Hlavní navigace

BeOS: Instalace

4. 7. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes se podíváme, jaké možnosti nám instalace BeOS Personal nabízí, a podrobně si celý postup popíšeme.

Komerční verze je dodávána na bootovacím CD s manuály a řadou programů, které ve free verzi nenajdeme. Protože mi si chceme systém hlavně vyzkoušet, i když možná i reálně využívat, bude nás dále zajímat pouze freewarová verze.

Instalační balík má něco kolem 45 MB a lze ho bez problémů stáhnout z Internetu, popřípadě si můžete pořídit CD nějakého počítačového časopisu. Používám verzi instalovanou z Windows, ale měla by existovat i verze pro Linux (osobně jsem však pro Linux před časem nalezl po nepříliš důkladném hledání pouze verzi 4.5).

Na disku si připravte něco přes 500 MB volného místa. Samotný instalační proces se neliší od instalace obyčejných aplikací ve Windows. Spustí se průvodce, který vám nabídne možnost změnit umístění instalace, potom vytvoří asi 500 MB soubor s obrazem souborového systému a nabídne možnost on-line registrace.

Dále doporučuji vytvoření bootovací diskety. Samotný systém se startuje právě z ní nebo pomocí zástupce ve Windows. Start trvá asi 20 sekund. Nevyděste se, pokud vám naběhne pouze ve stupních šedi. To znamená jediné – vaše grafická karta není podporována. Řešením může být nainstalovaní update na verzi 5.03, a pokud ani to nepomůže, nejste zcela ztraceni, podporuje-li vaše grafická karta standard VESA 2. Během bootování stiskněte mezerník, čímž se dostanete do textového menu, ve kterém si budete moci vybrat rozlišení a barevnou hloubku, popř. změnit i jiná nastavení. Systém sice nastartuje v barvách, ale musíte si uvědomit, že od VESA režimu nemůžete očekávat žádnou akceleraci, byť vlastníte GeForce III.

Startujete-li z Windows, může se stát, že budete mít problém s myší nebo i s jiných hardwarem. Typickým příkladem, se kterým jsem se setkal na několika počítačích, je, že místo ukazatele myši se buď zobrazí velký čtverec, který sice lze použít, ale vypadá děsně, nebo dokonce kurzor ani neuvidíte. On sice funguje, ale neviditelný je jaksi k ničemu. Je to způsobeno nedokonalým vyprázdněním paměti po ukončení Windows a řešením je start z diskety nebo instalace na vlastní oddíl.

Pokud si chcete BeOS jen vyzkoušet a zase odinstalovat, můžete zde skončit. Pokud však uvažujete o jeho častějším užívání, doporučuji přenést instalaci na vlastní oddíl, ze kterého je možné bootovat hned po startu počítače. Má to několik výhod. Odpadá zdlouhavější startování z diskety a nehrozí výše uvedený problém s pamětí. Postup je následující:

Spusťte právě nainstalovaný BeOS. V Be Menu spusťte utilitu Installer, který se vás zeptá, na jaký oddíl chcete instalovat. Můžete vybrat jak primární tak logický disk. Následuje několik varování ve smyslu, že všechna data na cílovém disku budou zničena – dojde totiž k jeho zformátování na BeFS. Následuje kopírování souborů trvající asi 3 minuty, které je ukončeno dialogovým oknem s otázkou, zda se má nainstalovat Be Boot Manager. Pokud máte neinstalovány dosud jen Windows, nezbývá vám než souhlasit. V několika následujících dialozích budete vyzváni k výběru botoovacích oddílů ve vašem počítači, jejich pojmenování a vytvoření zálohy MBR.

Zde bych chtěl upozornit ty uživatele, kteří mají nainstalován Linux a používají LILO jako primární zavaděč systému. Dojde totiž k jeho přepsání a Linux potom půjde spustit jen z diskety, protože Be Boot Manager Linux startovat neumí. Řešením je nainstalovat LILO na první sektor zaváděcího oddílu a nasměrovat na něj Be Boot Manager. Startovat BeOS pomocí LILO jsem nezkoušel.

Pokud vám vaše grafická karta pracuje jen ve VESA režimu a nebaví vás při každém startu mačkat mezerník, můžete VESA režim zapnout automaticky. Následující návod funguje jen v případě, že vaše karta podporuje VESA 2.0 a systém se nachází na vlastním oddílu. Nejprve vyhledejte a přejmenujte soubor

~/config/settings/kernel/drivers/sample/vesa.sample

na

~/config/settings/kernel/drivers/vesa

a odstraňte znak komentáře (‚#‘) z řádku začínajícího slovem „mode“. Za něj potom doplňte rozlišení a barevnou hloubku, např.:

CS24_early

# Vesa mode
mode 1024 768 16

Potom stačí počítač již jen restartovat a příště už by měl BeOS startovat v barvách.

Nyní máte nainstalovaný nový operační systém a v příštím pokračování se trochu porozhlédneme po možnostech jeho konfigurace a ovládání.

Seriál: BeOS

Byl pro vás článek přínosný?