Hlavní navigace

Lunar Domination: vydělejte na Měsíci

14. 9. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Smělá a ve své době pouhá literární myšlenka kolonizace Měsíce se již nezdá tak nereálná. Nacházíme se v ne tak vzdálené budoucnosti a lidstvo se právě posunulo ve své expanzi o kousek dále. I na nově získaném teritoriu se v mžiku začíná obchodovat. A vydělat si pořádný balík peněz, to je, oč vám kráčí.

Při pohledu na hvězdnou noční oblohu vás možná někdy napadlo, že by se na tom velkém a světlo odrážejícím dalo docela slušně vydělat. Minimálně již na tomto nápadu profitují tvůrci recenzované hry. Lunar Domination je netradiční tahovou finanční strategií, ve které bude vašim úkolem ovládnout klíčový podíl na trhu s rudou. Uvidíme, zda se dokážete úspěšně orientovat ve světe obchodu. Naneštěstí napínavý a poučný příběh, jak jste postupně uskutečnili svůj prostý sen a získali enormní majetek, se zde nenachází. Kdo ví, jak jsme se tedy dostali ke kolonizaci, těžbě a budoucnosti? Jsme takřka ihned vtaženi do hry.

LD 1

Stačí se rychle proklikat hlavní nabídkou. Vezmu-li v potaz její skromnost, nebude to problém. Před samotným hraním se můžete podívat na seznam autorů v credits, nahrát předchozí pozici pomocí load game, vybrat si svůj profil a naladit zvuk na optimální hodnoty v options a poté již vyrazit do světa obchodu. Buď pro nováčky absolvováním tutoriálu, který vás provede základními aspekty Lunar Domination nebo rovnou volbou new game. Tutoriál bych však doporučil. Netrvá dlouho a porozumět by mu mohli všichni, ač je v jazyce anglickém.

LD 2

Samotný děj začíná s malým územím na povrchu Měsíce, kde těžíte rudu. Ta se dále zpracovává a vyváží na domovskou planetu. Hra je nezvyklá svým finančním pojetím. Pro svou rudu musíte najít odběratele. Je nutné nabízet za nižší cenu než soupeř, a vůbec, otázku nabídky a poptávky si hojně užijete. Zároveň dbáte na svou reputaci. Jakmile zakázku dostanete, její nesplnění v daném termínu nebo odmítnutí vás poškodí. Každé ovšem v jiné míře. Výhodou je tahový mód, jelikož máte dostatečné množství na všechna rozhodnutí. Přepínání mezi tržní poptávkou, statistikami a do toho ještě budování rafinerií, těžebních věží a jiných specifických budov dá docela zabrat, a být navíc pod tlakem času by nebylo dobré. Povrch Měsíce je rozčleněn čtvercovou sítí na jednotlivé parcely, které je možné koupit a následně prodat. Jedinou podmínkou je, aby parcela byla spojena některou ze stran s vaším pozemkem. Přípustná je také diagonála. Budov, které stavíte, není závratné množství, což vám napomůže k rychlé a snadné orientaci. Jejich funkce je poměrně logická. K těžení slouží doly. V nich pracují dělníci, kteří bydlí v ubikacích. Samozřejmě se životní podmínky liší, a tak je nutné k jejich přežití vlastnit podpory života. Hodí se také rakety k transportu materiálu na Zemi. A jelikož se hodí také materiál přímo zpracovat a více tak vydělat, máte k dispozici tři typy rafinérií.

Strategie je vhodná také pro hráče, kteří nemají v oblibě prolévání krve. Nenalezli bychom totiž nic jako kasárna, zbraně, vojáky ani žádnou vojenskou techniku. Jedinou „zbraní“ budiž vaše mysl a smysl pro ekonomiku. Transakce se stanou vaší údernou zbraní. Lunar Domination disponuje třemi obtížnostmi, aby bylo poražení oponenta větší výzvou. Klasické stupně easy, medium a hard.

LD 3

Grafické zpracování je povedené – pochmurná atmosféra povrchu Měsíce, kterou brzy zpestří vaše budovy. Hudební prvek je nadmíru uspokojující. Hratelnost by neměla činit problémy. Je jen škoda, že není možnost nastavení češtiny. Ovládání zcela pokryje myš.

CS24_early

LD 4

Lunar Domination je vhodnou strategií pro ekonomicky smýšlející hráče. Máte-li chuť na zábavnou akci z prostředí blízké budoucnosti, není nač váhat. Podívejte se na Měsíc z nové perspektivy. Ať se daří obchody. Zalíbilo-li se vám demo tak můžete provést ještě jednu transakci a za 19,99 USD si zakoupit plnou verzi a podpořit tak trh s hrami pro Linux.

Ať už instalujete na jakékoliv planetě, bude to jednoduché – na stránce hry zvolte Download demo – Linux. Stáhne se instalátor – tomu přidáme práva spuštění ( chmod +x lunar_domination_demo_setup.bin) a spustíme. Objeví se průvodce, který neskrývá žádné záludnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku