Hlavní navigace

Battle for Wesnoth

9. 4. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Battle for Wesnoth (BfW) je tahová strategická hra z fantasy prostředí. Strategická znamená, že u ní musíte přemýšlet a znát výhody/nevýhody jednotlivých jednotek, a tahová proto, že hráči (nebo hráč proti počítači) nehrají v reálném čase všichni naráz, ale střídají se po tahu - třeba jako v šachu.

BfW se tedy odehrává ve fantasy středověkém prostředí – krajina kolem je porostlá rozlehlými hustými lesy. Řeky a říčky si razí cesty kolem špičatých skal. Na výhodných místech stojí kamené hrady s opevněním, kde vládnou jejich mocní králové.

BfW screenshot

Grafika hry není nejmodernější, zato si plynule zahrajete i na slabších počítačích. Pohled na hrací plochu je jakoby shora, ale vše je pěkně a přehledně nakresleno. Je rozlišeno několik druhů terénu – písek, voda, tráva, lesy, skály… Ve hře se střídá noc a den. To se projevuje jednak vizuálně – postupné rozsvětlování od rozbřesku až do temné noci, jednak je vliv znát i na samotné hře. Některé rasy jsou silnější za dne, jiné za noci. Výsledný dojem mi kazilo posouvání obrazu, působilo na mě lehce skokovým dojmem. Perfektní je hudba – poměrně jednoduchá, ale napínavá, určitě se do ní během plánovaní několikrát zaposloucháte. Nejste totiž, jak je u tahových strategií skoro pravidlem, omezeni časem, pouze počtem tahů. O něco hůř na tom jsou zvuky, za celou dobu hraní jsem jich slyšel jen pár, střelba z luku, dusot kopyt… určitě by bylo skvělé, kdyby při manipulaci s vašimi jednotkami bylo slyšet jejich hlasy a tak. Na druhou stranu je to zadarmo a GPL, tak na co si stěžuju ? Lepší by bylo, kdybych pomohl, takže jestli je tady nějaký nadějný zvukař, který nemá co dělat, nechť se přidá!

BfW screenshot

Na začátek silně doporučuji projet si tutoriální misi – přehledně vám vysvětlí, co a jak, dozvíte se, že hlavním hrdinou je princ Konrád (vy), pomáhat vám bude čaroděj Delfador. Naučíte se základní principy hry: třeba že každá postava má určitý počet tahů, každá jednotka má silnější obranu v jiném prostředí (lučištníci v lese apod.), během hry se zdokonalují – přibývají zkušenosti, čím více vesnic je pod vaší vlajkou, tím vám po tahu přibude více zlata. Za zlato si najímate další jednotky. Takových podobných zákonitostí je ve hře spousta, k mání je i manuál na stránkách projektu. Jsou tam i pokročilé taktiky pro hraní hry – různé formace jednotek apod. Ale filozofie BfW je udržet vše jednoduché – nejsou zde tisíce jednotek a podivných poddialogů se statistikami, je to pořád zábavná hra, ve které jsem se neutopil, jak se občas stává v komerčních hrách tohoto typu. Tím ale nechci říct, že je Wesnoth nějak jednoduchý nebo dokonce primitivní – to v žádném případě, budete muset dlouho hrát, než vypilujete strategii.

Po projití tutoriálu se vrhněte na Kampaň – na výběr jsou zatím dvě, jedna za lidi a druhá za nemrtvé. Můžete si vybrat ze tří obtížností. Na kampani se mi líbí, že přeživší bojovníci z předešlých kol mohou být najati v dalším kole – je to takové osobnější, když máte hrdinu, se kterým jste probojovali několik misí, než tisíce bezejmenných žoldáků. A také výhodnější – bojovníkům totiž stoupají zkušenosti a stávají se silnějšími. Úkoly misí jsou různé, někdy musíte prostě před přesilou utéct, jindy se bránit, ale vždy můžete vítežství dosáhnout zabitím nepřítelova velitele. Během kampaně nesmí zemřít Konrad ani Delfador. Před každou misí se vám zobrazí mapka, která dotváří příběh a ukazuje vám, kam postupujete. Umělou inteligenci nepřátel těžko soudit, mně přišla velice dobrá, ale hra proti hráči je zajímavější.

BfW screenshot

Multiplayer umožňuje klasickou hru po Internetu, můžete se napojit na veřejný server server.wesnoth.org nebo provozovat server vlastní. Pod multiplayerem se sice každému vybaví hra po Internetu, ale skrývá se pod ním i něco jiného – můžete hrát ve více lidech na jednom počítači. Navolíte více „local player“ a je to. Takže se střídate na tahy u jednoho počítače – až sedm lidí (možná i více, záleží na velikosti mapy). Tady je na výběr už z pěti různých ras, každá je jinak graficky zpracovaná.

Stránky projektu jsou na www.wesnoth.org Zvolte sekci Downloads a stáhněte si buď zdrojáky, nebo binární balíčky pro Debian, Fedoru a Slackware. (Existují i verze pro Windows, MacOSX a dokonce BeOS.) Hra vyžaduje SDL knihovny, ty ale ve většině distribucí jsou nebo se dají už předkompilované stáhnout.

CS24_early

Instalace hry je velmi jednoduchá: používám Slackware, tak jsem si stáhl tgz balíček, nainstaloval a spustil – a hra okamžitě naskočila v fullscreenu a mohl jsem hrát, vše funguje, naprosto stabilní, rychlý save, load, multiplayer. Takhle by měly vypadat všechny hry pro Linux! Je sice dobré, že máme zdrojáky, ale to je pro většinu hráču nepodstatné a nebudou vám studovat kompilaci a závislosti. Hra je anglicky, ale v menu si můžete přepnout na jiný jazyk – čeština zde není, zato slovenština ano, takže i hráči, co nevládnou angličtinou, a tak se raději uchylují k střílečkám a arkádám, si můžou zkusit Battle for Wesnoth zahrát.

BfW screenshot

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku