staromódního přesunu za použití vlastních nohou neboli běh. Z toho vám leda na čele vyraší pot či - po špatném došlápnutí - se zvrtne kotník. V klidu se usaďte za svůj počítač a nechte působit adrenalin. Čeká vás netradiční závod motokár.

Super TuxKart je zábavnou závodní hrou. Název více než očividně naznačuje příbuznost se starším bratříčkem TuxKart. Zdlouhavé příběhy uvozující napjatou atmosféru se nekonají. Nač také, vše je zřejmé. Jste nezvyklým jezdcem v nablýskané motokáře. Váš svět se točí kolem osy, kterou tvoří jasně definované pojmy. Rychlost, závodění, vítězství. Co jiného byste také očekávali, že? Zapomeňte ovšem na dávno zašlou ctnost za volantem. Přivodí pouze brzký konec vaší kariéry. Zde se nenacházíte v naivním seriálu, kde mluvicí auto hravě zvládne veškerá příkoří – ačkoli i na něj vzpomínám velmi rád. Pojďme se blíže podívat na trať, k závodu se již schyluje.

STK 1

Jeden z hrdinů nás přivítá hned na obrazovce hlavní nabídky. Samozřejmě je to neodmyslitelný Tux. Nás nyní budou zajímat jednotlivé položky. V dolní části vidíme nápovědu a credits. Nápověda není špatná, ale ne nezbytná. Na vše podstatné přijdete hravě sami po jediném kole. Horní část nás zve do hry buď prostřednictvím singleplayeru nebo multiplayeru. Pro ukončení je přítomna volba Quit. Nás teď bude na okamžik zajímat Options. Prostřednictvím této položky si smíme upravit ovládání u všech hráčů, detaily videa i audia. Poté již není důvod otálet. Singleplayer umožňuje tři základní typy závodění. Grand Prix, Quick Race a Time Trial. Podívejme se na ně blíže:

STK 2

Grand Prix – V tomto typu si postupně navolíte, chcete-li veškeré tratě či nějakou z jejich sérií (Volcano Tracks, TuxKart Cup, atd…). Dále svou úroveň – racer, driver, novice. A samozřejmě jezdce s motokárou. K dispozici je dvanáct závodníků. Quick Race – jak již název našeptává, bude se jednat o rychlou hru. Co se nastavení týče, je volnější. Krom obtížnosti a profil si také vyberete jednu trať, které máte přehledně znázorněny, a počet kol na daném okruhu. Time Trial – Zde můžete zapomenout na nepřítele. Není přítomen fyzicky. Pouze na pomyslných stopkách dominuje jeho čas, který se snažíte překonat. Podaří se vám to?

Multiplayer je pro dva až čtyři hráče. Neobsahuje Time Trial, ale jinak je totožný s hrou jednoho hráče. Vše se podařilo? Čekáme tedy pouze na znamení, které závod odstartuje.

STK 3

Rozhlédněme se nejen po soupeřích a dráze před námi, ale také po užitečných ukazatelích. Vlevo dole vidíme model celé tratě. Vedle ní jsou zaznamenána stávající a celková kola. Vpravo nás bude nejvíce zajímat aktuální pozice v závodě, kromě ní jsou tam také ukazatel rychlosti, volant, atd. Neustále se navyšující čísla při horním okraji ukazují čas. Co je ještě užitečné vědět? Po cestě je roztroušeno pár předmětů. Mince a modré krabice sbírejte, slupkám od banánu se pokud možno vyhýbejte. Modré krabice přinášejí bonusy. Nalezneme mezi nimi obyčejné střely, naváděcí rakety, jiskry, zpomalovače nepřátel atd. Zkrátka nápomocné věcičky. Vše je v tomto závodě legální. Ještě upozornění: na motokárách lze jet i po zadních kolech. Jízda je mnohem rychlejší, ale rapidně klesá možnost kontroly nad vozítkem. Tak opatrně.

Zbývá se ještě podívat na zpracování Super TuxKart. Co bychom o něm mohli říci? Autoři se snažili o odlehčený design. Hravě pojaté prostředí hýří barvami. Zvuková stránka je na tom obdobně, jdou zkrátka ruku v ruce. Výsledek je přijatelná směs. Doplníme-li ji o kvalitní hratelnost a primitivní ovládání, získáme poměrně dobrou hru. Jedná se spíše o titul pro odreagování a pobavení se s přáteli v multiplayeru až se budete mačkat u pc a pokřikovat na sebe.

UX DAy - tip 2

STK 4

Super TuxKart rozhodně minimálně za zkoušku stojí. Když už nic jiného, nic vás to nestojí. Takřka dokonalý cimrmanovský verš, že?

Instalace je bez problémů, poslední stabilní verze k nalezení na domovských stránkách je 0.3. K mání je jednak předkompilovaná binárka ( supertuxkart-0.3-linuxi486.tar.bz2), tak zdrojáky. Já si zkusil zakompilovat a vystačil jsem si s klasickou kombinací ./configure; make; make install, v souboru INSTALL jsou popsané případné závislosti na knihovnách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku